Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Tisdag Tis 29 November Nov
Idag 1 December Dec
Lördag Lör 3 December Dec
Torsdag Tor 8 December Dec
Lördag Lör 10 December Dec
Lördag Lör 17 December Dec
Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Tisdag Tis 24 Januari Jan
Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Oskarshamn
IKO

IKO möter trean i Karlskoga

25 december 2018 18:20
HERR

IKO fick ingen lång julledighet att njuta av sin 7-0-seger mot Karlskrona. Redan på Annandag Jul är det match igen, mot BIK Karlskoga i Nobelhallen. Hemmalaget är inför matchen sju poäng efter serieledande IKO så det blir lite av en sexpoängsmatch mellan ettan och trean i serien. Markus Modigs (bilden) gjorde mål senast IKO vann hemma mot Karlskoga och han gjorde tre poäng (två mål) i matchen mot Karlskrona före jul.


Se alla IKO:s matcher på Cmore - köp matcherna via denna länk och stöd klubben >>

IKO drygade ut serieledningen innan jul efter krossen mot Karlskrona med 7-0. Nu väntar ännu tuffare motstånd med serietrean BIK Karlskoga på bortaplan. BIK, som var ett bottenlag ifjol, har i år sakta men säkert avancerat i tabellen och är nu bara tre poäng från allsvensk finalplats.

För knappt tre veckor sedan föll Karlskoga hemma mot Tingsryd. Efter det har man radat upp uddamålssegrar mot Västervik (overtime), MODO och Vita Hästen. Karlskoga vann första bortamatchen mot IKO i mitten av oktober med 4-1 men IKO fick revansch en månad senare, också i Oskarshamn, då Markus Modigs avgjorde till 2-1 med åtta minuter kvar. Nu blir det alltså första gången lagen möts i Karlskoga. För några veckor sedan stod IKO stilla på 48/49 poäng under sin lilla svacka. Efter det har det gått spikrakt upp till 64 poäng med fem raka trepoängare och målskillnaden 21-6. Därmed har man även passerat AIK som nu istället har tre raka förluster.

Karlskoga har en målvakt på junior-VM, Olle Eriksson Ek medan IKO har två, Adam Åhman och Jesper Eliasson. Av de kvarvarande, som högst troligt spelar den här matchen, är Christoffer Rifalk tvåa i målvaktsligan med 93,69 i räddningsprocent och Henrik Lundberg sexa med 92,43. Rifalk har släppt in 1,76 mål per match och Lundberg 2,22. Vinstprocenten är mycket hög för båda, 75 respektive 70 procent av matcherna.

IKO är i toppen av de flesta statistikområdena. Man har gjort flest mål av alla lag och släppt in minst och den redan tidigare fina målskillnaden fick en rejäl skjuts via 7-0 senast och är nu 17 mål bättre än AIK som är närmast. I power play är IKO trea, fem procent bättre än BIK, och i box play tvåa, tre procent bättre. I plus/minusligan gick Jesper Dahlroth och Filiph Engsund upp i topp på plus 17 efter en riktig boost med tre respektive fem poäng på de två senaste matcherna. Dessutom är IKO etta i både hemma- och bortatabellen och har hållit nollan flest gånger av alla lag, 7 gånger - 4 med Rifalk mellan stolparna och 3 med Åhman.

Det blev således ingen lång julledighet för lagen i HockeyAllsvenskan och IKO återsamlas med träning redan på juldagens kväll för att på annandagen ta bussen till Karlskoga.

Som meddelades på julafton fortsätter Janne Kivilahti i IKO, nu på permanent kontrakt t o m säsongen 2019/20. Isak Pantzare är tillbaka efter skada och Adam Åhman och Filip Sveningsson är kvar på JVM. David Berg har lämnat truppen efter att låneavtalet på en månad löpte ut vid jul och spelar nu på try out med Södertälje. Anton Björkman saknas ytterligare en tid på grund av skada.

På annandagens eftermiddag spelas Tingsryd-Pantern och Västervik-Södertälje, samt på kvällen Leksand-Almtuna och Västerås-AIK. På torsdagen spelas Karlskrona-Björklöven och Vita Hästen-MODO. IKO har sedan en match kvar i år, jumbon Vita Hästen hemma på lördag kväll.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen
– Vi har vänt en mindre bra period, där vi under några matcher inte spelade som vi vill i fem mot fem och inte gjorde så många mål, till något riktigt bra med fem raka segrar, det är positivt. Matchen mot Karlskrona gör vi mycket riktigt bra. Det står och väger lite i början och dom hade något friläge. Men sen fick vi en kethcupeffekt målmässigt med både snygga mål och power play-mål och det ramlade iväg på slutet i takt med att dom inte hängde med. För oss handlar det om att göra det dagliga jobbet, då är vi att räkna med.
– Karlskoga har vi inte mött borta ännu och det är ett tight lag som har vunnit några tighta matcher nu på slutet. Det ska bli jätteintressant att åka dit och det blir en ordentlig värdemätare då dom ligger strax efter oss i tabellen.
– Det är positivt att vi fått in Janne Kivilahti permanent och därmed är vi fulladdade på forwardssidan. Janne har visat i dom här fyra matcherna han spelat att han passar in i vårt spel. På målvaktssidan har vi idag med Hugo Engsund på träningen och Alexander Nilsson kommer in till de kommande två matcherna innan Jesper Eliasson är tillbaka efter nyår. I övrigt har vi samtliga, utom Sveningsson och Åhman, tillgängliga mot Karlskoga.