Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
Malmö
MIF
Borta
Oskarshamn
IKO

Ny viktig streckmatch i Malmö

21 mars 2021 15:25
herr

IK Oskarshamn spelar sin sista bortamatch i grundserien mot Malmö måndag kväll. Jan Ordos (bilden) gjorde två mål i första matchen mot Malmö. Lagen möttes för en månad sedan i Oskarshamn då Malmö vann med uddamålet.


Det har varit många ändringar i spelschemat under säsongen p g a Corona. IKO har tre matcher kvar och alla är mot tabellkonkurrenterna i bottenstriden. Sista speldagen den 31 mars spelar HV71 mot Linköping, IKO mot Brynäs och Malmö mot Örebro. Just nu ligger Malmö bäst till med 63 poäng och fyra matcher mindre än Linköping som har 59, Brynäs 57 och IKO 55 samt tre mindre än HV71 som har 48 poäng.

Malmö har spelat minst antal matcher av alla lag, sju kvar nu. Man vann senast i Skånederbyt mot Rögle efter straffar och innan sin senaste två veckors Coronapaus hade MIF sju raka segrar från mitten av februari. Malmö är på tionde plats åtta poäng före IKO men ännu inte helt säkrad slutspelsplats. Chansen att slippa negativt kval är dock ganska god nu. Kanske man nu hellre tittar upp mot Djurgården som är två poäng före med fem matcher mer.

Malmö har, precis som IKO förstärkt med transatlanter under säsongen. Joe Veleno är den som spelat och producerat mest, 18 poäng på 40 matcher medan Adam Johnson har gjort 12 poäng på 17 matcher. Dessutom anslöt rutinerade backen Patrik Hersley till moderklubben strax före jul och har gjort 9 poäng på 26 matcher. Tvillingarna Westerholm toppar hemmalagets poängliga med 31 poäng (Pathrik) och 29 (Ponthus), följd av IKO-bekante Emil Sylvegård med 24 poäng. Fredrik Olofsson toppar alltjämt hos IKO med 28 poäng (12 mål) följd av Nolan Zajac 8+19 och Tyler Kelleher 6+21.

Malmös målvakt Oscar Alsenfelt är tvåa i målvaktsligan med 92 i räddningsprocent att jämföra med Joe Cannata som har 91 på tionde plats bland SHL:s målvakter. Cannata är den målvakt som spelat näst flest matcher den här säsongen, efter Janne Juvonen, och därmed väldigt många räddningar totalt och även ett högt snitt per match. Se statistik här intill.

IKO vann första hemmamatchen mot Malmö med 4-1 och därefter har Malmö vunnit hemma med 4-0 och borta med 2-3. Målskyttar för IKO i de tidigare mötena är Jan Ordos (2), Tyler Kelleher, Nolan Zajac, Philip Samuelsson och John Dahlström. I senaste mötet kvitterade Dahlström i slutet av andra perioden men Ponthus Westerholm sköt matchavgörande 2-3 i början av tredje.

Nu på slutet av serien blir det återigen lite glesare mellan matcherna i och med att seriens slutdatum har flyttats fram. IKO har kvar att möta HV71 på torsdag och Brynäs nästa onsdag, båda på hemmaplan.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Vi flög till Malmö sent lördag kväll och kör eftermiddagsträning idag. Nu vill vi ha med oss tre poäng från den här roadtripen så vi har lite att gå på inför slutspurten. Vi tar en match i taget som vanligt, vi har inget annat val men nu är det upp till oss själva att börja leverera lite vinster. Jag har koll på tabellen och vet att Brynäs gick förbi oss igår.
- Det grinar emot nu för vi gör ganska mycket bra saker i de här tre bortamatcherna men får inga poäng med oss. Tyvärr är vår offensiv lite för tunn helt enkelt. Vi skulle behöva lite mer mål för att kunna hota på bortaplan, det räcker inte med 1,33 per match. Vi gör så pass mycket bra så att vi ska klara av det. Men det krävs att vi får till lite spets och att vi får till power play och de offensiva situationerna så att vi nyttjar dom på ett effektivare sätt. Nu är det två matcher i rad där power play kunde blivit tungan på vågen men vi har inte tagit det ansvaret. Det kanske blir lite stressat istället för att man litar på grunderna i spelet, har tålamod och tar lägena när dom dyker upp.
- Det har varit tre olika matchtyper den här veckan som avgjorts på olika sätt. Mot Frölunda hade vi ledningen och ett friläge där klubban gick av och blev efter det lite passiva och försvarande. Mot Leksand och Skellefteå fick vi jaga halva matchen men i dom matcherna spelade vi bättre sett över 60 minuter. Mot Skellefteå tycker jag vi för matchen i stora delar och hanterar ett bra lag på ett väldigt bra sätt. Men återigen det är målen som räknas och där halkar vi lite på efterkälken. I båda matcherna får dom några lägen med sina spetsgubbar när det står och väger och avgör matchen.
- Malmö har vunnit sju eller åtta raka nu så det är en tuff utmaning men det har vi haft många sådana nu så vi måste tro på det vi gör. Vi måste rätta till dom här offensiva grejorna och vara riktigt desperata hela vägen in. Det är otroligt viktigt att vi vågar spela och göra vår grej så att vi ger oss själva chansen att vinna. Alsenfelt är en mycket bra målvakt och vi måste vara desperata på ett smart sätt och vara i dom ytor där målen blir.
- Nichlas Torp klev av matchen igår efter en smäll mot huvudet. Det var mest en säkerhetsåtgärd från läkare och han har inga symptom idag så det gick förhållandevis bra. Däremot fick han två matchers avstängning för en annan händelse strax innan.