• Huvudsponsorer

Måndag Mån 30 December Dec
Lördag Lör 4 Januari Jan
Torsdag Tor 9 Januari Jan
Lördag Lör 11 Januari Jan
Torsdag Tor 16 Januari Jan
Lördag Lör 18 Januari Jan
Torsdag Tor 23 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Torsdag Tor 30 Januari Jan
Lördag Lör 1 Februari Feb
Tisdag Tis 11 Februari Feb
Torsdag Tor 13 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Hemma
Örebro
ÖRE
Borta
Oskarshamn
IKO

Tredje gången gillt mot Örebro

10 februari 2020 14:30
HERR

Med 14 omgångar kvar av IK Oskarshamns debutsäsong i SHL väntar nu omstart efter landslagsuppehåll mot seriefemman Örebro i Behrn Arena på tisdagskvällen. Det är tredje mötet lagen emellan och det har varit jämna matcher med Örebro som segrare i båda. Johannes Salmonsson (bilden) och Simon Després är de två som gjort mål på närkingarna hittills i SHL.


Örebro är ett av tre lag som IKO inte tagit poäng mot ännu i SHL. De övriga är Malmö och Växjö och man möter alla dessa tre lag den här veckan. Mot Örebro blev det uddamålsförlust i första bortamötet i oktober. Simon Després gav IKO ledningen tidigt i matchen och Johannes Salmonsson reducerade till 3-2 mitt i matchen men det blev inga fler mål. I Be-Ge Hockey Center i december gjorde Örebro ett tidigt mål som blev matchavgörande och 0-2 kom i tom kasse med 28 sekunder kvar. Mot Örebro får IKO ytterligare en chans den 3 mars, då på hemmaplan.

IKO hade två förluster, Rögle och HV71, före landslagsuppehållet och vann dessförinnan borta mot Skellefteå efter en stark vändning på slutet. I januari blev det även imponerande segrar mot Luleå och Frölunda. Avståndet upp till Linköping över strecket är fortfarande fem poäng.

Örebro har under säsongen flera gånger nosat på tabelltoppen men på slutet har det gått lite tyngre och man är nu alltså femma. En seger mot serieledande Luleå på de fem senaste matcherna, i övrigt förluster mot Rögle, Brynäs, Djurgården och Färjestad.

Robin Kovács kom efter en uppmärksammad värvning in från Luleå och har gjort fyra matcher (3 assist, tidigare 8+11 i Luleå). Lukas Pilö, som var med under IKO:s succésäsong ifjol, har nyligen förlängt kontraktet med Örebro och har gjort 2+4 från sin backplats. Även backkollegan Jonathan Andersson har några matcher i IKO på sitt cv. Poängbäst i Örebro är succévärvningen från Mora, Mathias Bromé med 33 poäng (14 mål), tillika målskytt i Tre Kronor förra veckan, följd av amerikanerna Shane Harper (13+11) och Ryan Stoa (12+11).

Tyler Kelleher har toppat IKO:s poäng- och skytteliga hela säsongen och ligger nu på 23 poäng (11 mål). Johannes Salmonsson är tvåa med 16 poäng (9 mål). Johannes har näst bäst träffprocent i hela ligan bland de som spelat hela säsongen. Gustav Rydahl är bäst och Joel Lundqvist lite efter. Alla tre sätter i genomsnitt vart fjärde skott i mål.

Örebro har en uttalad förstemålvakt i tjecken Dominik Furch som är fyra i målvaktsligan med drygt 92 i räddningsprocent. Han tog förra veckan två segrar med Tjeckien i Beijer Hockey Games. Norrmannen Jonas Arntzen, som samtidigt har stått sex matcher i Almtuna, har dryga 89 procent på sex matcher i ÖHK. Tex Williamsson har 90,6 på 21 matcher och Fredrik Pettersson-Wentzel 88,4 också på 21 matcher.

Örebro är 11:a och IKO 12:a i power play med 17 respektive 14 procent. I box play är Örebro bäst i ligan på närmare 86 procent medan IKO är 8:a på nästan 81. Samtidigt tar Örebro klart flest utvisningar i SHL, 13,6 minuter per match mot 9,6 för IKO. Örebro har också flest matchstraff inräknat i detta och räknar man "vanliga" utvisningar är skillnaden inte så stor.

IKO har nu tre nya spelare i truppen samtidigt som Nichlas Hardt flyttat till Linköping. #26 Filip Karlsson och #91 Rickard Palmberg är spelklara till tisdagsmatchen medan #55 Ben Youds ansluter i slutet av veckan. För Youds del handlar det om pappershantering med Migrationsverket med mera.

Övriga matcher i omstarten i omgång 39; Brynäs-HV71, Djurgården-Färjestad, Frölunda-Linköping, Skellefteå-Luleå, Leksand-Malmö, Växjö-Rögle. IKO har resten av veckan två hemmamatcher, Malmö på torsdag och Växjö på lördag. Om tre veckor, den 3 mars, möts Örebro och IKO igen, den gången i Be-Ge Hockey Center i omgång 48. Det blir en intensiv avslutning av SHL med 14 matcher på fyra veckor. Match i stort sett varanann dag, tisdag/torsdag/lördag.

IK Oskarshamns nye huvudtränare Per-Erik Johnsson inför matchen:
– Det känns i kroppen nu redan att det är dags för match och jag hoppas det känns så hos fler och det tror jag. Det känns bra nu efter allt som har varit och vi har haft en bra träningsvecka. Som oftast efter ett litet uppehåll så var det lite trögt första passet men fredag och lördag var en peak. Sen fick vi en dag ledig och så på idag igen innan vi åker till Örebro. Vi åker efter måndagsträningen och sedan hem direkt efter matchen. Vi kommer hem sent på natten så vi skjuter lite på onsdagens träning.
– Filip Karlsson anslöt idag och ska få sätta sig in i spelsystemet. Han ska också få smälta in i detta på ett lugnt och fint sätt. Både han och Rickard Palmberg är tillgängliga för spel mot Örebro.
– Örebro är ett intensivt lag och speciellt när man "ger" dem det. Jag såg dem mot Färjestad och man måste ju säga att dom har lyckats i år även om det, som för alla lag, går lite upp och ner under en säsong. Vi har ju ingen seger ännu mot Örebro så det skulle väl vara väldigt trevligt med lite poäng imorgon, eller vad säger du "Salle", det har du inget emot? Johannes Salmonsson passerar förbi och inflikar "det är jag jävligt sugen på och vet du vad, jag tror det!".
– Det var bra att truppen fylldes på nu när vi går in i slutspurten. Med tre matcher i veckan kommer det att gå åt folk så med den bredden på backsidan som blir står vi väl rustade.