IKO ute på längsta resan
2017-12-12

IK Oskarshamns A-lag inledde tidigt på tisdagsmorgonen en av sina längsta bussresor någonsin då man tar sig hela vägen till Umeå, nästan 100 mil enkel väg, för onsdagsmatch mot Björklöven. Man är sedan inte hemma förrän på torsdag förmiddag och då börjar uppladdning för hemmamatch mot MODO på lördag.

Första mötet med Björklöven slutade med storseger, 6-1, efter 46-10 i skott inför fullsatta läktare. Arsi Piispanen gjorde två mål, Manuel Ågren, Joakim Hagelin, Marcus Björk och Niklas Johansson gjorde de övriga. Löven har varit lite ojämna i år efter en ganska bra start på serien. Senaste segern kom mot AIK för två veckor sedan och därefter har det blivit tre raka förluster, däribland 1-6 hemma mot Västervik. IKO har tagit poäng i åtta av de senaste nio matcherna, 19 av 27 poäng. Löven har på samma period 10 poäng. Det är nästan hela skillnaden på 11 poäng som är nu mellan lagen, där Löven är på nionde plats.

Som vanligt är spelet i numerära över- och underlägen väldigt viktiga. Det såg vi inte minst i fredags när matchens enda mål gjordes av IKO i just power play genom Marcus Björk från backplats. De båda lagen tar lite mer än fyra tvåminutersutvisningar i snitt per match. Mot Södertälje tog IKO bara två och mot Leksand fyra, men tre av dessa var dubbelutvisningar och den fjärde blev bara 40 sekunder. IKO har gjort 17 mål i pp mot Björklövens 16 men Löven har bättre procentuell utdelning. I box play har IKO släppt in 14 mål mot Lövens 23 på lika många tillfällen (85 numerära underlägen) och IKO har därför klart bättre procent där.

IKO:s trupp har förändrats så tillvida att Olle Lycksell nu är tillbaka i Linköping men att Robin Söderqvist är tillbaka i spel efter sin avstängning. De båda lånen Jacob Cederholm och Kalle Miketinac spelar vidare i IKO. Dessutom ansluter Jacob Bjerselius från Örebro J20 för en ny låneperiod fram till jul. Även junioren Christian Lindberg är med i truppen till Umeå.

Med omgång 26 är halva serien spelad. Troja-Timrå (2-1) spelades förra veckan vilket gör att IKO vid seger går upp i serieledning igen. Trean Pantern jagar två poäng bakom. Övriga matcher är Vita Hästen-Tingsryd, Leksand-Västervik, Karlskoga-Södertälje, Pantern-Almtuna och MODO-AIK. På lördag möter IKO alltså MODO hemma. Fram till jul återstår därefter Vita Hästen borta nästa onsdag och Pantern hemma två dagar före julafton.

IKO:s huvudtränare Björn Hellkvist:
- Det är en riktigt lång och tuff bussresa vi är ute på så det är viktigt med matchvärmning onsdag förmiddag och se till att vi är fräscha till match. I bussen fördriver vi tiden med lite NHL-matcher så ögonen är fyrkantiga.

- Jag lägger inte så stor vikt vid att vi vann stort senast utan det är helt nya förutsättningar i en ny match. Vi har en riktigt tuff bortamatch mot ett desperat lag som förlorat en del på slutet. Dom kommer att betala ett väldigt högt pris. Jag har mött Joakim Fagervall många gånger genom åren. Han står ju för en hög arbetsetik och det räknar jag med att vi får se nu också. Det gäller att tävla och vinna kamperna, den som vinner dem vinner också matchen.

- Vi tävlade bra mot Leksand och det krävdes i den matchen och det kommer att krävas igen, och igen. Det har varit roligt och det har gått fort fram till halvtid i serien. Nu vill vi göra något bra av det läge vi skaffat oss. Vi är så klart glada för poängen vi spelat ihop. Jag tycker ändå vi har gett bort onödigt många poäng men prestationsmässigt spelat bra. 

- Jag tittar inte i tabellen, det är helt ointressant när pucken släpps, det har visat sig gång på gång. Det är ofta väldigt jämnt mellan lagen i Allsvenskan rent skicklighetsmässigt och det är ju roligt.

 

Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

IK Oskarshamn Göran Svenson