Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Växjö
VLH
Borta
Oskarshamn
IKO

Dags för första segern mot Växjö

29 december 2019 21:10
HERR

2019 avslutas med ett intensivt matchande och nu blir det tredje matchen på fem dagar när IKO möter Växjö Lakers i Vida Arena på måndagskvällen. Är det dags nu att slå Växjö för första gången i SHL? #2 Mathew Bodie (bilden) möter laget han började säsongen i och gör nu sin nionde match i IKO.


Växjö Lakers är ett av fem lag i SHL som IKO ännu inte tagit poäng mot. De övriga är Luleå, Frölunda, Örebro och Malmö.

För precis en månad sedan vann Växjö med uddamålet i Be-Ge Hockey Center vilket blev början på en fin svit för Kronobergslaget då det blivit fem segrar på de sju senaste matcherna. Man har avancerat rejält efter den svaga inledningen på säsongen då man länge låg sist i tabellen. Senast blev det dock en klar 4-0-förlust mot Frölunda. Växjö är på tionde plats, tio poäng före IKO, så de tre poäng man spelar om är så klart väldigt viktiga för båda lagen. Växjö har alltså vunnit de båda tidigare mötena med uddamålet.

IKO kommer från ett tydligt trendbrott med tre raka segrar, varav de två senaste på straffar, där IKO faktiskt är hundraprocentiga i SHL. Det blev ytterligare ett power play-mål mot Linköping och man närmar sig 16 procent och är 10:a i ligan. Hemmalaget Växjö är dock mycket vassare i den statistiken, tvåa på 25 procent. I box play är IKO betydligt bättre, nästan 80 procent mot 71 för Växjö. Målvaktsstatistiken är nästan identisk mellan lagen med Växjö ett par tiondelar före i räddningsprocent.

Roman Horak är poängbäst i Växjö med 19 poäng (7 mål) följd av Emil Pettersson på 18 (8). Tyler Kelleher ligger på 16 poäng (7 mål) med Johannes Salmonsson närmast med 10 (6 mål).

Det finns många kopplingar mellan Lakers och IKO genom åren. Senaste transfern i färskt minne är Jonas Engström och Mathew Bodie som kom till IKO för en dryg månad sedan. Växjöspelare med ett förflutet i IKO är Oliver Bohm, Richard Gynge och Erik Källgren. Spelare som gått åt andra hållet är Pontus Netterberg, Nichlas Hardt, Robin Söderqvist och Tex Williamsson.

Bortalaget kommer få ett starkt stöd på läktaren då uppskattningsvis 300 supportrar finns på plats i Vida Arena under matchen. Blue Front Support kommer med tre bussar.

Övriga matcher under måndagskvällen är HV71-Frölunda, Luleå-Leksand, Brynäs-Malmö, Linköping-Örebro, Rögle-Djurgården och Skellefteå-Färjestad. IKO möter härnäst Djurgården på hemmaplan den 4 januari och fem dagar senare Luleå, också på hemmais.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen:
– Det är positivt och väldigt starkt att vi lyckas vända i tredje perioden mot Linköping och få med oss två poäng. Vi var tillbakapressade ordentligt i andra perioden och det är skönt att se att vi kan komma tillbaka och vara frejdiga i vårt spel. När vi tog ut målvakten kände vi att det var lika bra att ta läget, även om det var fyra minuter kvar. Vi har varit nära några gånger i spel sex mot fem och nu fick vi chansen i sex mot fyra och det gick ju vägen, väldigt starkt gjort.
– Det har varit två tajta matcher tidigare mot Växjö, 3-2 borta och 2-1 hemma. Jag såg lite av deras match mot Frölunda igår som var en riktigt bra hockeymatch. Växjö hade några bra lägen i början men fick ingen utdelning. Vi måste upp i maxprestation för att ha en chans. Roligt att höra att det kommer många IKO-supportrar till matchen, det är ett viktigt stöd för oss där borta.
– Nu har vi alla forwards tillgängliga utom Gustaf Franzén så nu har vi bra konkurrens, vilket är positivt. Senast fick vi tillbaka Filiph Engsund på centerposition så det känns bra. Sedan får han ha lite tid innan han kommer in i det ordentligt, men det var en godkänd insats i come backen. Oskar Nilsson har varit i full träning nu en längre period och vi får se när det blir dags för honom. Han har fått klartecken av vår läkare så det är inga konstigheter.