Caputi och Miettinen gör lagbygget klart

Luca Caputi

Luca Caputi är klar för 1 + 1 år. Arkivfoto: City Press.

IK Oskarshamn har nu fyllt sin trupp inför den stundande säsongen i och med kontrakten med Camilo Miettinen från Finland och Luca Caputi från Kanada. Miettinen har spelat i Finland hela sin karriär och har både finskt och colombianskt pass. Hans kontrakt är på ett år. Luca Caputi är mera känd för den svenska publiken och gjorde en stark säsong i Västerås senast där han svarade för 37 poäng på 52 matcher. Caputis kontrakt är skrivet på ett plus ett år.

Årets Silly Season avslutas alltså med en "dubbel", två forwards på en gång. 28-årige Camilo Miettinen har spelat länge på hög nivå i Finland och har tagit två silver i finska mästerskapen. Han har spelat 349 matcher i högsta ligan och producerat 146 poäng. Han är inte släkt med IKO:s andretränare med samma efternamn.  25-årige Luca Caputi är en stor och stark forward med 35 NHL-matcher (Pittsburgh och Toronto) och 259 i AHL på meritlistan. Han var topplaget Västerås näst bäste poänggörare i fjol och klart bäst i plus/minus-statistiken.

IKO har nu 22 spelare kontrakterade; 2 målvakter, 7 backar och 13 forwards. Truppen för säsongen 2014-2015 är därmed komplett.

IKO:s sportchef Roger Jönsson:
- Två intressanta namn in i truppen gör att vi är fullt redo för säsongen 14/15. Vi har jobbat för att forma laget med tydliga roller och rätt personligheter, för att få det lag vi tror skapar framgång.
- Luca Caputi är ett inte helt okänt namn i svensk hockey efter en bra säsong i Västerås, där han var en viktig spelare. Gedigen hockeybakgrund, välskolad och med värdefulla erfarenheter. Stor, stark och rejäl i sitt agerande, kraftfull i det offensiva spelet. En tuff spelare som kommer göra vår offensiv tyngre och mer effektiv, en viktig del av ett intensivt lag.
- Camilo Miettinen är ett spännande namn, kommer närmast från TPS. En konstruktiv och hårt arbetande spelare, med attityd och karaktär. Möjlig att använda som både center och forward. Kreativ i spelet med puck, vill och vågar utmana i alla delar av spelet. Bra erfarenheter från finska ligan, högt värdesatt av såväl supportrar som lagkamrater. En skön personlighet, som vill ta ansvar för laget.

Camilo Miettinen:
- Jag är glad över det här kontraktet och det ska bli spännande att komma till Sverige och spela i Allsvenskan. Jag har pratat med Joakim Eriksson (Djurgården) som spelat i Finland ett par år och nu även med Arsi Piispanen. Arsi har jag sett spela mycket och även mött honom många gånger på banan. Jag tror han kan hjälpa mig att komma igång i Oskarshamn. Annars är det nog inga problem, jag brukar kunna komma in rätt så snabbt i ett lag. Jag började fundera på Allsvenskan redan i vintras och har sett många matcher sedan vi bestämt att jag ville hit. Nu ser jag fram emot att komma till Oskarshamn och träffa laget, se organisationen och fansen. Jag hoppas mycket på detta.
- Jag har spelat hockey sedan jag var 5 år och nu tyckte jag och min agent att det var dags för en ny utmaning. Jag vill ha en stor roll och vad jag förstår från Roger Jönsson finns det en sådan för mig. Jag har spelat både center och ytterforward under karriären.
- Ska jag vara ärlig så har jag en dröm att spela i SHL så småningom. Jag gillar hur man spelar hockey i Sverige och den här säsongen blir en häftig utmaning både för mig och laget. Spännande nu när fler lag kan gå upp i SHL och många lag satsar extra. Jag har spelat i liknande situationer i Finland och lyckats gå långt så inget är omöjligt. Tar man sig till play off så kan allt hända.
- Nu får jag plugga svenska lite mer då min fru är tvåspråkig och pratar svenska med vårt barn. Jag har lovat henne att prata svenska när vi kommer till Oskarshamn.

Camilo Miettinen
Camilo Miettinen skriver under kontraktet hemma i Finland.

Fakta Camilo Miettinen:
Ålder: 28 år
Längd: 177 cm
Vikt: 84 kg
Position: forward
Fattning: vänster
Moderklubb: EJK, Finland
Karriär:  2 silver i finska mästerskapen, 349 matcher i finska förstaligan inkl play off  med bl a TPS och Blues (146 poäng, varav 61 mål)

Luca Caputi:
- Jag ser verkligen fram emot att komma till Oskarshamn och spela. Jag tyckte alltid om atmosfären där när jag kom dit och spelade med Västerås i fjol. Jag ser också fram emot att bli en ledare både på och utanför isen.
- Det var tufft att komma till Europa förra säsongen men när jag väl anpassat mig till ligan gick det bra och 37 poäng är jag nöjd med. Jag hoppas göra en stark säsong till nu. Mina styrkor ligger i forecheckingen, samt att jobba i hörnen och framför motståndarmålet. Känner mig även bekväm i försvarsarbetet.
- Det jag vet om IKO är att de jobbar extremt hårt både hemma och borta. Det var ett tufft lag att möta och jag förväntar mig att vi spelar likadant den här säsongen. Jag känner ingen av spelarna personligen men jag kommer ihåg några av dom från våra matcher. Jag längtar  tills vi träffas och kan få börja detta nya kapitel. Jag kommer att vara med på en stor del av försäsongen och landar i Sverige i mitten av augusti.

Fakta Luca Caputi:
Ålder: 25 år
Längd: 191 cm
Vikt: 98 kg
Position: forward
Fattning: vänster
Moderklubb: Toronto Red Wings, Kanada
Karriär: 35 matcher i NHL med Pittsburgh och Toronto (9 poäng, varav 3 mål), 259 matcher i AHL inkl play off (156 poäng, varav 64 mål), 52 matcher i Allsvenskan inkl play off med Västerås (37 poäng, varav 14 mål)

Spelare och tränare med kontrakt nästa säsong:
Gasper Kroselj (mv), Oskar Sehlstedt (mv), Anton Blomqvist (b), Oscar Engsund (b), Emil Kristensen (b), Daniel Ljungkvist (b), Linus Morin (b), Fredrik Styrman (b), Marc Zanetti (b),  Victor Backman (f), Luca Caputi (f), Lukas Ericsson (f), Mikael Lidhammar (f), Camilo Miettinen (f),  Arsi Piispanen( f), Anders Poulsen (f), Morten Poulsen (f), David Rodman (f), Greg Squires (f), Victor Svensson (f), Tobias Törnkvist (f), Manuel Ågren (f), Fredrik Söderström (coach), Arto Miettinen (assisterande coach).

Spelare som lämnar IKO:
Michal Zajkowski (mv), Russ Moyer (b), Juha Uotila (b), Francois Bouchard (f),  Rasmus Djerf (f), Mattias Granlund (f), Jonathan Johnson (f), Victor Löfstedt (f), Emil Sylvegård (f), Andreas Valdix (f).

Se det färdiga lagbygget på Silly Season 2014-2015.

GÖRAN SVENSON
goran@ikoskarshamn.se2014-07-15

blog comments powered by Disqus