IKO föll med uddamålet efter en stark avslutning
herr2023-01-31
IKO var i underläge hela matchen mot seriefyran Frölunda men gjorde riktig match av det hela sista fem minuterna. Båda IKO:s mål, av Oksanen och Karlkvist, kom inom 22 sekunder och man tryckte på för en kvittering i slutet. Men Frölunda höll undan och tog med sig alla tre poängen.

Första perioden
Gästerna skapade första anfallet som följdes av en attack av Smejkal och strax efter en fin aktion av Powell. Lite fram och tillbaka ett par minuter och Zohorna kom till avslut från distans som Dichow i gästernas kasse kunde hålla utan problem. Platokedjan skapade ett långt anfall efter fem minuter som följdes upp av Johnssons lina på ett bra sätt. Frölunda skapade också några långa anfall och efter sju minuter fick Jere Innala fritt vandra in och skjuta 0-1 bakom Juel. Strax efter kom Plato till ett bra avslut och efter ett par minuter ytterligare ett. Däremellan hade förstakedjan bra snurr i Frölundas zon men fick inte till någon längre press. Efter tolv minuter klev Juel upp med en fantastisk räddning när han nästan var överspelad. Frölunda fick ett power play efter 14 minuter och trots ligans sämsta pp lyckades man den här gången näta men det krävdes videogranskning för att se att Innala blivit tvåmålsskytt efter 16.16. Med två minuter kvar var gästerna för många på banan och nu skulle ligans bästa pp visa upp sig men det blev ingen utdelning den gången. Skotten 8-10.

Andra perioden
Juel fick göra en ny jätteräddning tidigt i andra perioden. Någon minut därefter kom Zohorna-kedjan i ett flygande anfall med farligt inspel i slottet. Fjärdekedjan fyllde på med periodens bästa så långt där Engström var nära på en retur och IKO var mer påkopplade än i första perioden. Efter fyra minuter blev Oksanen alltför hårt uppvaktad och fick med sig en utvisning. Första pp-linan var bra uppställda och letade avslut men när Brace kom in blev det ett avslut som styrdes över. Strax efter ett hårt skott från Riikola som Dichow tog i sin högerplock och det blev inget pp-mål. Men IKO fortsatte i anfallszonen och skapade en del, bland annat ett hårt skott från Pilö. Oksanen satte in en tuff tackling i egen zon men slog sedan en farlig passning i mitten som höll på att ställa till det. Frölunda lyckades bita sig fast i IKO-zonen och till slut sköt Mats Rosselli Olsen 0-3 med effektiv skymning framför Juel. IKO fick sitt andra power play i perioden efter ett bra anfall där gästerna hade svårt att försvara sig. Ytterligare en utvisning medförde spel 5 mot 3 i en halvminut. Det var det bästa av IKO:s power play med flera skott och även instick för styrning men dansken i buren gjorde några riktigt vassa räddningar. Med knappt två minuter kvar under ett anfall var IKO för många på banan och Frölunda fick sitt andra pp. Det började med att Powell var en klubbspets från att få friläge och sedan jobbade Oksanen och Johnsson en lång stund i anfallszonen. Till slut skapade ändå Frölunda några lägen men Juel stod emot. Skotten 12-11.

Tredje perioden
Frölunda skapade en farlighet direkt men Lundqvist sköt över. Sedan kom IKO i ett bra anfall och Lasu tog en s k bra utvisning när det var nästan öppet mål. Men power play fungerade inte alls så långt och man blev tomhänta igen. Efter ett par minuter fick förstakedjan igång ett bra anfall och Karlkvist direktsköt men Dichow var tät längs isen. Efter sju minuter var det en kampsituation där domarna inte kunde avgöra vem som gjorde fel och tog ut båda och därmed spel fyra mot fyra. Rosseli Olsen försökte få med Bengtsson i ett slagsmål men det blev inget och heller ingen utvisning på Frölundaspelaren även om domaren tittade länge. Med åtta minuter kvar kom Brace in med Salle och Plato och satte högsta fart och där var det riktigt nära utdelning. Strax efter fick Frölunda sin sjunde utvisning och därmed kanske hemmalagets sista biljett in i matchen. Det fanns några lägen däribland ett hårt skott från Riikola som Dichow plockade snyggt. Men bara några sekunder efter utvisningen kom ändå utdelningen, två gånger om och det var riktig match igen! Först Ahti Oksanen med sitt 14:e mål, assist Bengtsson/Riikola, 1-3 efter 15.03. Direkt efter 2-3 genom Patrik Karlkvist, assist Suomela/Pilö och poängkungarna rycker ytterligare i poängligan. Nu blev det stabilt tryck mot Frölundas kasse och med en och en halv minut kvar med sex utespelare. Det var ett bombardemang mot Dichow även om Frölunda också hade ett par lägen mot den tomma buren. Med nio sekunder kvar tog gästerna en ny "bra" utvisning när IKO var nära kvittering. Men tiden blev för knapp även om Lundqvist fick för "abuse" med fyra sekunder kvar och det var spel sex mot tre. IKO hann med ett avslut till men Oksanen fick ingen klockren träff. Frölunda fick ytterligare en "abuse" på 20 minuter på slutsignalen som bara var av akademisk karaktär. Skotten i tredje 12-6 och totalt 32-27.

Matchens lirare blev David Quenneville och slitvargen Johannes Salmonsson.

IKO är nu åtta i tabellen och det skiljer fyra poäng mellan sjuan Leksand och elvan Rögle. Imorgon åker IKO på Norrlandsturné med matcher mot Skellefteå (torsdag) och Luleå (lördag). IKO som är seriens formstarkaste lag har slagit båda Norrlandslagen hemma efter nyår. Därefter blir det landslagsuppehåll följt av hemmamatch mot Örebro den 14 februari. Serien har nu kommit till tre fjärdedelar med 13 matcher kvar. IKO har hemmamatcher kvar mot Örebro, Leksand, Linköping, Malmö, Timrå och HV71 i sista grundseriematchen.

IK Oskarshamn - Frölunda HC 2-3 (0-2, 0-1, 2-0)
07.40 0-1 Jere Innala (Filip Johansson, Jan Mursak)
16.16 0-2 Jere Innala (Joel Lundqvist, Filip Hasa), spel 5 mot 4
31.24 0-3 Mats Rosseli Olsen (Niclas Lasu, Liam Dower Nilsson)
55.03 1-3 Ahti Oksanen (Rasmus Bengtsson, Juuso Riikola)
55.25 2-3 Patrik Karlkvist (Antti Suomela, Lukas Pilö)
Skott: 32-27 (8-10, 12-11, 12-6)
Utvisningar: IKO 3x2, Frölunda 9x2, 1x20
Domare: Daniel Eriksson, Marcus Linde
Publik: 3000

{!W}{!V}

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån och Claes Svensson. Fler bilder kommer på Facebook under onsdagen. {!N}{!O}{!P}{!Q}{!R}{!S}{!T}{!U}{!X}{!Y}{!Z}{!AA}{!AB}{!M}{!AH}{!AI}{!AJ}{!AE}

IK Oskarshamn Göran Svenson