• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Hemma
AIK
AIK
Borta
Oskarshamn
IKO

HockeyAllsvenska finalen börjar på Hovet

10 mars 2019 12:30
HERR

HockeyAllsvenska finalen spelas i bäst av fem matcher och AIK har i kraft av seriesegern hemmaplansfördel. Första matchen spelas på Hovet måndag kväll. På bilden Isak Pantzare och Adam Åhman som båda blev hjältar i straffvinsten hemma i början av serien.


Se alla IKO:s matcher på Cmore - köp matcherna via denna länk och stöd klubben >>

IK Oskarshamn har redan presterat sin bästa säsong någonsin med en andraplats i HockeyAllsvenskan och 98 poäng. Nu står man återigen inför möjligheten att nå ett direktkval till SHL men det är ett par steg till som man måste - och gärna vill - ta. Först väntar HockeyAllsvenska finalen i bäst av fem matcher mot AIK, den första på Hovet måndag kväll och den andra i Be-Ge Hockey Center på onsdag.

I grundseriens fyra möten vann AIK och IKO sina hemmamatcher. I Oskarshamn i början av serien blev det 3-2 efter straffar och i december vann IKO med 5-3 efter att ha vänt ett 0-2-underläge med två mål av Joakim Hillding. Adam Åhman stod i båda de matcherna och blev matchhjälte tillsammans med Isak Pantzare i straffvinsten. På bortaplan blev det först 0-2 och i en svängig match i januari vann AIK med 5-4. Även här vände IKO från 0-2 och ledde i mitten av tredje med 4-3 men lyckades inte knyta till säcken den gången.

Fredric Weigel är AIK:s poängbäste den här säsongen med 41 poäng (9 mål) följd av Max Lindholm 39 (15) och Jesper Frödén 38 (19). IKO:s topptrio är Alex Hutchings 38 (15), Jonas Engström 37 (15) och Arsi Piispanen 36 (10). På målvaktssidan är det klar fördel för IKO som hela säsongen haft ligans bästa målvaktspar. Adam Åhman är etta på 93,8 i räddningsprocent (1,69 insläppta per match) och Christoffer Rifalk trea på 92,86 (1,94). Erik Källgren med ett förflutet i IKO ligger sexa med 92,02 (2,02) och Robin Wallin som bara stått nio matcher 90,13 (2,60). Johannes Jönsson som var tänkt som förstemålvakt och precis har kommit tillbaka från långtidsskada har 92,33 (1,81) på sina 17 matcher. Han har bara stått en match efter come backen.

Special teams brukar bli viktigt och kanske ännu viktigare i direkt avgörande matcher som det blir i bäst av fem. IKO är lite bättre än AIK i power play över säsongen (24 mot 22 procent) och i box play är det nästan precis tvärt om (84 mot 86). Till bilden hör då också att AIK tagit betydligt fler utvisningar än IKO, 611 mot 440 minuter totalt, och där ingår 6 matchstraff för AIK mot två för IKO. Om man bara räknar tvåminutersutvisningar tar AIK drygt fyra per match och IKO 3,5.

Första målet brukar vara viktigt och statistiken talar där för IKO som vinner 89 procent av matcherna när man tagit ledningen. Om man leder efter första perioden vinner man i 86 procent av matcherna. Sköna siffror att ha med sig om man dessutom vet att man vinner flest tredjeperioder av alla lag. AIK vinner flest första- och andraperioder.

Läs mer om Fristads Hockey Challenge >>

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen
– Den roligaste delen av säsongen har vi framför oss, "grädden på moset" börjar nu. Det vi har gjort innan har ingen betydelse nu. Det blir en helt annan sport när vi går in i slutspel. Vi har förberett oss för ett krig i 60 minuter och kanske betydligt längre än så. Det kommer att dåna och smälla, 7-8000 på läktarna, domare som blir påverkade, det kommer att vara jobbigt och göra ont. Kort och gott ett krig.
– Vi har alla tillgängliga utom Emil Carnestad och vi åker upp till Stockholm redan idag, söndag, efter träningen.

Om du inte är på plats i arenan kan du följa matchutvecklingen på HockeyAllsvenskan Live >>