Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Idag 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Tisdag Tis 29 November Nov
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Rögle
RBK

Kvartsfinal 6 - matchboll för IKO

10 april 2022 08:00
herr

IK Oskarshamn är en seger från en SM-semifinal mot Luleå när matchserien mot Rögle nu vänder hem till Oskarshamn för match 6 söndag eftermiddag. #93 Cam Brace (bilden) med mål i två matcher i rad är matchens profil.


IKO har nu vunnit två matcher borta och en hemma mot Rögle. Tredje hemmamatchen kan bli avgörande för om IKO tar sig till semifinal mot Luleå med början på fredag. Om Rögle vinner blir det en direkt avgörande match i Ängelholm på tisdag. Pressen är helt klart på Cam Abbots mannar som måste vinna för att Europamästarna inte ska åka ut redan i kvartsfinal, vilket inte funnits med i något experttips före eller under säsongen. IKO hade inte vunnit mot Rögle sedan september 2019 och nu har det blivit tre segrar på fem försök i slutspelet.

IKO har svarat för två enormt starka insatser, kanske säsongsbästa, när man vänt på matchserien. Starka laginsatser såklart men målskyttarna och målvakterna sticker ändå ut. Cam Brace har hittat målet precis i rätt tid och gjorde enda målet i onsdagens 1-0-seger. I fredagsmatchen blev det ytterligare ett mål plus en assist. Jonas Engström, de stora matchernas man och tillika lagkapten, gjorde två mål senast och Tomas Zohorna briljerade med ett snyggt backhandmål och två skickliga assist. Robin Norell har också vuxit enormt sista tiden och stod för två assist. Tim Juel har släppt in ett mål på sex perioder mot Europas bästa lag, 46 räddningar - 97,8 procent! Han är tvåa i målvaktsligan i slutspelet med bara Joel Lassinantti före sig. Lägg därtill Joe Cannatas 97 procent i första matchen mot Rögle så står det klart att målvakterna är väldigt viktiga för framgång i slutspel.

#93 Cam Brace, har ni gjort säsongens två bästa matcher nu mot Rögle?
- Ja, vi har spelat bra nu och vi har uppnått i stora delar det vi har strävat efter hela säsongen. Det är kul att se när vi lyckas följa matchplanen så bra och få resultat med oss. Jag hoppas vi kan stänga den här kvartsfinalen nu snart.
Mål två matcher i rad för dig, hur känns det?
- Det känns bra att kunna bidra med mål eller assist, det är alltid ett plus.
Berätta om målen.
- Det första var en bra aktion av Salle som rundade backen och fick fram en fin passning så det var bara för mig att skjuta. Jag såg att målvakten var i en förflyttning från vänster till höger och jag försökte skjuta där det var ledigt. Jag hade en liknande chans nästan direkt efter men då fick jag inte upp pucken tillräckligt och målvakten gjorde en bra räddning. 3-1-målet senast kom av att Freddy blev kvar lite längre i ett byte och gav sitt yttersta och vi kom tillsammans i en snabb kontring två mot en och jag fick bromsa in lite så det inte blev offside. Passningen var stenhård och perfekt på bladet så jag fick mycket yta att skjuta i bortre hörnet. Jag har jättebra kedjekamrater och har haft tur att jag fått målen.
Vad säger du om ändringarna i kedjorna nu på slutet?
- Det är bra nu i slutspelet att försöka få lite mer djup i laget. Man får chans att klicka med nya kedjekamrater och vill försöka bidra med poäng. Salle är en skicklig spelare och med sin puckhållning skapar han mycket utrymme åt oss andra. Man vet att man får hårt jobb från honom varje dag.
Är det lite extra motivation nu när det är slutspel?
- Jag trivs med slutspel, till slut handlar det bara om att jobba hårt och ta det därifrån. Där jag spelat tidigare har det bara varit en match i play off så det är lite annorlunda.
Matchboll nu mot Rögle, hur tänker du kring det?
- Det är spännande men i en matchserie bäst av sju kan allt hända. Vi har ett bra läge men vi får inte sväva iväg utan hålla oss till vårt spel som vi känner väl och som gett oss framgångar. Om vi håller oss till vårt spelsystem och tar vara på chanserna så hoppas vi det går vägen. Vi har hemmaplan och vår fantastiska publik rockar loss vilket ger oss en stor boost och vi vill gärna betala tillbaka.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför SM-kvartsfinal 6:
- Nu tar vi en match i taget och ska försöka göra en bra match till inför hemmapubliken. Det är det viktigaste att vi inte tänker för långt bort utan vi tar ett steg till.
- Vi har suttit ihop bra och spelat väldigt bra lagspel i dom senaste matcherna. Det gäller att fortsätta med noggrannheten och lojaliteten till varandra, då har vi hittat en trygghet i spelet också. Laget har hållit ihop väldigt bra men sen hade vi en lite dipp. Ibland kanske man behöver det för att hitta lite brister och styrkor och ta det till nästa kliv också.
- Det är ju synd att klaga på senaste matchen, det var mycket som var bra. Men man ska veta att det är väldigt jämna matcher och det är otroligt små marginaler. Ett mål eller en utvisning eller smågrejor kan vara jätteförändringar på matchbilden. Det är många saker som hänger ihop såklart. Men jag tycker vi hanterar motgångar bra, både när vi får utvisningar och mål emot oss. Vi fortsätter göra våran grej och det är det jag tycker varit styrkan i dom här matcherna. Nu tog vi bara en utvisning senast och det har också med fokusering och lugn att göra samt självförtroende. Alla bäckar små för att få ihop en bra prestation.
- Rögle kan ju försöka skjuta över favoritskapet på oss men det blir nog svårt. Just när man vinner har man ju ett mentalt övertag men det är som sagt små marginaler. Nu kommer dom komma med en väldig desperation. Man får försöka vara nollställd och inte tänka att man har ett övertag eller undertag. Då tror jag man skapar sanningar eller nidbilder. Vi ska hålla oss neutrala och fortsätta med det vi vet fungerar bra.