Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Timrå
TIK
Borta
Oskarshamn
IKO

Timrå vann en lång match ett

27 mars 2019 22:28
HERR

IKO stod upp bra i första matchen av sju i SHL-kvalet och hade ledningen fyra gånger. Men Timrå kvitterade för fjärde gången med tretton sekunder kvar och vann sedan tidigt i andra förlängningsperioden. Målskyttar för IKO Filiph Engsund, Markus Modigs, Janne Kivilahti och Joakim Thelin (bilden).


IK Oskarshamn visade ingen respekt för SHL-motståndarna från Timrå och visade upp sitt vägvinnande spel från hela säsongen. Det gav också utdelning redan efter tre minuter när Filiph Engsund mitt i slottet sköt på en retur, som kom rakt ut, högt bakom Niklas Svedberg i hemmakassen. Det var öppet spel åt båda håll och lagen hade var sitt jätteläge innan första målet. Timrå fick matchens första power play och sekunderna efter det var slut kom kvitteringen när Gustav Nielsen överlistade Christoffer Rifalk. Chanserna fortsatte att avlösa varandra och IKO tog ledningen igen bara en och en halv minut efter kvitteringen. Joakim Hillding tog in pucken i zonen och passade Markus Modigs som åkte sig till ett bra läge och sköt 1-2, återigen högt bakom Svedberg, assist även Nilsson. Modigs hade en jättefin styrning tidigare där Svedberg räddade. Timrå fick ytterligare ett power play i perioden men där skapade man inte mycket utan IKO kunde rensa flera gånger. Skotten i första perioden nästan jämnt, 12-10.

Timrå fick en bra start i andra perioden med kvittering redan efter två minuter. Efter vunnen tekning sköt Hampus Larsson ett "höstlöv" där en oturlig studs på Piispanens byxa ställde Rifalk. IKO kom tillbaka och skapade mer och mer. Efter några långa anfall när IKO tryckte tillbaka Timrå rejält kom ledningsmål för tredje gången. Piispanen/Hutchings förarbetade och Janne Kivilahti ställde sig helt fri framför mål och kunde enkelt slå in 2-3-målet otagbart för Svedberg. Det var ett av få byten för Kivilahti som avlastade Sveningsson just då. I slutet av perioden fick IKO sitt första power play och hade ett par lägen men det bästa hade Timrå som efter ett misslyckat IKO-uppspel kom två mot noll men Engström hann emellan med klubban och bröt den avgörande passningen. Skotten fortsatt jämnt, 8-7, och gästerna gick på nytt till pausvila i ledning.

Timrå öppnade även tredje perioden bäst men IKO jobbade sig tillbaka och hade ett tidigt power play dock utan att lyckas få in pucken. Sedan kom en jobbig stund när IKO fick flera utvisningar. Man klarade av spel 3 mot 5 i en minut genom uppoffrande spel framför Rifalk. Men nästa utvisning blev ödesdiger och det tog bara nio sekunder innan Marcus Hardegård kvitterat och klockan på 12.41. IKO lät sig inte nedslås utan fortsatte på samma sätt och var det lag som gick hårdast för ett ledningsmål och det kom också med knappt två minuter kvar. Arsi Piispanen svarade för en ny lysande passning till Joakim Thelin som åkt sig fri vid bortre stolpen och målet var helt öppet, assist även Hutchings. IKO var därmed i ledningen för fjärde gången och NHK Arena var i chock med 1.45 kvar. Men hemmapubliken fick jubla en gång till med tretton sekunder kvar när Timrå tagit ut målvakten. Kvittering till 4-4 ännu en gång via en byxa, denna gång Vilmos Gallos. Skotten i tredje perioden med övertag för hemmalaget, 13-7, via väldigt mycket power play och matchen gick till förlängning.

Första förlängningsperioden blev mycket fram och tillbaka men Timrå hade de längsta anfallen. IKO hade också ett antal chanser och hade några bra minuter i slutet då man verkade starka. Oskar Nilsson hade ett långskott i stolpens insida som var mycket nära att avgöra matchen. Christoffer Rifalk gjorde några riktigt bra räddningar i perioden precis som under de tre första. Lagen höll sig på banan då det annars kunde bli ödesdigert med mål i Sudden. Skotten i fjärde perioden 9-6.

Femte perioden blev inte långvarig då IKO åkte på sin sjätte utvisning och Johannes Salomonsson kunde slå in segermålet efter en inslängd puck från kanten i ett snabbt anfall. Skotten i period fem 2-0 och totalt 44-30. Returen i Oskarshamn spelas på fredag inför ett sedan länge utsålt Be-Ge Hockey Center innan man återvänder till Timrå för match tre på söndag.

IKO:s tränare Håkan Åhlund:
– Vi kom ut och bjöd på en bra match men det är så klart surt när Timrå kvitterar med 13 sekunder kvar. Men jag tycker ändå vi driver spelet och skapar mycket chanser i fjärde perioden. Sen är det slumpen som avgör i femte.
– Nu är det bara att ladda om, ta hand om kropparna, äta och vila ordentligt och göra oss redo för match två. Vi har förlorat en match och vi vet att vi totalt ska spela minst tretton perioder mot Timrå. Vi är starka och vi vet vad vi har i bagaget.
– Det kokar av hockey i Oskarshamn, det här är ju något som händer för första gången. Det är lapp på luckan och kommer att bli en tight match på fredag med en härlig inramning.

Timrå IK - IK Oskarshamn 5-4 (1-2, 1-1, 2-1, 0-0, 1-0)
03.03 0-1 Filiph Engsund
08.26 1-1 Gustav Nielsen (Anton Wedin, Hampus Larsson)
09.56 1-2 Markus Modigs (Joakim Hillding, Oskar Nilsson)
22.18 2-2 Hampus Larsson (Morten Madsen)
28.15 2-3 Janne Kivilahti (Arsi Piispanen, Alex Hutchings)
52.41 3-3 Marcus Hardegård (Anton Wedin), spel 5 mot 4
58.15 3-4 Joakim Thelin (Arsi Piispanen, Jonas Engström)
59.47 4-4 Vilmos Gallo (Johannes Kinnvall, Anton Wedin), spel 6 mot 5
82.26 5-4 Johannes Salomonsson (Henrik Törnqvist), spel 5 mot 4
Skott: 44-30 (12-10, 8-7, 13-7, 9-6, 2-0)
Utvisningar: Timrå 3x2, IKO 6x2
Domare: Pehr Claesson, Daniel Winge
Publik: 5902

Direktkval till SHL
Fredag 29 mars kl 19.30 IKO-Timrå
Söndag 31 mars kl 18.30 Timrå-IKO
Tisdag 2 april kl 19.30 IKO-Timrå
Torsdag 4 april kl 19.30 Timrå-IKO (eventuellt)
Lördag 6 april kl 18.30 IKO-Timrå (eventuellt)
Måndag 8 april kl 19.30 Timrå-IKO (eventuellt)

Läs mer om Fristads Hockey Challenge >>

Videoklipp med highlights från matchen
(publiceras torsdag kl 07.00)