Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Frölunda
FHC

Svenska mästarna är nästa utmaning för IKO

26 oktober 2020 16:00
herr

Regerande svenska mästarna Frölunda HC är nästa utmaning för IKO som är på sjunde plats efter en stark seger senast mot Malmö. Frölunda är åtta poäng före men har spelat två matcher mer. Finska nyförvärvet #24 Kim Strömberg är matchens profil med en fantastisk fjolårssäsong i ryggen. Möt Kim i en videointervju i slutet av artikeln.


Frölunda vann senaste SM-guldet 2019 och är regerande mästare eftersom Corona gjorde att slutspelet ställdes in i våras. Den säsongen blev det dock en blygsam sjundeplats för göteborgarna. Under 2000-talet har man vunnit SM-guld fyra gånger och bara missat slutspel två gånger. Utöver SM-gulden har det blivit final en gång, semifinal fem gånger och kvartsfinal resterande gånger. Frölunda har dessutom vunnit CHL fyra gånger de senaste fem åren och räknas som ett av Europas bästa lag.

Frölunda leder serien på 23 poäng, en poäng före Luleå som man slog senast. Dessförinnan föll man mot Rögle som också står på 22 poäng som trea. Utöver Rögle har Frölunda bara förlorat mot Skellefteå och Färjestad samt tappat ytterligare en poäng mot Skellefteå. IKO slog Malmö klart i lördags och fick dessförinnan en veckas uppehåll p g a den framflyttade matchen mot Linköping. Före uppehållet blev det en knapp förlust mot Örebro och dessförinnan en klar 5-2-seger mot Leksand.

Som vi kan se av statistiken här intill är det toppen mot botten när det gäller power play där IKO toppar på över 40 procent och Frölunda är sist på knappt 19, vilket ändå är en skaplig siffra om man håller det över en säsong. I box play är det lite jämnare med 82 procent för IKO och 81 för Frölunda. Samtidigt är Frölunda betydligt mer utvisade än IKO, 48 respektive 33 tvåminutare, men två matcher mer spelade.

Lagkaptenen och ikonen Joel Lundqvist går som vanligt i täten i Frölunda och leder poängligan på 8 poäng (4+4). 22-årige backen och landslagsmannen Jesper Sellgren, ny från Luleå, har också gjort 8 poäng (1+7). IKO har samtliga spelare tillgängliga utom Rickard Palmberg. Gustaf Franzén är utlånad till BIK Karlskoga och det gör att man har två målvakter, åtta backar och 13 forwards tillgängliga.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det blir en härlig utmaning för oss att möta serieledarna som är ett skickligt lag med många titlar sista tiden. Dom är framför allt bra i fem mot fem där dom har dominerat i år men inte så bra hittills i power play. Farten, attackspelet och arbetsmoralen plus nivån i varje omgång är nyckeln till deras spel. Så det blir en intensiv match och väldigt högt tempo. Vi måste upp i tävlingsnivå och åkstyrka för att ha chans att vinna mot dom. Vi har defintivt kapaciteten till det. Det gäller att orka vara där i varje byte i 60 minuter nu. Vi borde ha bra energi imorgon efter en söndag med vila och bra träning idag. Vi måste våga spela offensivt och utnyttja närkampsspelet till vår fördel, både defensivt och offensivt. Frölunda är inte lika vana att spela i egen zon eftersom dom inte är där så ofta så det måste vi försöka utnyttja.
- Nu när det kommer veckor med tre matcher gäller det att hålla träningen kort och intensiv. Det är mycket energi och belastning under matcherna så även fysen är anpassad till det. Matcherna är prioriterade, det är då vi ska vara pigga och fräscha.
- Den här veckan blir speciell med en långresa till Skellefteå. Med tanke på Corona har vi fått planera om lite och väljer att åka buss hela vägen på onsdag. Det blir några stopp med fys och promenader under resans gång. Vi får anpassa oss och låta säkerheten gå först.

Videointervju med #24 Kim Strömberg inför matchen: