• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 11 Februari Feb
Torsdag Tor 13 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Hemma
Frölunda
FHC
Borta
Oskarshamn
IKO

Frölunda borta är tisdagens utmaning

17 februari 2020 18:55
HERR

IKO möter regerande svenska mästarna Frölunda för fjärde gången och har chansen att utjämna i inbördes möten. Frölunda vann de båda första matcherna men IKO tog rejäl revansch hemma för en månad sedan och vann med hela 5-1. Segerorganisatörer då var Tyler Kelleher med två mål och Oskar Nilsson med ett.


I de två första matcherna mot Frölunda hade IKO det tufft men tredje gången gick det mycket bättre. Det var inget snack även om lagkaptenen Joel Lundqvist gjorde 3-1 sent i andra perioden. Lundqvist är för övrigt avstängd den här matchen efter en knätackling senast mot Rögle. Kelleher gjorde sitt andra i matchen fram till 4-1 och Emil Wahlberg avslutade med 5-1 i tom kasse. Pontus Netterberg gjorde viktiga 3-0 tidigt i andra perioden och tvingade fram ett målvaktsbyte hos mästarna.

Fjärde mötet nu och chans för IKO att, med en bra bortamatch, kunna utjämna i inbördes möten mot Frölunda. Ett lag som vunnit ungefär varannan match på slutet och som föll med uddamålet mot Rögle i lördags. En fjärdeplats och bara två poäng över slutspelsstrecket är kanske lite oroande för CHL-mästarna.

IKO är något bättre än Frölunda i box play och var hundraprocentiga mot Örebro och Malmö men behövde aldrig spela box play mot Växjö! I power play är göteborgarna betydligt bättre, på fjärde plats i ligan med nästan 24 procent.

Frölunda har två ganska jämna målvakter som turats om i kassen med en räddningsprocent runt 91 med Niklas Rubin något före Johan Mattsson. Poängbäst är Ryan Lasch med 34 poäng (10 mål) före Simon Hjalmarsson med 29 (13). Johannes Salmonsson har levererat stort på slutet och knappat in på Tyler Kelleher och till och med gått förbi i skytteligan. Tyler har nu 11+13 och "Salle" 12+7 och därefter följer Simon Després 4+11 och Arsi Piispanen 2+13.

Nichlas Torp är IKO:s meste tacklare med 51 tacklingar på 29 matcher. Den här gången uteblir dock duellen med Joel Lundqvist som alltså är avstängd. Simon Després, Jesper Dahlroth och Mathew Bodie blockar flest skott, totalt 42 per man, där Bodies blockningar från Växjö även ingår.

Frölunda var inte aktiva under lördagens race inför transferstoppet även om det förekom några sena rykten, så man är nog nöjda med den trupp man har. Desto mer hände i IKO på slutet. Från 1 februari har i tur och ordning kommit in Rickard Palmberg, Filip Karlsson, Ben Youds, Richard Bachman, Daniel Rosengren och Victor Aronsson. Samtidigt har Nichlas Hardt lämnat och Filip Sveningsson och Pontus Näsén lånats ut.

IKO åker till Göteborg efter måndagens träning och kör tisdagens matchvärmning på plats i Frölundaborg och alltså inte i Scandinavium där matchen för ovanlighetens skull inte spelas. Efter matchen går bussen hem direkt och så blir det lite senare träning på onsdagen.

IKO kommer till match utan Tex Williamsson och Emil Wahlberg som båda blev skadade i lördagens match mot Växjö. Dessutom saknas Simon Després av personliga skäl. Förhoppningsvis blir pappren från migrationsverket klara för Ben Youds och Richard Bachman. Som back up finns Marcus Hellgren från Karlskrona registrerad som tredjemålvakt. Således har IKO följande trupp tillgänglig; 2 (eventuellt 3) målvakter, 6 (eventuellt 7) backar och 13 forwards.

Övriga matcher i omgång 42 är Brynäs-Linköping, Luleå-Malmö, Örebro-Färjestad, Skellefteå-Djurgården, Leksand-Rögle och Växjö-HV71. IKO har hemmamatch härnäst på torsdag mot Skellefteå och därefter ett viktigt bortamöte mot Leksand på lördag. IKO har i nuläget tio poäng upp till tolvan Linköping och tre ner till Leksand på fjortonde plats.

IKO:s huvudtränare Per-Erik Johnsson inför matchen:
– Jag tycker insatsen och prestationen mot Växjö är bra. Sen klickar det ett par gånger framför mål där vi inte tar bort klubbor och det tittar vi ju på såklart. Men vi lägger väldigt stor kraft på det som vi gjorde bra. Andra perioden är kanske den bästa vi har gjort så här långt sedan jag kom hit. Vi har 34 skott på mål och där finns förstås förbättringspotential med avsluten. Målproduktionen är i positiv utveckling senaste tiden.
– Det finns ju inga lätta matcher men Frölunda borta och dom just har fått stryk, det blir ett bra test på oss. Vi känner ingen stor press men naturligtvis en stor vilja att vinna mot svenska mästarna igen. Vi är poängsugna allihop.
– Vi har bra exempel från andra perioden mot Växjö där vi verkligen använder närkamperna till att vinna puck och skapa situationer. Även mot Malmö mötte vi upp bra i fysiken och det är så vi vill spela.
– Det är många frågetecken, skador, nya spelare och arbetstillstånd, så det kan gå lång tid imorgon innan vi har laget klart. Williamsson och Wahlberg spelar definitivt inte. I det övriga kan vi inte påverka så mycket utan vi får hoppas vi har tur och att det händer positiva saker för oss.