Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Linköping
LHC

Ny chans till "sex poäng" mot Linköping hemma

19 februari 2021 16:00
herr

Fjärde mötet mot Linköping som IKO har haft svårt mot den här säsongen. IKO kommer med en bra form efter landslagsuppehållet, slog Växjö i tisdags efter en riktigt stark insats, men föll sedan mot Malmö i torsdags. Matchens profil i hemmalaget är #45 Jan Ordos (bilden), den 24-årige landslagsforwarden som spelade med sitt Tjeckien i Beijer Hockey Games förra helgen.


IKO har tre förluster mot Linköping den här säsongen och vill så klart ha med sig tre poäng i sista mötet i grundserien. LHC har vunnit med 6-3 två gånger och med 4-2 senast för en månad sedan. Den sistnämnda matchen var jämnast även om LHC ledde med 3-0 efter första perioden. Nolan Zajac reducerade i andra och Lance Bouma gjorde 3-2 tidigt i tredje, men sedan kom 4-2 i tom kasse.

Linköping slog Frölunda senast och innan dess tog man ytterligare en seger mot Färjestad samt en poäng mot Växjö. I de senaste fem matcherna ingår även förluster mot Malmö och Leksand. IKO har under samma period en poäng i dubbelmötet mot Färjestad och en 3-1 seger mot Växjö. Dessutom förlust mot Skellefteå och Malmö.

IKO är klart bättre än gästerna i både power play och box play och är 5:a i pp och 6:a i bp medan LHC är 8:a respektivet 12:a. IKO var hundraprocentiga i power play mot Malmö. Poängmässigt är Markus Ljungh bäst i LHC med 32 poäng, men han är skadad nu. Högt ligger även Broc Little som precis kommit tillbaka från skada och däremellan Jonas Junland 8+18 och Patrik Lundh 10+10. Hos hemmalaget är topptrion Fredrik Olofsson 9+15, Nolan Zajac 8+16 och Tyler Kelleher 4+19.

Tabellen blev ytterligare tätare efter senaste omgången när IKO:s samtliga konkurrenter tog poäng. Det skiljer nu en poäng från tian Malmö till jumbon Linköping och HV71 har bästa målskillnaden av de fem lagen följt av IKO. Malmö har 13 matcher kvar, Brynäs 12, IKO 11 samt HV och LHC 10.

IKO:s torsdagsmatch mot Brynäs nästa vecka blev uppskjuten så nu blir det två bortamatcher, Frölunda tisdag och Leksand lördag. Nästa hemmamatch är mot Örebro den 2 mars och efter den återstår bara sju matcher av grundserien som avslutas med alla matcher på samma dag, den 25 mars. Örebro ska IKO möta ytterligare en gång.

#45 Jan Ordos, vad säger du om din första säsong i SHL så här långt?
- Först måste jag säga att jag verkligen är glad att jag har fått chansen att spela i SHL, som enligt min mening är en av Europas bästa ligor. Det är en riktigt tuff liga och jag kan definitivt bli en bättre hockeyspelare genom att tävla i den här ligan.
Vad var det som lockade dig att lämna Tjeckien för första gången för SHL?
- Jag ville åka utomlands och gå vidare i min karriär och bli utmanad i en ny omgivning. Alla dom målen blev uppfyllda genom erbjudandet från IKO och därför var jag nöjd med att acceptera det.
Vad tycker du om spelsystemet i IKO?
- Systemet handlar mycket om skridskoåkning och nu har vi ändrat det lite grann och jag gillar det mer och mer.
Vad är den största skillnaden mot spelet i Tjeckien och SHL?
- Den största skillnaden är skridskoåkningen. Det handlar mer om skridskoåkning i Sverige och spelarna är väldigt skickliga med pucken. Fysiskt spel såsom dueller, tacklingar och fighter sker mer sällan här.
Kände du några spelare i laget eller i ligan innan du kom till Sverige?
- Jag kände till några spelare i ligan eftersom jag kollat några matcher innan. Jag fokuserade mer på ligan efter att min övergång till IKO blev klar och sedan analyserade ligan och lagen noggrannare. I laget kände jag bara Adam Janosik när jag kom hit.
Vilka är dina styrkor som hockeyspelare skulle du säga?
- Jag tycker jag är en bra tvåvägsspelare och gör en massa hårt jobb på isen. Jag tycker jag är snabb och hårt jobbande samt bra framför mål. Jag kan användas i både power play och box play och kan snabbt anpassa mig till olika roller som tränarna ger mig.
Är du nöjd med poängutdelningen så här långt?
- Nej, det är jag inte. Från ett personligt perspektiv skulle jag absolut vilja ha mer poäng och skulle önska att kunna hjälpa laget mer genom att bidra med poäng. Å andra sidan, om laget går bra, vi vinner och jag kan hjälpa laget på andra sätt, då spelar det ingen roll hur många poäng jag gör i matchen. Viktigast för mig är att nå framgång med laget och att göra jobbet i den rollen som coacherna ger mig till 100 %.
Vad är dina personliga mål med säsongen?
- För mig handlar det mer om att sätta kortsiktiga mål som är en del av de långsiktiga och min utveckling. Så det första var att snabbt anpassa sig till laget och ligan och kunna hjälpa laget. Sedan ville jag göra några mål och förbättra mitt spel i varje match. Jag vill nå framgång med laget och då tror jag att min förmåga ökar och jag kan nå mina personliga mål.
Slutet av säsongen nu, vad tror du om chanserna till play in?
- Jag tror laget har kvaliteten att nå dit och jag hoppas vi gör det men det huvudsakliga målet för oss är att stanna kvar i SHL till nästa år.
Ni har haft svårt mot Linköping, hur ska ni göra för att vinna den här gången?
- Vi måste lämna allt på isen och spela vårt spel och så klart göra fler mål än Linköping. Det är en mycket viktig match för oss som lag och vi känner att vi spelar för fansen också. Tack till alla fans som står bakom oss och stöttar oss hela säsongen, vilket betyder jättemycket för oss.
Vågar du tippa ett resultat?
- Vi vinner med 4-2.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Vi har lagt Malmömatchen till handlingarna och kan konstatera att Malmö tävlar hårdare än oss tyvärr, av någon anledning som är svår att förstå. Det beror nog på olika saker. Det är en jämn match där Malmö förtjänar att vinna med tanke på hur dom vinner fler kamper i viktiga moment. Vi gjorde inte en tillräckligt bra prestation. Det är bara att acceptera förlusten och ta lärdom.
- Planen är att gå in i nästa match med betydligt mer desperation. Man försöker få till det i varje match men vi har inte lärt oss riktigt vad som krävs på den här nivån. Med tre matcher i veckan i SHL har vi inte lärt oss att det match efter match är samma typ av desperation och fight och man får aldrig någonting gratis. På så sätt ser vi att vi har mindre SHL-erfarenhet än dom andra lagen. Man tror nån gång ibland att det ska gå lätt, men det är bara att glömma i den här ligan. Man måste alltid vara maximalt påslagen och beredd att offra allt, annars kan man be om att få vila en match, det är bättre. Det är ett mindset man måste lära sig att ha.
- De tidigare matcherna mot Linköping har i mångt och mycket liknat Malmömatchen med den skillnaden att vi hamnat i stort underläge tidigt i matcherna. Så matchstarten och desperationen kommer att vara otroligt viktig för oss. Det är dags för oss att visa att vi kan tävla och vara det desperataste laget på isen. Jag tycker vi har all anledning att vara det. Det är prio ett!
- Vi har tillgång till exakt samma trupp som senast plus Adam Janosik som är tillbaka efter sin avstängning. Alexander Sudnitsins migrationspapper är inte klara så han får vänta lite till. Därmed är Tex Williamsson kvar hos oss en eller två matcher till. MODO spelar match i helgen men Tex är vår spelare och behöver vi honom så stannar han här.