• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Hemma
AIK
AIK
Borta
Oskarshamn
IKO

IKO snodde en match på Hovet och har hemmaplansfördel

15 mars 2019 22:45
HERR

IK Oskarshamn gjorde en bragdartad insats på Hovet när man vann med 3-2 och har därmed vänt på matchserien, skaffat sig två matchbollar och fått hemmaplansfördel. Det var många fina prestationer av hela IKO-laget där Christoffer Rifalk stod för en stormatch med 42 räddningar, över 95 procent! Målskyttar för IKO var Nicklas Heinerö, Joakim Hillding och Joakim Thelin.


Gästande IKO inledde matchen bra och fick bra tryck mot Johannes Jönsson i hemmakassen. Det hettade till nästan direkt och det blev en dubbelutvisning efter en liten brottningsmatch. IKO tog också en tidig ledning genom en turlig studs över Jönsson. Målskytt Nicklas Heinerö, utan assist. IKO fortsatte att trycka på och AIK verkade skärrade och slog bara ifrån sig. I mitten av perioden matade IKO puckar mot Jönsson men fick inte in någon mer. I ett långt anfall skulle Lindberg skjuta ett backskott men träffade en AIK:are som höll på att bli fri så han tog en tripping. Tidigt i box play åkte IKO på två utvisningar till, den ena en puck out över nästan hela banan, och det blev långt spel 5 mot 3 för AIK. Där var Gnaget skoningslösa och på 19 sekunder hade man vänt matchen, målskyttar Jesper Frödén och Sam Marklund. Spel fem mot fyra följde därefter och där lyckades IKO och Christiffer Rifalk hålla tätt. Med en halvminut kvar av perioden kom en ny utvisning för IKO. Skotten i stor hemmafavör, 20-9, mycket tack vare power play så klart. I spel fem mot fem var IKO klart bättre.

IKO fortsatte sitt fina spel från den första perioden efter att först klarat av en och en halv minut i box play. Strax efter fick man sitt första power play i matchen och gjorde det riktigt bra. Joakim Hillding pricksköt efter efter fint pp-spel i stort sett hela tiden i anfallszonen och bra pucktempo, assist Nilsson/Heinerö och 2-2 på tavlan. IKO fortsatte vara bättre i fem mot fem och fick även ytterligare ett pp men ingen utdelning där. Arsi Piispanen hade en jättechans som Jönsson gjorde en kalasräddning på. AIK började jobba sig in i matchen igen och fick ytterligare ett pp med fyra minuter kvar men då höll IKO tätt igen. Slutet av perioden blev riktigt dramatisk och när perioden nästan var slut fick IKO en tekning i offensiv zon. Det var två sekunder kvar och AIK fick förste tekaren bortplockad, varefter Markus Modigs vann tekningen och pucken gick via Isak Pantzare till Joakim Thelin som klippte till och pucken otagbart in bakom en förvånad Jönsson i målet. Domaren ringde på målet och kunde konstatera att det skedde innan signalen för periodslut och IKO kunde gå till perodvila med en uddamålsledning. Det blev väldigt tyst bland de 8000 på Hovet när den tidigare AIK:aren Thelin med pappas tröja i taket stod som målskytt för andra gången på Hovet i matchserien. Skotten i andra perioden helt jämnt, 12-12.

Tredje perioden blev en gastkramning för de många IKO-supportrarna på läktaren. AIK skapade en hel del och gick för en kvittering. IKO stack upp ibland och Filip Sveningsson fick ett friläge efter en magisk passning från Hutchings men Jönsson var följsam. IKO klarade av ytterligare två box play och ännu en gång spel 5 mot 3 i en halvminut. AIK fortsatte trycka på men IKO försvarade sig heroiskt. AIK sköt, passade och styrde men Rifalk tog allt. Med dryga minuten kvar tog AIK ut målvakten men det blev ingen större fara på taket för IKO. John Dahlström låste pucken i offensiv zon med fyra sekunder kvar och blev utvisad för det men han fick även med sig Fredric Weigel som blev frustrerad (igen) och därmed var segern i hamn. Skotten i tredje perioden hela 12-4 av naturliga skäl och totalt 44-25 där många av AIK:s skott kom under alla deras power play.

På söndag vänder HockeyAllsvenska finalen hem till Be-Ge Hockey Center igen för match fyra. IKO har nu tagit över hemmaplansfördelen och kan avgöra hemma på söndag. Om inte har man en chans till på Hovet på tisdag.

IKO:s tränare Håkan Åhlund
– Vi visste att vi skulle få spela box play, det hade dom gjort reklam för redan i onsdags. En puck out är inte mycket att säga om. Vi ska spela tre perioder till, vi ska jobba stenhårt, sen får vi summera. Vi pratar inte om att säkra, vi pratar om att ta period för period. Det är jättekul att vi fått AIK att fundera lite grann.

AIK - IK Oskarshamn 2-3 (2-1, 0-2, 0-0)
04.40 0-1 Nicklas Heinerö
15.14 1-1 Jesper Frödén, spel 5 mot 3
15.33 2-1 Sam Marklund (Fredric Weigel, Jesper Fröden), spel 5 mot 3
24.30 2-2 Joakim Hillding (Oskar Nilsson, Nicklas Heinerö), spel 5 mot 4
40.00 2-3 Joakim Thelin (Markus Modigs, Isak Pantzare)
Skott: 44-25 (20-9, 12-12, 12-4)
Utvisningar: AIK 4x2, IKO 9x2
Domare: Johan Nordlöf, Johan Magnusson
Publik: 8094

Återstående matcher i HockeyAllsvenska Finalen (bäst av fem matcher)
17 mars 15.00 IKO-AIK
19 mars 19.00 AIK-IKO (eventuellt)

Läs mer om Fristads Hockey Challenge >>

Videoklipp med highlights från matchen
(publiceras lördag kl 07.00)