Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Oskarshamn
IKO

Bortaturnén avslutas i Karlstad

11 januari 2021 19:00
herr

IK Oskarshamn avslutar en veckas road trip med en uppskjuten bortamatch mot tabellsjuan Färjestad tisdag kväll. IKO vann första mötet i oktober på hemmaplan med 4-2 efter en 3-1-ledning och två mål av Nolan Zajac (bilden) i första perioden. Kim Strömberg och Jonas Engström gjorde de övriga två målen.


Färjestad BK räknas bland de stora lagen i svensk ishockey med nio SM-guld, det senaste 2011. Därefter har man varit i final ytterligare en gång, 2014, och ifjol blev det en andraplats i grundserien och inställt slutspel. I år ligger laget och kämpar runt kvartsfinalstrecket och är just nu sjua med 45 poäng, 11 före IKO som är på elfte plats. Förra säsongen vann FBK med 12-0 och 5-1 hemma medan IKO tog en uddamålsseger och en suddenförlust i Oskarshamn. Detta blir andra mötet mellan lagen den här säsongen och IKO vann alltså hemmamatchen med 4-2.

IKO-bekanta namn i hemmalaget är Olle Lycksell (4+6), som är hockeyfostrad i Oskarshamn, och Pontus Widerström (0+5). Poängbäst hos värmlänningarna är Daniel Viksten med 13+15, som är högt upp i SHL:s poängliga, samt Viktor Ejdsell 8+14 och backen Jesse Virtanen 6+16. Nolan Zajac 7+16, Tyler Kelleher 4+16 och Fredrik Olofsson 6+13 toppar hos gästerna. Kelleher har ökat produktionen rejält på slutet och har gjort fem poäng (1 mål) på de tre senaste matcherna

FBK har senast mött topplagen Rögle, där det blev en suddenseger, och Frölunda där man föll med 0-3. Innan dess hade man precis runt nyår två suddenförluster mot Skellefteå och Brynäs. IKO har i år 2-5 mot Frölunda, 6-1 mot Brynäs, 4-3 mot Djurgården och förlust med 3-7 mot Luleå i lördags, sammanlagt sex poäng på fyra matcher.

Hemmalaget är en bit efter IKO i både power play, där IKO nu är fyra efter ett mål mot Luleå, och box play (se statistik här intill).

Lagen möts nästa gång redan om tre veckor och då i back-to-back i Oskarshamn 2 februari och i Karlstad två dagar senare. Genom att hemmamatchen mot Örebro på torsdag är uppskjuten blir det nu ytterligare bortamatcher i rad, närmast Linköping på lördag eftermiddag.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Vi hade en bra resa från Luleå till Karlstad igår, söndag. Vi har landat och sovit gott i natt samt tränat idag. Nu är det fokus på match imorgon. Vi har laddat om och hämtat energi igen. Det handlade nog mycket om det mot Luleå. Det fanns inte tillräckligt med kräm helt enkelt för att göra skillnad och utmana Luleå ordentligt. Någon gång per säsong så händer det och det har inte hänt oss många gånger att inte energin har funnits där. Det var en liten dipp där. Vi får dra ett streck över den matchen, ladda batterierna och förbereda oss igen, det är det vi har gjort nu och hoppas vi får ut det imorgon.
- Vi lyckades ändå göra några mål mot Luleå och det var väl skönt. Skönare än att åka upp dit och bli nollad. Vi kan dra streck över några mål vi släpper in också. Det var några dåliga studsar, tar på egna ben och så vidare. Det var en sån dag och vi fick ta alla dom smällarna på en gång. Det är ofta då dom kommer när man inte har dagen så att säga. Jag hoppas att vi kan ta med oss erfarenheten av att ladda om och tro på oss själva igen.
- Färjestad är ett tungt lag och väldigt bra offensivt. Men klart vi har med oss vinsten från förra mötet även om det var länge sedan. Jag tror att om vi kan spela på våra styrkor, väldigt strukturerade och med effektivitet så har vi en bra chans att jaga poängen. Vi måste försöka se till att dom får så korta anfall som möjligt på oss. Dom är giftiga framåt och har en hög effektivitet på sitt målskytte. Vi får inte bjuda på så mycket i onödan utan att vi håller ihop och spelar tillsammans hela tiden. Det är chansen om man ska slå Färjestad tycker jag. Vi är laddade och på ett annat ställe mentalt just nu och det känns som det är harmoni på killarna och dom är beredda att tävla. Så vi ser fram emot att försöka nypa så många poäng som möjligt i den här matchen, det är målet.
- Vi har samtliga spelare tillgängliga som varit med på road tripen. Nu har vi varit borta länge från familjerna och när det inte blir någon match på torsdag åker vi hem direkt efter matchen i Karlstad. Sen tar vi ledigt onsdag, tränar torsdag och fredag istället och förbereder oss för lördagsmatchen. Det blir ett bra upplägg för oss nu när det blev förändringar i spelschemat. Orsaken till ändringarna är Malmös Corona-utbrott. Eftersom dom skulle mött Brynäs måste Brynäs få spela andra matcher nu tisdag och torsdag då dom redan flyttat så många matcher att dom inte skulle få ihop alla matcher under säsongen annars.