Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Oskarshamn
IKO

Färjestad borta är nästa utmaning

10 januari 2020 17:00
HERR

Topplagen duggar tätt nu för IK Oskarshamn. Efter skrällen mot serieledande Luleå väntar tabelltvåan Färjestad på bortaplan lördag eftermiddag och nästa vecka möter man svenska mästarna Frölunda hemma. Fredrik Pettersson-Wentzel (bilden) spelade fyra säsonger i Karlstadlaget med SM-final som topp 2014.


Färjestad BK är ett gammalt klassiskt storlag i svensk ishockey med anor ända från 1940-talet. Man tog sig upp i SHL, dåvarande Elitserien, 1980 och gick till final direkt. Tjugo gånger på fyrtio år har man varit i final och blivit svenska mästare nio gånger. Senaste finalen var 2014 och senaste guldet 2011. IKO-produkten Mathias Johansson har tröja #17 i taket i Löfbergs Arena tillsammans med bland andra Ulf Sterner, Jörgen Jönsson och Håkan Loob.

Lagen har var sin seger under IKO:s debutsäsong i SHL. Färjestad vann hemma med osannolika 12-0 men IKO visade att skillnaden inte är så stor när man vann sin hemmamatch med 3-2. Färjestad vann senast mot Malmö med 5-1 och föll tidigare med samma siffror mot Skellefteå. Däremellan en 3-1-seger mot Linköping. IKO har en bra trend sedan innan jul med fyra segrar (10 poäng) på sex matcher och den senaste mot Luleå var en bland de allra bästa. Det är en viktig match för båda lagen med potentiella avancemang i tabellen. Färjestad kan vid vinst gå upp i serieledning och IKO, som är på samma poäng som Linköping, kan klättra över kvalstrecket.

Det är ganska liten skillnad i målvaktsstatistiken mellan lagen, båda på 89 i räddningsprocent. I båda lagen har målvakterna delat lika på speltiden. Färjestad är bäst i ligan i power play, 27 procent mot IKO på tolfte plats med 15 procent. I box play är FBK tvåa med 86 procent och IKO åtta med 80. FBK tar näst minst utvisningar - 7 minuter per match - mot IKO:s 10 minuter på tionde plats.

I hemmalaget finns poängligaledaren Marcus Nilsson som står på 31 poäng (7 mål), dvs en poäng per match. Där finns även ledaren av skytteligan Michael Lindqvist som har gjort 13 mål. Gustav Rydahl är strax bakom med 12. IKO har nu fem man som står på tvåsiffrigt i poängkolumnen. Tyler Kelleher med en assist mot Luleå toppar på 18 (8 mål) följd av Johannes Salmonsson och Simon Després båda på 12 (7 respektive 4 mål) och därefter Arsi Piispanen och Pontus Netterberg båda på 10 poäng (2 mål var). Både Piispanen och Salmonsson gjorde mål mot Luleå.

Markus Svensson och Johan Ryno är de mest kända i FBK som spelat i IKO. Det har även lagkaptenen Linus Johansson, Lucas Ekeståhl Jonsson, Pontus Widerström och Jesper Olofsson gjort.

Laget reste mot Karlstad efter fredagsträningen för bästa möjliga uppladdning. Under lördagen åker en buss med trogna supportrar samma väg för att stötta sitt lag på plats.

Övriga matcher i omgång 32 är med tidig matchstart HV71-Skellefteå, Linköping-Brynäs, Rögle-Leksand och på kvällen Luleå-Djurgården, Örebro-Frölunda och Växjö-Malmö. IKO har nästa vecka två hemmamatcher, Frölunda på torsdag och Leksand på lördag, matcher som med stor sannolikhet fyller Be-Ge Hockey Center.

IKO:s huvudtränare Håkan Åhlund inför matchen:
– Andra perioden mot Luleå var riktigt bra. Gör man tre mål och är så intensiva som vi är så är det bra. Om det var vår bästa är svårt att sia om, jag hoppas ju att vi har våra bästa kvar.
– Skillnaden mot Djurgårdsmatchen är att vi åker skridskor, är fysiska och tävlar i alla moment. Mot Luleå vinner vi den kampen över hela banan. Vi har mer puck och är över dom, det är där man måste vara för att kunna mäta sig med alla lagen. Skillnaden är att man måste göra det varje kväll och det är Luleå bäst på i Sverige.
– Mot Färjestad måste vi vara inställda på att vi ska spela på deras hemmaplan och kanske inte ha lika mycket puck som vi hade igår. Vi måste ha en bra försvarsinsats och att alla är där och offrar sig hänsynslöst. Och så måste vi ta vara på dom lägen vi skapar.
– Nicklas Heinerö är tillbaka så vi har alla tillgängliga utom Alm och Franzén. Det innebär att vi har 14 forwards och en får sitta på läktaren.