• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 31 Oktober Okt
Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Oskarshamn
IKO

SHL-PREMIÄR: IKO åker till Skellefteå

12 september 2019 19:30
HERR

Den historiska första matchen i SHL för IK Oskarshamn är nu bara två dagar bort. Laget åkte torsdag morgon och nedsläpp i Skellefteå Kraft Arena är på lördag kl 15.15. Skelleftesonen Johan Alm får direkt möta sin gamla klubb och vi träffade honom innan avresan.


Skellefteå är ett klassiskt storlag i svensk ishockey med två SM-guld och sammanlagt sju finaler på de senaste nio åren. Dessutom har man ett SM-guld från 1978. Ifjol blev det en femteplats och förlust i kvartsfinal mot Djurgården. Efter ett antal försök tog Skellefteå steget upp 2006 och har stannat i SHL sedan dess. I januari 2006 var också senast Skellefteå och Oskarshamn möttes i seriesammanhang och den matchen slutade 4-4. Året innan vann IKO i kvalserien med 5-4 efter förlängning.

IKO tog bussen redan på torsdagsmorgonen och tränar på eftermiddagen i Uppsala. Sedan flyger man fredag morgon och tränar i Skellefteå på eftermiddagen samt på matchdagens förmiddag. Efter matchen blir det flyg hem på söndag och påbörja uppladdningen till hemmapremiären mot Leksand på tisdag. Laget består av två målvakter, sju backar och fjorton forwards. Alexander Reichenberg, Isak Pantzare och Christian Lindberg är inte med på resan.

Skellefteå värvade häromdagen IKO-bekantingen Pontus Widerström. Det finns gott om rutin i laget, såsom lagkaptenen Oscar Möller och assisterande dito Joakim Lindström som ofta är i topp i poäng- och skytteliga. Man har även värvat en del yngre killar, som till exempel 18-årige Philip Broberg från AIK och den ett år äldre Jacob Olofsson från Timrå. Det stora nyförvärvet inför säsongen är Tuomas Kiiskinen, dubbel svensk mästare med Växjö, men som enligt uppgift inte är spelklar förrän i oktober.

Håkan Åhlund, nu är det äntligen dags för premiär i SHL, känns det på riktigt nu?
– Ja det är klart. Vi landade väl efter några dagar i april och sen var det bara att ladda om mentalt inför det som komma skall. Sen är det ju inget som är färdigt nu utan det kommer att vara en process för oss under hela säsongen.
Det var ju historiskt när IKO tog klivet upp, hur ser du tillbaka på de där veckorna i mars/april?
– Med distans till det så var det några fantastiska veckor och det klart att det är stort och det var en rolig resa vi gjorde. Men det är historia och det kan vi inte luta oss mot nu.
Var det även din största framgång som tränare och hur värdesätter du den?
– Ja det var det och jag värdesätter den med stolthet och glädje och framför allt gläds jag med killarna och föreningen. Det är få förunnat att få vara med på en sådan resa.
Hur har ni fått ihop gruppen under försäsongen?
– Jag tycker att gruppen har satt sig bra. Det har varit ett gäng under sommaren som har kört fysträningen och varit tajta i den biten. Sen tillkom det fyra nordamerikaner i början på augusti och där vi senare tog ett beslut att två av dessa fick lämna. Efter det har det tillkommit fyra spelare som kommer att tillföra en enorm rutin och erfarenhet för vårt unga lag. Med vetskap om saker som kan hända under en säsong så förhåller vi oss bara till den 15 februari som sista datum att förändra i truppen men den är så klar den kan vara vid den här tidpunkten.
Är du nöjd med försäsongen och vad ni lärt er av den?
– Ja det tycker jag, vi har fått svar. Framför allt har dom nya killarna fått se vad som krävs för att vara på den där nivån och spela det spel och träna som vi vill göra. Det är ju nytt för många. Det kommer att krävas tålamod och ödmjukhet av alla.
Vad kan vi ha för förväntningar på den här säsongen?
– Förväntningarna är som i fjol att vi har ett lag som alltid kommer att ge allt därute och hela tiden sträva efter dom sakerna som vi vill ha i vårt spel. Sen finns det alltid en motståndare också som vill göra det svårt för oss.
I stort sett alla experter tippar ju att IKO ska bli sist, vad tror du själv är en realistisk målsättning?
– Jag tippar inte utan det får dom sköta som jobbar med det. Jag lägger egentligen inget värde i det alls utan vi kör i våran grupp och det får andra stå för.
Det kommer säkert vara fullsatt i Be-Ge Hockey Center många matcher, kan det vara en framgångsfaktor med det trycket som blir?
– Det tycker jag att vi ska känna att vi har med vår publik. Det är oerhört viktigt när vi är på hemmaplan. Så det ska vi känna en stolthet och en trygghet i att vi har fullsatt arena. Självklart är det en extra morot för oss och en extra medspelare.

Videointervju med #55 Johan Alm inför avresan: