INFÖR: Timrå sista innan tomten
2016-12-18

IK Oskarshamn har en match kvar innan man får fira jul några dagar. Det blir en lång söndagsresa till Timrå för match måndag kväll. Seriefyran Timrå och sjuan IKO har vunnit var sitt inbördes möte och möts nu alltså för tredje gången. IKO har den bästa trenden på slutet med poäng i sex av sju matcher medan Timrå förlorat fyra raka innan man vann senast mot Mora. Wictor Ragnewall (bilden) storspelade och höll nollan senast mot Vita Hästen.

Timrå har varit serieledare periodvis under hösten men har dalat lite på slutet. Efter fyra raka förluster vann man nu senast med uddamålet i toppmötet mot Mora. Tidigare möten under säsongen har slutat med hemmaseger, 3-0 för Timrå och 5-2 för IKO. Jonas Engström gjorde hat trick i hemmamatchen, Victor Svensson gjorde ett mål och Pontus Widerström avslutade målskyttet i tom kasse.

IKO:s form är betydligt bättre än Timrås på slutet. IKO har tagit poäng i sex av de sju senaste matcherna, 14 poäng totalt och seger i de tre senaste med sammanlagt 16 mål framåt. Målproduktionen har alltså tagit fart ordentligt i december och där har Manuel Ågren och Nicolas Deschamps bidragit med många poäng. I matchen mot AIK gjorde Manne hat trick och Nic stod för sex poäng (1+5). Totalt i poängligan är Manne fyra med 27 poäng (14 mål) och Nic sexa med 26 (10 mål).

IKO har även ett fint bortafacit med fyra raka segrar nu. Sammanlagt är man sexa i bortatabellen med 18 poäng. Fyra av fem matcher som gått till förlängning har man vunnit i Sudden eller efter straffar. IKO är statistiskt bättre än Timrå både i power play (23 respektive 18 procent) och box play (85 respektive 83). I box play är sviten nu 22 minuter utan insläppt mål.

Fredrik Söderström, IKO:s huvudtränare:
- Timrå blir sista matchen före jul. Varsin seger såhär långt, nu har vi en tuff och inspirerande utmaning där vi vill knycka tre poäng på bortaplan.

- Vi har senaste tiden uppträtt med den skärpa och noggrannhet som är nödvändig. Att gnugga vidare med samma förnuft och effektivitet blir direkt avgörande. Det är ett starkt hemmalag mot ett bortalag med en bra trend, blir säkerligen en tuff batalj.

- Vi har, bortsett från Manuel Ågren som utgår på grund av skada, tillgång till samma lag som senast.


Matchen tillhör omgång 31 som alltså spelas före omgång 29 och 30 nu i julveckan fram till torsdag. Måndag kväll spelas ytterligare två matcher, MODO-Almtuna och Pantern-Vita Hästen, som båda är hängmatcher. IKO återsamlas redan på juldagens kväll för träning och förberedelser inför nästa match, borta mot serieledande Karlskoga den 27 december.


Länk till tabell och statistik på IKO:s hemsida

IK Oskarshamn Göran Svenson