• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Hemma
AIK
AIK
Borta
Oskarshamn
IKO

Ny bragd på Hovet

19 mars 2019 21:40
HERR

IK Oskarshamn har, så här långt, nått sin största framgång under sin snart 50-åriga historia. På tisdagskvällen svarade laget för ännu en bragd på Hovet genom att besegra AIK med solklara 4-1. AIK var starka i första perioden men tidigt i andra satte Filiph Engsund 1-0 i box play och satte tonen för matchen. I mitten av samma period fyllde John Dahlström på med 2-0 och i tredje följde han upp med 3-0, också i box play! Slutligen satte Jonas Engström 4-0 i tom kasse. En grym Christoffer Rifalk är en stor matchvinnare för IKO i den här viktiga finalmatchen som inbringade 100 000 kronor till klubben. Nu blir det matchfritt i en vecka innan det är dags för nästa steg, direktkval mot Timrå i bäst av sju matcher med början borta den 27 mars.


AIK kom ut väldigt starkt i första perioden och dikterade villkoren och fick också ett tidigt power play. Detta klarade IKO av bra och Christoffer Rifalk kom in bra i matchen med ett flertal kvalificerade räddningar. Hans kollega i andra målet, Johannes Jönsson, hade det betydligt lugnare och behövde bara rädda tre skott. IKO fick spela box play igen sista en och en halv minut men klarade även det. Skotten i första perioden 12-3.

Andra perioden blev IKO:s från första sekund. I box play åkte Filiph Engsund sig fri och sköt ett hårt skott som Jönsson inte kunde hålla utan pucken trillade retfullt in och 0-1 på tavlan efter 19 sekunder. IKO fortsatte skapa mer och mer samtidigt som AIK blev avvaktande. Efter tretton minuter kom även 0-2 där Lukas Pilö sköt från blålinjen och Jönsson släppte en retur som John Dahlström rakade in, assist även Modigs. Stort jubel i bortaklacken och betydligt mer dämpat bland hemmafansen. Strax efter målet fick IKO sitt första power play och hade några lägen men inget mål. Man fick ytterligare ett pp i slutet och även 5 mot 3 i 50 sekunder men där gick det för sakta. 0-2 stod sig till paus och skotten klart till IKO, 10-15.

IKO hade nu matchen i ett fast grepp och klarade av två box play tidigt i perioden med fortsatt storspel av Rifalk och uppoffrande försvarsspel. I det andra kom 3-0 när Filiph Engsund passade John Dahlström som med sitt andra för kvällen överlistade Jönsson och då hade det bara gått fem och en halv minut, assist även Pantzare. AIK tvingades ta ut målvakten tidigt och tryckte på för en reducering. Samtidigt öppnade man upp sig och Jonas Engström kunde skjuta 4-0 från halva plan. Att sedan Rifalk inte fick hålla nollan och Oscar Nord kunde göra 1-4 är av akademisk betydelse. Skotten i tredje perioden 16-7 och totalt 38-25.

IKO firades på isen med endast IKO-supportrar kvar i ett öde Hovet och fick ta emot medaljer, pokal och 100 000 kronor för den hockeyallsvenska finalsegern.

AIK - IK Oskarshamn 1-4 (0-0, 0-2, 1-2)
20.19 0-1 Filiph Engsund, spel 4 mot 5
32.56 0-2 John Dahlström (Lukas Pilö, Markus Modigs)
45.30 0-3 John Dahlström (Filiph Engsund, Isak Pantzare), spel 4 mot 5
57.41 0-4 Jonas Engström, spel 4 mot 5, mål i tom kasse
58.49 1-4 Oscar Nord (Alexander Deilert, Brian Cooper), spel 5 mot 4
Skott: 38-25 (12-3, 10-15, 16-7)
Utvisningar: AIK 5x2, IKO 5x2
Domare: Johan Magnusson, Johan Nordlöf
Publik: 8094

Nästa hemmamatch
Fredag 29 mars kl 19.30 mot Timrå i direktkval till SHL

Läs mer om Fristads Hockey Challenge >>

IKO:s tränare Håkan Åhlund
– Det är underbart, jag är så glad för killarnas skull. Vi är väl värda det här efter att ha slitit och kämpat hela säsongen. Det är det här vi har gått för sista veckan. Vi har en oerhörd lagmoral och en stark fysik. Rifalk gör en stormatch och har en stor del i segern.
– Det är stort och det är klart man är lite rörd en sådan här stund. Nu har vi vunnit och får lite extra vila. Jag hoppas Timrå är lite oroliga nu.

Videoklipp från firandet på Hovet finns under Webb-TV på hemsidan

Videoklipp med highlights från matchen
(publiceras onsdag kl 07.00)