Emma Kostenius:
– Jag är sjukgymnast eller physioterapeut, det är samma sak. Jag bor i Vimmerby och är i Oskarshamn en dag i veckan, företrädesvis onsdagar har vi bestämt till att börja med utifrån hur spelschemat ser ut. Men jag ställer upp även vid andra tider om jag ändå är i Oskarshamn i andra ärenden. I Vimmerby har jag en sjukgymnastmottagning och så hjälper jag till i Vimmerby Hockey sedan fem år tillbaka.
– Min huvudsakliga uppgift är att göra sjukgymnastbedömningar på spelare som är skadade eller har ont. I det arbetet kompletterar jag Ida Klûft och Kerstin Sjögren. Jag gör bedömningar, diagnoser och rehabplaner. Huvudsyftet är så klart att få tillbaka spelaren i spel igen.
– I den här världen vill man alltid tillbaka så snabbt som möjligt och det är ju vårt mål också. Men det måste samtidigt vara under rätt förutsättningar, att rehaben är klar och att det inte finns risk för återfall. Det är ju professionella idrottsmän som oftast gör det jobbet vi ber dom göra. I slutändan tar vi ett gemensamt beslut när det är dags för spel. Vårt fokus är spelarens hälsa och ska man chansa måste man göra en noggrann bedömning av riskerna tillsammans i hela staben och med spelaren om det är värt det just då. Vi vill alltid att man ska träna så matchlikt som möjligt för att kunna göra en bedömning om det håller för en full match.
– Vi testar alla spelare både före säsongen och kontinuerligt. Alla har sin egen skadehistorik och olika saker att ta hänsyn till. Många spelare jobbar vi med hela säsongen med skadeförebyggande träning. På den här nivån har spelarna gott om tid att sköta sin rehab och skadeförebyggande eftersom dom inte jobbar med något annat. Det är stor skillnad i t ex Vimmerby där de flesta har ett vanligt jobb på dagarna. Likaså när det gäller att äta och sova rätt vilket är lättare när man har hockeyn som yrke.
– Vi coachar spelarna ganska mycket när det gäller skador och skadeförebyggande. Dom behöver få veta hur dom ska gå fram i sin rehab, hur ont det får göra osv. På samma gång får dom successivt en utbildning i detta och lär sig mer om hur kroppen fungerar och hur man tränar för att förebygga skador.
– En skada kan ibland komma av ren otur men ofta är det några bakomliggande orsaker såsom en stelhet eller en svaghet som utlöser en skada. Detta påverkar också rehabiliteringen som får anpassas efter vad orsaken är. Vi kan sällan ge prognoser hur lång tid det tar innan en skadad spelare kan komma tillbaka. Därför kan det bli väldigt otydligt i media, helt enkelt därför att vi inte vet från fall till fall hur lång tid det tar.
– Ida Klüft sitter som spindeln i nätet och koordinerar åtgärderna. Hon träffar spelarna dagligen och är den som har bäst koll på deras status. Hon kan göra vissa tester och bedömningar om spelaren behöver träffa mig, Kerstin eller en läkare. Det är en jättebra hjälp för mig och vi har täta kontakter på telefon.
– Vi har en professionell och bra organisation av det medicinska teamet och det är helt klart en högre nivå än Allsvenskan. Övriga SHL-klubbar har liknande upplägg men det kan skilja lite på vilka kompetenser man har satsat på att ha på plats hela tiden. Vi har t ex även tillgång till kiropraktor vid behov.
{!A}
Kerstin Sjögren:
– Jag är inne på min elfte säsong med IKO och jag kan framför allt bidra med min erfarenhet av många olika spelare och alla olika skador som förekommit, plus mitt kontaktnät. Det är säkert över 200 spelare på de här åren och en del minns man mer än andra, kanske just på grund av skadornas art.
– Det är ett stort lyft för klubben att vi nu har ett så stort medicinskt team som jobbar som spelarnas företagshälsovård kan man säga. Vi kompletterar varandra med olika kompetenser och gör samlade bedömningar. Det är ett prestigelöst team som jobbar för spelarnas bästa.
– Med min kompetens kan jag göra s k ledmobiliseringar (dvs man går inte utanför ledens rörlighet) och jag har även jobbat mycket med träning i vatten där man kan avlasta mycket bättre. Jag kan ge råd i s k prerehab där vi ofta tränar i vatten. Sedan har vi också tillgång till kiropraktor i form av Mikael och Hampus Nilsson. Vi konfererar i teamet för att göra det bästa möjliga för spelaren och där är Ida Klüft med sin dagliga kontakt den som ger oss informationen om aktuell status. Med den samlade kompetensen i teamet har vi bättre förutsättningar att träffa rätt och därmed snabbare tillbaka i spel. Nu har vi även tillgång till skadehistorik och tidigare behandlingar vilket underlättar.
– Det känns jättebra att vi nu har ett sådant brett medicinskt team. Jag tror det också är en fördel när man ska kontraktera spelare att dom vet vad som finns att tillgå.
IKO:s sportchef Daniel Stolt:
– Emma och Kerstin är en viktig del i vårt Medical Team med sin kunskap och erfarenhet.