Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Växjö
VLH

Svenska mästarna på besök

16 oktober 2021 08:00
herr

IK Oskarshamn tar emot regerande svenska mästarna Växjö Lakers i en ny lördagspublikfest i Be-Ge Hockey Center. Växjö är tre poäng före i tabellen och alltså inom räckhåll vid hemmaseger. Försvarsgeneralen #21 Brian Cooper (bilden) är matchens profil.


IKO:s försvarsspel har fungerat bra den här säsongen, inte minst senast mot Färjestad, och med 22 insläppta mål på åtta matcher är det bara tre lag som släppt in färre; serieledande Skellefteå samt Rögle och Örebro. Lördagens motståndare Växjö har släppt in 28 mål och sex av dessa senast mot Skellefteå. Lakers är tre poäng före i tabellen men har spelat två matcher mer. Gästerna har vunnit sex av sina matcher varav en på övertid mot Örebro, dessutom har man en suddenpoäng från premiären mot Färjestad. Två gånger har Växjö släppt in sex mål, senast nu alltså mot Skellefteå i torsdags.

Under IKO:s debutsäsong i SHL lyckades man inte vinna mot Växjö någon gång. Ifjol gick det bättre och man spelade poängmässigt helt jämnt med blivande svenska mästarna. Växjö vann de båda första matcherna, varav en på straffar, medan IKO var starkare efter jul och vann borta efter förlängning och hemma med 3-1 inför åtta entusiastiska åskådare.

Richard Gynge (8+9) och Robert Rosén (5+11) är överlägset främsta poängplockarna i Växjö och toppar även SHL:s poängliga. Tomas Zohorna som senast var tillbaka i poängprotokollet är poängbäst i hemmalaget med 10 poäng följd av en trio på 9, Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson och Hynek Zohorna. På målvaktssidan gjorde Tim Juel en kanonmatch mot Färjestad och har bättre räddningsprocent än Joe Cannata på sina två matcher. I Växjö krigar Adam Åhman, som var med på IKO:s SHL-avancemang, mot lettländaren Janis Kalnins om speltiden. Adam har stått en match och släppte bara in två mål i matchen som Växjö vann.

Nästa vecka börjar de tuffa veckorna med tre matcher i veckan. För IKO:s del blir det först en vecka med bara bortamatcher och man är på resande fot från måndag till söndag. Veckan efter är det tre hemmamatcher och därefter en ny bortavecka innan landslagsuppehållet på elva dagar.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det fanns mycket bra att ta med på bussresan hem från Karlstad, förutom tre poäng. Första perioden är lite svajig men vi håller ändå på något sätt ihop det. Sen tycker jag vi växer och gör en väldigt bra match. Vi hittar en väg att vinna och spelar ett väldigt bra försvarsspel ihop med målvaktsspel som vi verkligen behöver emellanåt så det var viktigt för oss. Färjestad hade stort puckinnehav i första perioden men vi håller dom ganska mycket på utsidan och Tim gör någon stor räddning extra på deras stora chanser. En puck som styrs av egen klubba i mål och 1-1 efter första perioden var vi nöjda med i det läget.
- Resten av matchen tycker jag vi är det lite starkare laget och kontrollerar matchbilden på ett helt annat sätt. Vi bränner några lägen, bland annat en straff, men gör ett par viktiga mål efter bra kamp. Det är två forecheck vi vinner och gör mål på. Det är sådana kamper som kan avgöra matcher.
- Växjö är ett bra lag och dom är säkert revanschsugna efter att ha släppt in många mål senast. Med lite andra egenskaper så kan det bli en liknande match igen så det gäller att vi är starka försvarsmässigt och vinna mycket kamper. Vi ska se till att hantera puckspelet på ett bra sätt så vi får lite mer puckinnehav än vi brukar ha och hoppas att det kan hjälpa oss.
- Vi har en matchplan och har så klart koll på hur Växjö spelade senast. Men det är svårt att peka på en sak utan mer generellt och dom är ramstarka och bra på att hålla folk utanför slottet. Så det gäller att vi vinner dom kamperna offensivt också och får dit puckarna in framför mål. Vi känner till deras stora poänggörare, Rosén och Gynge bland annat, och det gäller att ligga nära och inte ge tid till skickliga spelare. Det är otroligt viktigt och att vi spelar klart och är fysiska. Lite som vi var hela matchen mot Färjestad. Man måste hela tiden orka göra det där jobbet som stänger ner dom och kväver dom lite grann. Man måste vara beredd på att det blir anstormningar ibland och kunna spela försvarsspel utan att få panik över det, hantera det och se till att vinna tillbaks pucken igen.
- Fredagen var resdag och ingen träning utan värmning på matchdagen så är vi pigga och fräscha igen. Vi har inga nya skador utan har samma manskap tillgängligt mot Växjö.