Stark insats när IKO nollade Luleå
Publicerad: 2023-02-04
herr
IK Oskarshamn svarade för en strålande bortamatch och Tim Juel höll nollan när man krossade Luleå med 0-5. Nu var det dags för förstakedjan att kliva fram igen och det blev två mål vardera av Antti Suomela och Ahti Oksanen samt ett av Patrik Karlkvist som dessutom hade två assist. Sammanlagt åtta poäng från trion som fortsätter dominera i poäng- och skytteliga.

Första perioden
Matchen började med en utvisning för gästerna nästan direkt. Hemmalaget satte konstant press men IKO försvarade sig bra och Juel kom in bra i matchen med några viktiga räddningar. IKO kom tillbaka in i matchen ganska snabbt med några bra anfall. Efter åtta minuter var IKO i anfall och fick med sig en utvisning när en klubba slogs av. Power play var bättre än tidigare matcher och en jättechans skapades när Smejkal var i bra läge framför Lassinantti i hemmakassen men pucken studsade precis utanför. Strax efter kontrade fjärdekedjan två gånger där det andra var riktigt nära att resultera. Därefter hade Luleå några bra offensiva minuter med flera chanser men Juel hade koll. Efter 14 minuter gjorde IKO ett jättedåligt byte och Brendan Shinnimin blev helt ensam med Juel som räddade fenomenalt med benskyddet. Minuten senare spelade Oksanen fram Karlkvist till ett bra läge in i anfallszonen och Karla knäppte iväg ett distinkt skott som Lassinantti inte hann med på, 0-1 efter 15.09. Det var samtidigt jubileum då Karlkvist gjorde sin 100:e poäng i SHL. Oksanens passning höll också mycket hög klass. Sista minuterna hade Brace en bra aktion men kom inte förbi Engsund och även Smejkal med ett nytt bra läge. IKO vände momentum i matchen och vann även skotten, 5-7.

Andra perioden
Hemmalaget kom ut hårt i andra perioden och skapade bra tryck i flera minuter men gästerna försvarade sig bra. Shinnimin var nära att bli fri igen men Worge Kreüs långa klubba kom emellan. Karlkvist gick på offensiv raid och fick med sig en utvisning. Efter några matchers måltorka i power play var man nu tillbaka i gammalt gott slag. Efter bra uppställt pp klev Suomela in och avlossade ett perfekt skott i bortre krysset. Smejkal stod perfekt placerad framför målvakten som försökte titta till vänster men pucken kom till höger om honom. Assist Quenneville/Karlkvist och klockan på 5.51. IKO fick energi av målet och Karlkvist hade ett bra läge efter åtta minuter och ytterligare ett efter tolv. Däremellan hade Luleå ett spelövertag i några minuter och Juel fick jobba och gjorde det bra. Med fem minuter kvar blev det en dubbelutvisning, liknande den mot Skellefteå, när Brännström fick för hooking och Quenneville för diving. I spel fyra mot fyra kom matchens delikatess när Riikola tog in pucken i zon, Karlkvist skickade in en passning framför mål. Suomela fick inte träff men vände sig om skickade in 0-3 efter 15.26 med ryggen mot mål! Luleå var nog lite chockade i det läget men fortsatte att jobba offensivt och IKO fick försvara sig några minuter. IKO:s förstakedja hade ett bra läge i slutminuten där Oksanens styrning gick tätt utanför. Skotten i andra 10-6.

Tredje perioden
Luleå hade första minuten i tredje perioden men i en sylvass kontring från IKO där Zohorna drog på sig tre spelare och spelade till Brace som bröt in framför mål och fick med sig en straff. Straffskytt ännu en gång med precision Ahti Oksanen och 0-4 efter prick en minut. Luleå försökte komma tillbaka men Juel gjorde en kalasräddning när Komarek försökte styra från nära håll. Direkt gick fjärdekedjan till anfall och skapade lite tryck. IKO spelade ganska bra på resultatet utan att ta några risker. Klockan tickade på skapligt för bortalaget och efter tolv minuter kom Riikola igenom och fick med sig en utvisning. Sent i power play utan några jättechanser stal Powell ett urspel från en hemmaback och fick fram en passning till Oksanen ensam vid ena stolpen och han gjorde sitt andra för dagen, 0-5 efter 14.18. Plato kom in på mål och stod upp för sig själv när Jonathan Andersson ville bråka och båda fick två minuter i utvisningsbåset. IKO kunde enkelt spela av tiden som var kvar och Juel kom upp med en jätteräddning i sista minuten och räddade sin nolla! Skotten i tredje 7-10 och totalt 22-23.

IKO är nu på åttonde plats och uppe på 60 poäng, vilket är en poäng från det som alltid brukar räcka för att undvika kval och man kan nu titta mot slutspelsplats, antingen åttondel eller kvartsfinal. Till Luleå på elfte plats är det nu fyra poäng och rejält bättre målskillnad mot alla lagen under i tabellen. Med elva omgångar kvar väntar nu ett nio dagars landslagsuppehåll och därefter tar IKO emot Örebro på hemmaplan på Alla Hjärtans Dag den 14 februari. Suomela och Karlkvist toppar poängligan, båda på 50 poäng och Karlkvist har historiskt starka 102 poäng på 90 SHL-matcher! Med två mål i power play tog IKO tillbaka förstaplatsen i den disciplinen från Timrå efter att ha varit i topp i stort sett hela säsongen.

Luleå HF - IK Oskarshamn 0-5 (0-1, 0-2, 0-2)
15.09 0-1 Patrik Karlkvist (Ahti Oksanen)
25.51 0-2 Antti Suomela (David Quenneville, Patrik Karlkvist), spel 5 mot 4
35.26 0-3 Antti Suomela (Patrik Karlkvist, Juuso Riikola)
41.00 0-4 Ahti Oksanen, straff
54.18 0-5 Ahti Oksanen (Myles Powell), spel 5 mot 4
Skott: 22-23 (5-7, 10-6, 7-10)
Utvisningar: Luleå 6x2, IKO 4x2