Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Brynäs
BIF

IKO har chans på 11:e-platsen

2 april 2021 10:22
herr

Efter många justeringar i spelschemat under säsongen står vi nu inför grundseriens sista match när IKO tar emot Brynäs på påskaftons eftermiddag. Matchens profil i hemmalaget är den slovakiske backen #7 Adam Janosik (bilden). De viktiga matcherna har avlöst varandra på slutet och förutsättningarna inför sista matchen är ganska enkla - IKO behåller sin tolfteplats och SHL-status vid alla resultat utom 11-0 eller mer för Brynäs.


IKO har alltså ett väldigt gynnsamt läge inför den avslutande matchen av SHL-säsongen. Brynäs behöver vinna med minst 11 mål för att gå förbi och undvika kval mot HV71. IKO:s 7-0-seger mot HV i näst sista matchen kan visa sig vara direkt avgörande när allt summeras. Brynäs tappade ytterligare tre mål i torsdagens förlust mot Färjestad.

Malmö har säkrat sin slutspelsplats vilket innebär att Linköping inte kan nå den (man är 3 poäng och 20 mål efter Djurgården). Däremot kan IKO passera LHC om man tar tre poäng mot Brynäs samtidigt som Linköping tar max en poäng mot HV71, alternativt 2 poäng för IKO och noll för LHC. En 11:e-plats kan vara mycket värd när slutspelet ska inledas eftersom att om något av lagen 7-10 får ett Corona-utbrott tvingas man utgå och ersätts av lag nummer 11.

IKO har bra statistik mot klassiska storlaget Brynäs, som var i SM-final 2017, under båda säsongerna i SHL. Förra säsongen blev det tre segrar, 7-5 i poäng och den här säsongen hittills två segrar, 6-3 i poäng. I september vann IKO borta med 5-2 efter mål av Salmonsson (2), Zajac, Olofsson och Ordos. Hemma i början av januari blev det 6-1 där Dahlström gjorde hattrick, Torp gjorde två och Palmberg ett mål. Senaste mötet i slutet av januari i Gävle vann Brynäs med 3-1 där Bouma gjorde 2-1 tidigt i andra perioden.

Fredrik Olofsson har trivts bra mot Brynäs och har gjort fem poäng (1 mål) och 7 skott på mål på de tre matcherna. Rickard Palmberg och Jan Ordos har båda gjort 1+4 och John Dahlström tre mål, alla i samma match. Jaedon Descheneau och Kristoffer Berglund, båda med 3 poäng mot IKO har varit Brynäs främsta poänggörare i de inbördes mötena.

#7 Adam Janosik vad säger du om din första säsong i SHL?
- Jag såg mycket fram emot den här säsongen men vi vet alla att det är annorlunda mot vad vi är vana vid. Vi är vana att spela inför publik så jag skulle säga att den här säsongen är tuff både för oss och fansen.
Var det en stor omställning att spela i SHL?
- Nej, det var ingen stor omställning. Alla ligor är lite olika men det är alltid samma sport.
Vilket var den största skillnaden mot tidigare ligor du spelat i?
- Det känns som man alltid är under press i SHL, forwards forecheckar alltid. Det känns som man har lite mindre tid än i KHL eller tjeckiska ligan.
Ett mål och sex assist, är du nöjd med poängutdelningen?
- Jag är aldrig nöjd, jag vill alltid bli bättre. Jag har en defensiv roll i det här laget och jag försöker alltid göra mitt bästa för att hjälpa laget.
Berätta om målet du gjorde.
- Jag fick pucken på blålinjen, sköt mot mål och den gick hela vägen in.
Hur har du upplevt konkurrensen på backsidan?
- Vi har nio bra backar, riktigt duktiga killar. Så det är upp till coacherna vem som ska spela. Jag skulle inte säga att vi har någon tävling oss emellan.
Spelar du helst på sex eller sju backar?
- Jag föredrar sex backar.
Du hade en fight i matchen mot Skellefteå och blev avstängd, hur upplevde du det?
- Jag tycker fighting är en del av spelet. Jag hade några i KHL, i Tjeckien och i Kanada och för mig är det naturligt. Naturligtvis måste det vara en ärlig kamp, jag gillar inte fula knep och sådant. Men jag vet inte om det ska vara avstängning eller böter för sådant. Jag har aldrig tidigare blivit avstängd eller bötfälld. Det är bara i SHL, antar jag.
Brynäs har ni slagit två gånger hittills, vad tror du om chanserna den här gången?
- Viktig match nu på slutet och vi ska göra vad som krävs för att vinna igen.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det är så klart en lättnad att slippa titta på andra lag när man vet att det påverkar en själv. Samtidigt vill jag att vi ska göra säsongens bästa prestation som vi har laddat för nu i 8-9 dagar. Det är där jag är fortfarande, jag vill att vi ska avsluta det här på absolut bästa sätt och inte ta något för givet. Vi ska visa för oss själva att vi är värda det här och vi kan med lite medstuds sno en plats till i tabellen.
- Avslappnat kan vara ok så länge det är fokuserat. Jag vet hur det funkar och jag fick 50-60 sms igår som att det var klart och jag är inte tillfreds med den tanken. Vi är professionella och vi ska avsluta det här på bästa sätt för att ha så roligt som möjligt och minnas tillbaka på den här säsongen på bästa sätt också.
- Jag kommer göra allt och alla killarna också för att spela hem så många poäng som möjligt till IK och allt vi har slitit för hela säsongen. Ytterligare en anledning är ju att en elfteplats faktiskt kan ge en liten chans till slutspel. Om det är likaläge i slutet och vi behöver tre poäng för att gå förbi Linköping så tar vi ut målvakten, så funkar det ju absolut. Vi ska ta så många poäng som möjligt, det är helt klart.
- Vi är medvetna om förutsättningarna och målskillnaden som gäller. Vi ska går för att vinna matchen. Fokus ligger där och att vi spelar med rätt intensitet och rätt inställning. Att vi vågar spela och att vi gör det vi har gjort hela säsongen. Oavsett om det har gått bra eller dåligt har vi fokuserat på vår prestation och det är där vi ska vara nu också.
- Målen vi gjorde mot HV har vi med oss nu. Annars kanske vi hade fått känna av alla mål i tom kasse i ett sådan här läge. Många matcher som vi har förlorat har varit jämna och på så vis blir målskillnaden nästan en poäng nu. Det är också ett tecken på att vi har varit med i matcherna även om vi hade velat vinna några till.
- Vi har inga nya skador eller sjukdomar så vi har tillgång till samma gäng som senast plus att Nichlas Torp är tillbaka. Det innebär att vi har tre målvakter, nio backar och fjorton forwards tillgängliga.