Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Rögle
RBK

Kvartsfinal 4 mot Rögle

6 april 2022 08:00
herr

Rögle har vänt på matchserien och leder SM-kvartsfinalen med 2-1. IKO har hemmaplan i match 4 på onsdagskvällen och har chansen att kvittera och samtidigt fixa en tredje hemmamatch på söndag. Matchens profil är backgiganten #21 Brian Cooper (bilden), som gjorde ett mål i förra hemmamatchen.


Efter två jämna matcher inledningsvis var Rögle klart bättre i match 3 och vann med 4-1. Två power play-mål i början av andra perioden blev avgörande då hemmalaget kunde gå fram till en 3-0-ledning som IKO inte kunde hämta upp. Det fanns ändå saker att ta med framöver. Så till exempel var box play riktigt bra under andra halvan och Tim Juel gjorde många kvalificerade räddningar.

Patrik Karlkvist och David Quenneville skjuter klart mest skott i IKO och till slut kommer puckarna också leta sig in i nätmaskorna bakom Rifalk.

Målskyttar så här långt i kvartsfinalen är för IKO Brian Cooper, Lukas Pilö, Tomas Zohorna, Hynek Zohorna och Robin Norell. För Rögle är målskyttarna Anton Bengtsson (2), Adam Tambellini, Adam Edström, Dennis Everberg, Lukas Ekeståhl-Jonsson, Ted Brithén och Valtteri Kemiläinen.

Tim Juel och Christoffer Rifalk är nästan helt jämna i räddningsprocent, någon tiondel bättre för Rifalk. Då är Juels tre matcher mot Leksand inräknade också. Joe Cannata noterades för fenomenala 97 procent i första matchen mot Rögle.

IKO åkte på sex utvisningar i senaste matchen vilket är dubbelt mot egna snittet. Nu är snittet strax över tre utvisningar per match vilket är avsevärt mindre än i grundserien då man var det mest utvisade laget.

Femte kvartsfinalen spelas i Ängelholm på fredag och om IKO vinner ikväll eller på fredag blir det en sjätte match, IKO:s tredje hemmamatch, på söndag eftermiddag.

#21 Brian Cooper, är du i slutspelsmode nu?
- Ja verkligen, vi har varit det ett tag nu med match varannan dag. De extra matcherna vi fick mot Leksand tror jag var bra och vi tog ett kliv till inför första matchen mot Rögle. Där spelade vi riktigt bra och man kan se nu när dom spelade sin tredje match att dom hittat formen. Jag tycker vi spelat jämna matcher mot dom precis som under grundserien. Nu blev det 4-1 senast men dom fick många fler power play än i match ett och två så vi får se hur det blir nu hemma i match fyra. Självklart ska vi ge dom en match!
Hur är det mellan matcherna med mat, sömn och resor:
- Man försöker återhämta sig, äta och vila så mycket som möjligt och förbereda sig för nästa match. Själv föredrar jag att åka hem samma kväll, jag brukar ändå inte kunna sova så bra borta. Det blir inte någon träning nu när det är match varannan dag utan bara lite genomgångar där vi tittar på detaljer från förra matchen.
Är det mycket som "hänger med" från match till match i ett slutspel?
- Det varierar nog från spelare till spelare. Rögle har skickliga forwards och dom vill nog inte spendera så mycket tid i sin egen zon så om vi kan spela fysiskt på dom och inte låta deras backar komma med fart är nog en nyckel till framgång.
Du har själv steppat upp en nivå till slutspelet, hur känns det?
- Ja det känns bra, jag har lite slutspelserfarenhet och att nu spela SHL-slutspel har funkat bra. Det gick bättre och bättre i slutet av grundserien och har fortsatt så in i slutspelet. Det passar min spelstil att spela fysiskt och spela enkelt. Om det händer dåliga saker såsom misstag eller ett dåligt domslut så får man bara försöka nollställa och gå vidare. Senaste matchen förlorade vi men om det var 2-1, 4-1 eller 12-0 spelar ingen roll, Rögle fick bara en seger och det står 2-1 i matcher. Det är bra att vi backar producerat nu och minskat trycket lite på våra ledande kedjor så att vi inte är beroende bara av deras produktion.
Ett mål i förra hemmamatchen från dig, berätta om målet.
- Det var en bra ingång av Engström och jag kom lite bakom. Han droppade pucken och tog backen med sig och jag fick ett kanonläge och sköt så hårt jag kunde tätt under ribban. Det känns bra att bidra offensivt, speciellt framför hemmapubliken. Jag hade en liknande chans i förra matchen men det blev lite för enkelt för målvakten och jag kanske borde ha passat eller skjutit bättre. Jag hoppas jag får nya chanser och då ska jag försöka få in den.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför kvartsfinal 4:
- Nu har vi lagt prestationen i match 3 bakom oss och nu ska vi studsa tillbaks. Vi fick inte riktigt träff i vår gameplan helt enkelt. De gånger vi får till det så är vi ganska bra men det händer inte tillräckligt ofta. Det handlar om att göra rätt sak om och om igen. Gör man inte det så får man inte betalt och då får man jaga för mycket mot ett bra motstånd. Utvisningarna och två mål tidigt i andra blir ganska avgörande då vi tappar kontakten. Jag tycker tredje perioden är bra och även om inte Rögle tar några risker så blir det ändå ett mer stabilt spel. Vi tar lite mer bra beslut och hanterar den perioden på ett bra sätt. Vi hotar dom inte riktigt och vi hade behövt vara mer eller mindre hundraprocentiga för att kunna utmana.
- Så där är det ibland och det är bara att samla energi och fokusera om så vi får upp trycket igen. Vi lyckades få fem box play i matchen och klarade flera ganska bra. Lite missflyt på det ena där vi tappade skäret och dom fick åka in och sikta.
- Vi sov bra i Ängelholm efter matchen och försöker skapa kanonförutsättningar för oss att vara redo och få ut ett max igen. Allting känns bra på det sättet.
- Det är nog en del som lever kvar från match till match men jag tycker det har varit ganska så lugnt generellt sett. Men det byggs upp känslor och man blir på något sätt alltid påverkad av vad som händer på vägen och dom investeringar man gör på varandra rent fysiskt och även taktiskt. Det gäller att hantera det bra och vara lugn och noggrann med det man ska göra själv. Det är det som är otroligt viktigt här. Det kommer att studsa för och emot olika saker och det är ett spel hela vägen som man måste kunna hantera på rätt sätt.