• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Hemma
AIK
AIK
Borta
Oskarshamn
IKO

AIK starkast till slut i en spännande seriefinal

25 januari 2019 22:00
HERR

AIK var återigen starkast på sin hemmaplan Hovet och vann med 5-4 i en spännande match som svängde fram och tillbaka. IKO kom igen starkt i slutet av andra perioden och hade ledningen mitt i tredje men AIK kvitterade och med bara en och en halv minut kvar kom även segermålet. IKO:s målskyttar Matias Sointu, Alex Hutchings, Nicklas Heinerö (bilden) och Filiph Engsund. IKO är kvar i serieledning men AIK är nu bara två poäng efter.


AIK kom ut hårt som väntat och tog också ledningen efter tre och en halv minut. Alexander Deilert fick yta i power play och pricksköt i krysset när Adam Åhman var helt skymd. AIK fortsatte dominera matchen men efter hand kom IKO in i matchen och skapade några riktigt vassa lägen. Nicklas Heinerö fick två jättelägen på passning från Hillding, ena gången med ett hårt skott från nära håll men en fin räddning med benskyddet av Robin Wallin i hemmakassen. Matchen jämnade ut sig mot slutet av perioden men AIK vann skotten med 15-11. IKO hade ett ganska bra power play med knappt fem minuter kvar men ställningen 1-0 stod sig till paus.

AIK kom ut hårt även i andra perioden och tryckte på för utökad ledning. I sitt andra power play gjorde man mål på nytt när Anton Holm fick gott om tid att sikta och det var 2-0 efter knappt sju minuter. AIK gick för ännu mer och radade upp målchanser men Adam Åhman stod upp bra i målet. Mitt i hemmapressen fick IKO en biljett in i matchen. Nolan Zajac jobbade starkt längs sargen och fick in en fin passning till Matias Sointu som var helt fri och kunde göra sitt andra mål på kort tid. AIK fick ytterligare ett power play men nu lyckades IKO bättre i box play. IKO tog för sig mer och mer men åkte på ett bakslag med pucktapp i mittzonen och Fredric Weigel kunde fri med Åhman hitta luckan mellan benen, 3-1 efter 16 minuter. Men IKO hade inte gett upp och med dryga minuten kvar snappade Matias Sointu upp ett felpass från en AIK-back och passade Alex Hutchings som direktsköt 3-2, otagbart för Wallin. Där tog IKO över totalt och AIK blev passiva. Jesper Dahlroth sköt och efter ett par returer fick Nicklas Heinerö pucken och sprätte upp kvitteringen, 3-3 med halvminuten kvar och tredje gången gillt för Heinerö i matchen, assist även Hillding. Skotten lite jämnare i andra perioden, 11-9.

IKO fick mycket energi av den starka avslutningen i andra perioden och tog med sig det in i tredje. Man var nära ett ledningsmål flera gånger och till slut kom chansen. Jonas Engström bröt ett uppspel i offensiv zon och Jesper Dahlroth stoppade på blålinjen och sköt och där stod Filiph Engsund helt fri och snurrfintade in 3-4 bakom Wallin. Då kändes IKO som det starkare laget och segern var nära då det återstod tolv minuter. Men AIK kom i en spelvändning och två passningar över centrallinjen avslutades med ett direktskott av Daniel Muzito-Bagenda vid bortre stolpen och Åhman hann inte över. Kvitterat med nio minuter kvar. Perioden fortsatte med en jämn kamp och det luktade förlängning. AIK fick ett nytt power play men IKO höll ifrån och Adam Åhman gjorde matchens räddning på ett direktskott från nära håll. Med en och en halv minut kvar kom ändå AIK:s segermål när man kom två mot en i en spelvändning och Daniel Muzito-Bagenda avslutade själv i första krysset. Det hjälpte inte att IKO tog ut målvakten sista minuten utan AIK kunde knipa alla tre poängen och närma sig i tabellen. Skotten i tredje perioden 8-5 och totalt 35-25.

Övriga fredagsmatcher: Björklöven-Västerås 3-2, Karlskoga-Västervik 0-1, Almtuna-Pantern 2-3 ot. Serieledningen krympte ikväll till två poäng men avståndet till Västerås och Karlskoga är oförändrat 14 respektive 17 poäng med tolv matcher kvar av grundserien. På onsdag möter IKO Leksand på hemmaplan i omgång 41.

IKO:s tränare Håkan Åhlund
– Vi hade förberett oss och pratat om det fysiska spelet och jag tycker inte vi var där i första perioden. AIK var hetare än oss. Men i halva andra tycker jag vi kommer in och får dom lite i gungning. I slutet av andra får vi lägen när dom missar i försvarszonen och vi utnyttjar det. Dom gillar inte att vara i försvarszonen och vi hade några sådan lägen även i första. Sen känns vi starka i tredje och det är tillfälligheter när dom kvitterar till 4-4 och sedan avgör till 5-4. Jag tycker vi kommer upp i det fysiska i andra halvan av matchen och kan mäta oss med AIK fysiskt. Vi är närmare i den här matchen än senast på Hovet när vi förlorade med 2-0. Det är till slut små detaljer som avgör. Kanske är det deras fysiska spel som till slut betalar sig mot våra backar.

AIK - IK Oskarshamn 5-4 (1-0, 2-3, 2-1)
03.32 Alexander Deilert (Eric Castonguay, Max Lindholm), spel 5 mot 4
26.44 2-0 Anton Holm (Jesper Fröden, Fredric Weigel), spel 5 mot 4
31.10 2-1 Matias Sointu (Nolan Zajac)
36.16 3-1 Fredric Weigel (Jesper Fröden, Anton Holm)
38.41 3-2 Alex Hutchings (Matias Sointu)
39.30 3-3 Nicklas Heinerö (Joakim Hillding, Jesper Dahlroth)
48.05 3-4 Filiph Engsund (Jesper Dahlroth, Jonas Engström)
51.00 4-4 Daniel Muzito-Bagenda (Gary Nunn, Max Lindholm)
58.32 5-4 Daniel Muzito-Bagenda (Max Lindholm, Johan Larsson)
Skott: 35-25 (15-11, 12-9, 8-5)
Utvisningar: AIK 1x2, IKO 4x2
Domare: Johan Nordlöf
Publik: 5014

Videoklipp med highlights från matchen
(publiceras lördag kl 07.00)