• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Hemma
AIK
AIK
Borta
Oskarshamn
IKO

AIK avgjorde första finalen i andra perioden

11 mars 2019 22:40
HERR

Efter en jämn första period på Hovet avgjorde AIK första finalmatchen på sex minuter i andra perioden då man gjorde tre mål. Matchen slutade 5-1 sedan IKO i alla fall vunnit tredje perioden då Joakim Thelin fixade tröstmålet i power play. AIK har nu en seger och behöver två till för att ta hem matchserien medan IKO behöver tre.


Matchen inleddes intensivt och fick slutspelskaraktär nästan direkt med mycket kamp och fysiskt spel. IKO fick ett tidigt power play och spelade riktigt bra men lyckades inte överlista Erik Källgren i hemmakassen. Sedan var det AIK:s tur att spela power play, inte mindre än tre gånger. Men IKO försvarade sig bra och täckte skott samtidigt som Adam Åhman gjorde flera fina räddningar. Efter sista utvisningen tog IKO över under slutet av perioden och hade några bra skott men kunde inte hugga på returerna. Perioden förblev mållös och skotten 9-9 speglar ganska väl spelfördelningen i spel fem mot fem.

AIK startade andra perioden bäst och gjorde 1-0 efter en minut i spel fyra mot fyra. Målskytt Gary Nunn med ett bra skott där Åhman inte hann få ner benskyddet. Sedan kom 2-0 tre minuter senare med samme målskytt och ytterligare tre minuter därefter lyste 3-0 på Hovets tavla efter ett snyggt spel runt kassen där till slut Sam Marklund fick stå helt ren vid ena stolpen. IKO ryckte upp sig efter kallduschen och började spela mer fysiskt men precis när man börjat skapa en del kom ett misstag i försvarszonen och Gary Nunn slog till med sitt tredje mål för kvällen. Med två minuter kvar fick IKO sin femte utvisning och efter 16 sekunder sköt Eric Castonguay ett slagskott från backposition rakt i mål och resultatet efter två perioder var 5-0 med alla målen i andra perioden. Skotten i liten AIK-favör 13-10.

Med 5-0 på tavlan var matchen så klart förlorad men IKO kom ut lite bättre i tredje perioden och fick igång några fina anfall. Samtidigt kunde AIK ganska bekvämt spela på resultatet. Hemmalaget drog på sig två utvisningar och i den första fick Joakim Thelin lite revansch på sin gamla hemmapublik när han styrde ett backskott från Oskar Nilsson otagbart förbi Källgren, assist även Filip Sveningsson. Domaren ringde på målet då man misstänkte hög klubba men det blev alltså godkänt. Det var då elva minuter kvar av matchen och resten spelades av utan större dramatik. IKO vann i alla fall tredje perioden och även skotten i tredje med 5-9 och totalt 27-28.

Finalmatcherna spelas med två huvuddomare, idag var det David Bergman och Johan Nordlöf.

AIK leder nu matchserien med 1-0 och IKO behöver så klart en seger hemma på onsdag för att inte halka efter inför nästa bortamatch på fredag.

IKO:s tränare Håkan Åhlund
– Andra perioden var tuff målmässigt, men första kontrollerade vi bra. I tredje försökte vi investera för det som komma skall och det gör vi godkänt. Man kan inte tappa fem puckar i en period men det är en lång matchserie.

AIK - IK Oskarshamn 5-1 (0-0, 5-0, 0-1)
21.06 1-0 Gary Nunn (Simon Fernholm)
23.49 2-0 Gary Nunn
26.28 3-0 Sam Marklund (Fredric Weigel, Jesper Fröden)
35.35 4-0 Gary Nunn
38.14 5-0 Eric Castonguay (Alexander Deilert, Justin Crandall), spel 5 mot 4
48.55 5-1 Joakim Thelin (Filip Sveningsson, Oskar Nilsson), spel 5 mot 4
Skott: 27-28 (9-9, 13-10, 5-9)
Utvisningar: AIK 4x2, IKO 5x2
Domare: David Bergman, Johan Nordlöf
Publik: 5732

Läs mer om Fristads Hockey Challenge >>

Speldagar i HockeyAllsvenska Finalen (bäst av fem matcher)
13 mars 19.00 IKO-AIK
15 mars 19.00 AIK-IKO
17 mars 15.00 IKO-AIK (eventuellt)
19 mars 19.00 AIK-IKO (eventuellt)

Videoklipp med highlights från matchen
(publiceras tisdag kl 07.00)