Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Timrå
TIK

Dramat lever - Thelin matchhjälte

6 april 2019 22:50
HERR

IK Oskarshamn är en seger från SHL efter ett riktigt drama i kvalet mot Timrå. Med seger i Sudden där Joakim Thelin (bilden) avgjorde kvitterades matchserien och avgörs i sjunde matchen på måndag. Thelin gjorde även ett riktigt klassmål under ordinarie tid och Joakim Hillding gjorde också två samt Nicklas Heinerö ett.


Timrå var piggast i starten men IKO tog över efter hand och började skapa en hel del. Rifalk var stabil både framför och bakom mål och fick göra några säkra räddningar. IKO hade ett power play efter sex minuter som inte var så bra, utan Timrå var nära att göra mål istället. Det dröjde till halva perioden gått innan nollan sprack bakom Svedberg i bortakassen. IKO hade haft några fina anfall strax innan och nu kom man blixtsnabbt från egen zon genom en briljant passning från Pantzare via sargen ända upp till Heinerö på blålinjen och han passade vidare till Joakim Hillding på vänsterkanten som avslutade med ett kliniskt skott. Strax efter målet kom IKO i ytterligare fina anfall och Timrå tvingades ta till ojusta metoder. I sitt andra power play gjorde IKO 2-0, återigen Joakim Hillding med ett minst lika kliniskt avslut som innan, hans tredje mål mot Timrå och det var bara två minuter efter det första målet. Sveningsson jobbade bra och flyttade Timrås box innan han passade över till Hillding i perfekt position, assist även Nilsson. John Dahlström med en fin soloåkning var nära få in pucken köksvägen lite senare. IKO fortsatte jobba hårt och klev även upp med flera hårda tacklingar. Sista två minuterna hade man flera riktigt kvalificerade chanser men Timrå hade den bästa med bara sekunder kvar. Skotten i hemmafavör, 13-10.

Timrå reducerade till 2-1 innan det gått en minut i andra perioden, målskytt Anton Wedin. IKO kom igen och hade några riktigt bra byten efter fem/sex minuter då det var riktigt nära utdelning. Timrå var dock inte ofarliga och hade bud på kvittering i sitt första power play efter åtta minuter. Men IKO och Rifalk höll tätt där och strax efter krigade man in 3-1. Nicklas Heinerö petade in pucken i en hög av spelare runt en liggande Svedberg efter elva minuter. Samme Svedberg var sedan illa ute ett par gånger till när han fumlade med pucken. Men nästa mål blev ändå Timrås med två minuter kvar. IKO hade tryckt på rejält och spelade riktigt bra men i en kontring hann man inte med i hemjobbet och Rickard Palmberg lurade både försvarare och målvakt och det stod 3-2 på tavlan. Skotten i andra perioden helt jämnt, 11-11.

En ledning med ett mål inför tredje perioden är så klart lite nervöst. Timrå kom ut starkt och gick för en kvittering. Men IKO tog sig ur greppet och flyttade upp spelet. Efter elva minuter lyfte nästan taket på Be-Ge Hockey Center när Joakim Thelin med en mäktig prestation snodde pucken och flygande över målvakten petade in 4-2 precis intill stolpen, assist Engström. Med två måls underläge kändes det lite lugnare men de 3275 på läktarna kastades ändå mellan hopp och förtvivlan. Med fem minuter kvar kom 4-3 genom Hampus Larsson. Timrå fortsatte trycka på och IKO hade svårt att hänga med. IKO fick spela box play med fyra minuter kvar och i slutet av utvisningen tog Timrå ut målvakten med en och en halv minut kvar av perioden. IKO försökte rensa och en gång gick pucken tätt utanför stolpen och det blev icing. Kort därefter satt även kvitteringen bakom Rifalk, Emil Berglund noterades som målskytt (men det var egentligen Rickard Palmberg) med 53 sekunder kvar och matchen gick till förlängning för fjärde gången av sex i det här SHL-kvalet. Skotten i tredje perioden klart till Timrå, 7-14.

Förlängningen började på sämsta tänkbara sätt när tvåmålsskytten Joakim Hillding åkte ut direkt på tekning för en hög klubba. IKO klarade box play bra även denna gång även om det fanns fina lägen för Timrå men Rifalk stängde igen. IKO skakade av sig både box play och den sena kvitteringen och hade verkligen bestämt sig för att åka till Timrå på måndag. Arsi Piispanen och Oskar Nilsson vände och vred ute vid sargen och skapade yta för Joakim Thelin som klev in och blev matchhjälte med ett nytt klassavslut, denna gång i krysset men en tredjedel av målet var öppet. Då hade det gått drygt sex minuter och jublet tog fart igen. Skotten i Sudden klara 8-2 och totalt 39-37.

Matchens lirare blev Rickard Palmberg och tvåmålsskytten Joakim Hillding.

Ett makalöst jubel bröt ut i arenan denna sista hemmamatch och spelarna hyllades länge på isen. Nu får man ladda om igen och resa till Timrå imorgon för en direkt avgörande sjunde match på måndag. Då hoppas vi att IKO gör Leksand sällskap till SHL 2019/20.

IK Oskarshamn - Timrå IK 5-4 (2-0, 1-2, 1-2, 1-0)
10.02 1-0 Joakim Hillding (Nicklas Heinerö, Isak Pantzare)
12.19 2-0 Joakim Hillding (Oskar Nilsson, Filip Sveningsson), spel 5 mot 4
20.51 2-1 Anton Wedin (Gustav Nielsen, Ludvig Rensfeldt)
51.11 3-1 Nicklas Heinerö
37.56 3-2 Rickard Palmberg (Emil Berglund)
51.24 4-2 Joakim Thelin (Jonas Engström)
55.12 4-3 Hampus Larsson (Emil Berglund)
59.07 4-4 Emil Berglund (Henrik Törnqvist), spel 6 mot 5
66.06 5-4 Joakim Thelin (Arsi Piispanen, Oskar Nilsson)
Skott: 39-37 (13-10, 11-11, 7-14, 8-2)
Utvisningar: IKO 3x2, Timrå 2x2
Domare: Marcus Linde, Mikael Holm
Publik: 3275

Direktkval till SHL
Måndag 8 april kl 19.30 Timrå-IKO

Läs mer om Fristads Hockey Challenge >>

Videoklipp med tränarkommentar och highlights från matchen
(highlights publiceras söndag kl 07.00)