Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Växjö
VLH

IKO föll i Smålandsderbyt

16 oktober 2021 21:15
herr

IKO kunde inte rå på svenska mästarna Växjö i Smålandsderbyt som slutade 2-4. Joakim Thelin (bilden) gav hemmalaget ledningen i första perioden men Växjö vände innan paus till 1-2 där IKO-produkten Olle Lycksell gjorde det andra på straff med halvminuten kvar. Jonas Engström svarade för kvitteringen som fick videogranskas en stund senare Men Växjö var starkare i slutet och gjorde två mål till.


Första fem minuterna rullade nästan utan avblåsningar dock utan att Adam Åhman, tillbaka i sin lyckosamma hemmarena, eller hans kollega Cannata i hemmaburen behövde ingripa. Farligast var Pilös distansskott som var nära att leta sig in. Thelin kom i bra fart och petade in en farlig puck i slottet. Det small rejält i sargen inledningsvis och de båda hejaklackarna var med på noterna från start. Joakim Thelin spräckte målnollan hos Åhman efter 11.32 med en fin styrning på Philip Samuelssons skott, assist även Robin Norell. IKO fick spela box play ett par minuter efter målet men Växjö uträttade inte mycket utan IKO matade långskott från egen zon. Växjö kvitterade ändå några minuter senare med ett skott från Richard Gynge och bra skymning framför Cannata. Med halvminuten kvar av perioden fick Växjö straff och IKO-produkten och NHL-utlånade Olle Lycksell satte den kyligt bredvid Cannata och gästerna hade vänt. Skotten klart i Växjöfavör 6-11.

Inledningen av andra perioden blev händelserik. IKO hade en puck i innerribban, vilket granskades i efterhand. Fram till granskningen hann Thelin göra ett mål till (i så fall tvåmålsskytt). Men efter granskning stod det klart att Jonas Engström var målskytt i första läget, assist Pilö/Johnsson. Men Växjö svarade i nästa byte när IKO glömde bort Hugo Gustafsson som snabbt kom från kanten och satte 2-3 bara 52 sekunder efter kvitteringen. IKO klarade av ytterligare ett box play på samma fina sätt och fick nästan direkt ett eget power play. Ett pp som däremot var av den högre skolan med två minuters konstant tryck mot Åhmans kasse, men Växjö krigade bra och försvarade den alltmer krympande boxen. Tomas Z var riktigt nära i pp och Karlkvist ännu närmare någon minut senare när IKO red vidare på pp-vågen och pressade på för en kvittering. Det blev inga fler mål i perioden och skotten lite jämnare, 7-10.

Tredje perioden började böljande fram och tillbaka med bästa chansen för Växjö efter fem minuter med en lurig styrning som Cannata räddade utan att veta om han hade den. Strax efter kom ändå Växjös fjärde mål där Cannata först gjorde en kanonräddning men en retur kom ut till Robert Rosén som hade nästan öppen kasse. Strax efter avlöste chanserna varandra och Olofsson sköt i ribban följt av ett friläge för Lycksell. Cannata fick göra ytterligare starka räddningar. IKO tog upp jakten med drog på sig en utvisning för sex man med fem minuter kvar. Detta pp från gästerna var lite bättre än de föregående men Cannata var på plats. IKO kunde inte ta ut målvakten förrän det var bara en minut kvar och lyckades inte mobilisera den kraften som krävdes för att göra två mål utan 2-4 stod sig till slutet även om det var riktigt nära vid ett tillfälle. Skotten i tredje perioden 9-9 och totalt 22-30. IKO har nu hållit nollan i box play fyra matcher i rad och har fina 93 procent på senaste fem.

Matchens lirare blev Brian Cooper och slitvargen Jonas Engström.

Nästa vecka är IKO på resande fot från måndag till söndag med matcher mot Örebro tisdag, Djurgården torsdag och Skellefteå lördag. Skellefteå är kvar i serieledning trots dagens strafftorsk i Malmö och IKO kvar på sjunde plats fortfarande med färre matcher spelade än de flesta topplagen..

IK Oskarshamn - Växjö Lakers HC 2-4 (1-2, 1-1, 0-1)
11.32 1-0 Joakim Thelin (Philip Samuelsson, Robin Norell)
16.06 1-1 Richard Gynge (Miika Koivisto, Robert Rosén)
19.30 1-2 Olle Lycksell, straff
23.01 2-2 Jonas Engström (Lukas Pilö, Johan Johnsson)
23.53 2-3 Hugo Gustafsson (Joel Persson)
46.16 2-4 Robert Rosén (Richard Gynge, Olle Lycksell)
Skott: 22-30 (6-11, 7-10, 9-9)
Utvisningar: IKO 3x2, Växjö 1x2
Domare: Richard Magnusson, Daniel Eriksson
Publik: 3275

Bilder från matchen:
Foto: Magnus Lejhall, Bildbyrån.