• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 31 Oktober Okt
Lördag Lör 2 November Nov
Torsdag Tor 14 November Nov
Lördag Lör 16 November Nov
Torsdag Tor 21 November Nov
Lördag Lör 23 November Nov
Torsdag Tor 28 November Nov
Lördag Lör 30 November Nov
Torsdag Tor 5 December Dec
Lördag Lör 7 December Dec
Tisdag Tis 17 December Dec
Torsdag Tor 19 December Dec
Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Oskarshamn
IKO

Nu väntar Färjestad på bortais

4 oktober 2019 18:40
HERR

IKO åker till Karlstad för lördagsmatch i Löfbergs Arena där en av de riktigt stora klubbarna i Sverige står för motståndet, Färjestad BK. Det är 11:an Färjestad som tar emot 7:an IKO och det skiljer bara en poäng i tabellen. #81 Alexander Reichenberg (bilden) möter nu laget han spelade SM-semifinal med i april.


Det är mycket "första gången" för IK Oskarshamn nu när man spelar i SHL. Färjestad är ett av lagen man aldrig mött i seriesammanhang. Det är ett anrikt storlag som dominerat svensk hockey under många år. Man tog klivet upp 1975 och gick till final de två första åren och är alltså inne på 45:e raka säsongen! 1994 fick man kvala för att hänga kvar men laget har aldrig åkt ur SHL. Nästan hälften av de här åren (20 gånger) har man varit i final och vunnit SM-guld nio gånger, senaste gången 2011. Förra säsongen vann Färjestad grundserien på bättre målskillnad än Luleå och föll sedan i semifinal mot Djurgården, ett lag som man mötte nu i torsdags. Det var en målrik historia som Färjestad till slut vann efter 24 straffar, där Lucas Ekeståhl-Jonsson (med ett kort IKO-förflutet) blev matchvinnare.

Liksom flera av de förmodade topplagen har Färjestad inlett serien lite trevande och står på 10 poäng efter två trepoängare och tre förluster, samt två matcher som man vunnit efter förlängning eller straffar. Johan Ryno och Markus Svensson är de mest kända spelarna som spelat i IKO. Men även Jesper Olofsson, nämnde Lucas Ekeståhl-Jonsson och lagkaptenen Linus Johansson har gjort korta gästspel i IKO-tröjan. Ryno spelade två framgångsrika säsonger 2005/06 och 2010/11 med sammanlagt 69 poäng (31 mål). Markus Svensson spelade två hela säsonger i IKO 2006/07 och 2007/08, den senare ihop med Christian Engstrand. Åren innan stod Timo Leinonen "i vägen" för Markus och han spelade då i Mariestad i division 1.

Tyler Kelleher toppar både SHL:s poängliga på 9 poäng och skytteliga på 5 mål. Nichlas Hardt och Arsi Piispanen följer närmast i IKO med 6 poäng. Arsi med enbart passningspoäng är högt upp i assistligan. Bäst i Färjestad är Marcus Nilsson och Michael Lindqvist med 8 respektive 7 poäng. IKO:s målvakter har näst bäst räddningsprocent i serien, dryga 92, medan Färjestads dito är på elfte plats med 87.

Ett av seriens bästa power play, FBK 37 procent, ställs mot bästa box play-laget IKO med 88 procent. IKO har bara 3 insläppta mål på 26 box play och Färjestad har gjort 10 mål på 27 pp.

Brynäs-HV71, Linköping-Malmö och Leksand-Växjö är övriga eftermiddagsmatcher och på kvällen följer Frölunda-Rögle, Luleå-Djurgården och Örebro-Skellefteå. Nästa torsdag tar IKO emot svenska mästarna Frölunda och på lördag får man åka till Örebro.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen:
– Vi gör många bra saker mot HV71 som vi kan ta med oss. Färjestad är en ny tuff utmaning och vi måste komma upp så nära hundra procent som möjligt och göra bra saker och bra bedömningar. Vi ska inte ha någon respekt utan vi ska bara åka upp och gilla läget och utmana dom.
– Vi har tillgång till samma lag som mot HV plus att Robin Söderqvist tillkommer. För våra skadade spelare kommer vi närmare för varje dag och det är Heinerö som är närmast spel nu. Vi åker till Karlstad idag, fredag, och åker hem efter matchen.