Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Linköping
LHC

Stark insats när IKO äntligen slog Linköping

20 februari 2021 21:10
herr

IKO vann den viktiga sexpoängsmatchen mot Linköping med 4-1 och klev upp på slutspelsplats igen. Matchen avgjordes i andra perioden som bjöd på fyra mål och IKO ledde med 3-1 efter mål av Fredrik Olofsson, Max Veronneau (bilden) och Tyler Kelleher. I tredje perioden kunde hemmalaget kontrollera matchen och Joakim Thelin noterades för 4-1-målet även om pucken inte gick i mål utan domarna dömde mål eftersom Thelin blev fälld i fritt läge.


Gästerna började bäst och fick hjälp av ett power play redan efter tre minuter. Där fick Joe Cannata jobba hårt och gjorde det bra. Klockan tickade på ganska fort i första perioden där spelet böljade fram och tillbaka utan så många spelavbrott men heller inga jätteheta lägen för något av lagen. Med två och en halv minut kvar fick IKO sitt första power play som var ganska bra där man matade på med flera skott men ingen utdelning. Med 11 sekunder kvar av perioden åkte IKO på ett lagstraff för för många man. Perioden slutade mållös och skotten 4-7.

IKO klarade av det som var kvar av box play utan problem utom vid ett tillfälle när man glömde en LHC-spelare helt fri med Cannata men Joe stod emot. Efter knappt fem minuter kom första målet och det var en snygg styrning från Fredrik Olofsson, hans tionde mål, på Adam Janosiks skott. IKO gick för mer direkt men blev lite för offensiva och i ett friläge kunde Nikola Pasic överlista Cannata bara en dryg minut senare. IKO hade ändå fått energi av sitt mål och lärt sig hur man överlistar LHC-målvakten David Rautio med skymning och styrningar. Mitt i perioden kom ytterligare två mål efter hård kamp framför motståndarmålet. Först sköt Andrew O´Brien från distans och pucken gick via Max Veronneaus kropp i mål, 2-1. Prick minuten senare var det studsande puckar framför Rautio och Tyler Kelleher var sist på pucken fram till 3-1, assist Zajac/Cooper. Hemmalaget fortsatte på likande sätt och var nära ett fjärde mål några gånger, bland annat när Olofsson bröt in framför mål, men han hade en LHC-back hängande på sig och kunde inte avsluta som han ville. Med 1.22 kvar av perioden fick LHC på nytt spela power play men uträttade nästan ingenting utan istället flyttade Bouma upp spelet i gästernas zon och dödade viktiga sekunder. Perioden slutade 3-1 och skotten 10-12.

IKO klarade av det som var kvar av box play även i tredje perioden utan problem. Perioden liknade ganska mycket den första utan några riktigt farliga lägen åt något håll. IKO fick matchens nästa power play efter elva minuter, vilket inleddes med ett stolpskott från Rosdahl. Resten var inte så bra utan LHC fick ett par tekningar i IKO-zonen men pp avslutades med ett riktigt bra läge där pucken låg på mållinjen någon sekund. Klockan tickade på bra för hemmalaget och man försvarade sig bra. LHC skapade lite tryck men kom inte till de riktigt heta lägena, inte heller sista tre minuterna utan målvakt. Dessutom gjorde Cannata en superräddning med plocken på ett närskott med en minut kvar. Strax efter ryckte Joakim Thelin sig loss mot det tomma målet men blev fälld och då dömdes det mål ändå, 4-1, som blev slutresultatet och tre mycket viktiga poäng. Joe Cannata gjorde en kanonmatch med 28 räddningar, 96,5 procent. Skotten i tredje perioden 10-10 och totalt 24-29.

Oliver Larsen utsågs till matchens lirare och Adam Janosik blev hemmalagets slitvarg.

Den här kvällen gick resultaten Oskarshamns väg vilket innebär att man är på slutspelsplats igen. Man kan verkligen tala om sexpoängsmatch då IKO nu är tre poäng före LHC mot tre poäng efter om man förlorat. Efter den här hemmaveckan väntar nu bortamatcher mot Frölunda på tisdag och Leksand på lördag. Nästa hemmamatch är mot Örebro den 2 mars.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Det är en riktig lagseger, jag tycker matchen står och väger fram och tillbaks. Det är en tight match men vi har bra tålamod. Vi vinner kamperna runt motståndarmålet på ett bra sätt, vilket vi inte har gjort på ett tag. Den desperationen fanns där idag och jag är glad för allas skull. I tredje perioden hade vi bra kontroll men vi försökte spela vårt spel och hålla i pucken. Jag tror det är bästa sättet att våga spela och våga hålla pucken offensivt men med lite smartness och inte alltför stora risker. Det är så klart jätteviktigt att få med oss poäng och känna oss som vinnare vilket är bra för självförtroendet i fortsättningen.

IK Oskarshamn - Linköping HC 4-1 (0-0, 3-1, 1-0)
24.41 1-0 Fredrik Olofsson (Adam Janosik)
25.57 1-1 Nikola Pasic (Jonas Junland, Simon Lundmark)
29.15 2-1 Max Veronneau (Andrew O´Brien)
30.15 3-1 Tyler Kelleher (Nolan Zajac, Brian Cooper)
59.07 4-1 Joakim Thelin, spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 24-29 (4-7, 10-12, 10-10)
Utvisningar: IKO 3x2, LHC 2x2
Domare: Tobias Björk, Mikael Andersson
Publik: 8

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån.

Highlights från matchen: