• Huvudsponsorer

Måndag Mån 30 December Dec
Lördag Lör 4 Januari Jan
Torsdag Tor 9 Januari Jan
Lördag Lör 11 Januari Jan
Torsdag Tor 16 Januari Jan
Lördag Lör 18 Januari Jan
Torsdag Tor 23 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Torsdag Tor 30 Januari Jan
Lördag Lör 1 Februari Feb
Tisdag Tis 11 Februari Feb
Torsdag Tor 13 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Oskarshamn
IKO

Nu väntar Färjestad på bortais

4 oktober 2019 18:40
HERR

IKO åker till Karlstad för lördagsmatch i Löfbergs Arena där en av de riktigt stora klubbarna i Sverige står för motståndet, Färjestad BK. Det är 11:an Färjestad som tar emot 7:an IKO och det skiljer bara en poäng i tabellen. #81 Alexander Reichenberg (bilden) möter nu laget han spelade SM-semifinal med i april.


Det är mycket "första gången" för IK Oskarshamn nu när man spelar i SHL. Färjestad är ett av lagen man aldrig mött i seriesammanhang. Det är ett anrikt storlag som dominerat svensk hockey under många år. Man tog klivet upp 1975 och gick till final de två första åren och är alltså inne på 45:e raka säsongen! 1994 fick man kvala för att hänga kvar men laget har aldrig åkt ur SHL. Nästan hälften av de här åren (20 gånger) har man varit i final och vunnit SM-guld nio gånger, senaste gången 2011. Förra säsongen vann Färjestad grundserien på bättre målskillnad än Luleå och föll sedan i semifinal mot Djurgården, ett lag som man mötte nu i torsdags. Det var en målrik historia som Färjestad till slut vann efter 24 straffar, där Lucas Ekeståhl-Jonsson (med ett kort IKO-förflutet) blev matchvinnare.

Liksom flera av de förmodade topplagen har Färjestad inlett serien lite trevande och står på 10 poäng efter två trepoängare och tre förluster, samt två matcher som man vunnit efter förlängning eller straffar. Johan Ryno och Markus Svensson är de mest kända spelarna som spelat i IKO. Men även Jesper Olofsson, nämnde Lucas Ekeståhl-Jonsson och lagkaptenen Linus Johansson har gjort korta gästspel i IKO-tröjan. Ryno spelade två framgångsrika säsonger 2005/06 och 2010/11 med sammanlagt 69 poäng (31 mål). Markus Svensson spelade två hela säsonger i IKO 2006/07 och 2007/08, den senare ihop med Christian Engstrand. Åren innan stod Timo Leinonen "i vägen" för Markus och han spelade då i Mariestad i division 1.

Tyler Kelleher toppar både SHL:s poängliga på 9 poäng och skytteliga på 5 mål. Nichlas Hardt och Arsi Piispanen följer närmast i IKO med 6 poäng. Arsi med enbart passningspoäng är högt upp i assistligan. Bäst i Färjestad är Marcus Nilsson och Michael Lindqvist med 8 respektive 7 poäng. IKO:s målvakter har näst bäst räddningsprocent i serien, dryga 92, medan Färjestads dito är på elfte plats med 87.

Ett av seriens bästa power play, FBK 37 procent, ställs mot bästa box play-laget IKO med 88 procent. IKO har bara 3 insläppta mål på 26 box play och Färjestad har gjort 10 mål på 27 pp.

Brynäs-HV71, Linköping-Malmö och Leksand-Växjö är övriga eftermiddagsmatcher och på kvällen följer Frölunda-Rögle, Luleå-Djurgården och Örebro-Skellefteå. Nästa torsdag tar IKO emot svenska mästarna Frölunda och på lördag får man åka till Örebro.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen:
– Vi gör många bra saker mot HV71 som vi kan ta med oss. Färjestad är en ny tuff utmaning och vi måste komma upp så nära hundra procent som möjligt och göra bra saker och bra bedömningar. Vi ska inte ha någon respekt utan vi ska bara åka upp och gilla läget och utmana dom.
– Vi har tillgång till samma lag som mot HV plus att Robin Söderqvist tillkommer. För våra skadade spelare kommer vi närmare för varje dag och det är Heinerö som är närmast spel nu. Vi åker till Karlstad idag, fredag, och åker hem efter matchen.