• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Leksand
LIF

Ny toppmatch mot trean Leksand

13 november 2018 16:10
HERR

Det stundar en ny hockeyfest i Be-Ge Hockey Center när serieledande IKO tar emot trean Leksand. Ett Leksand som oftast drar storpublik då man har supportrar över hela landet. Matchens profil är #58 Oskar Nilsson (bilden), som sköt "game winning goal" mot Västervik senast.


En tredjedel av Hockeyallsvenskan har avgjorts när vi onsdag kväll spelar omgång 17 med alla matcher samma dag. IKO som är serieledare tar emot trean Leksand. IKO har inte spelat på en vecka, 4-2-seger senast i derbyt mot Västervik. Leksand spelade förra tisdagen då man föll i förlängning borta mot Björklöven. Gästerna är sex poäng och 18 mål efter serieledarna. Leksand har tagit fem matcher till förlängning. Av dessa har man vunnit en och förlorat tre i overtime och förlorat en på straffar. För IKO har det blivit en seger i overtime och en på straffar av de två som gått till förlängning. IKO har gjort flest mål i serien och även släppt in minst och målskillnaden är 14 mål bättre än tvåan AIK.

IKO är precis dubbelt så bra som Leksand i power play, 32 mot 16 procent. 19 mål på 59 försök för IKO och 8 mål på 49 försök för Leksand. I box play är det jämnare, 88 procent för IKO mot 85 för LIF. IKO är i år även bäst när det gäller utvisningar, bara i snitt tre per match jämfört med fyra för Leksand. Statistiskt behöver Leksand alltså 6-7 power play för att göra mål men IKO tar bara tre utvisningar, även det statistiskt.

Förra mötet mellan lagen, i Leksand för en månad sedan, slutade med en klar IKO-seger, 5-1, efter hattrick av Jonas Engström och ett mål var av Jesper Dahlroth och Filip Sveningsson. Samtidigt räddade Christoffer Rifalk 48 av 49 skott, nära 98 procent. I gästernas lag finns två spelare som spelat i IKO; Anton Karlsson och målvakten Axel Brage. Karlsson spelade i IKO säsongen 16/17 och Brage för nästan tio år sedan lite i skuggan av David Rautio den säsongen. Den här säsongen ligger Axel Brage på femtonde plats bland målvakterna med 90 i räddningsprocent. Detta kan jämföras med Adam Åhman (1:a på 94,9) och Christoffer Rifalk (4:a på 93,4).

Leksand har en vass kedja med 45 poäng på kontot; Oskar Lang med 17, Thomas Valkvae-Olsen 14 och Linus Persson 14. IKO:s bästa formation har producerat exakt lika många poäng (45) med Sveningsson, Piispanen och Hutchings som gjort 15 poäng vardera.

Hemmalagets matchprofil #58 Oskar Nilsson kom till IKO inför säsongen efter sammanlagt fem år på hög nivå i norska ligan. Han var under den perioden "hemma" två år i Allsvenskan med Asplöven. Oskar är en offensiv back som ofta gör mycket poäng. I år har han inlett med 10 poäng varav de två målen kommit på slutet, senast viktiga 3-1 mot Västervik i derbyt. Oskar finns i en videointervju längre ner i artikeln.

Det är full omgång i HockeyAllsvenskan onsdag kväll och vi kan konstatera att alla lagen nu spelat lika många matcher. Övriga matcher i omgång 17; Pantern–AIK , Björklöven–Almtuna, Västervik–Västerås, MODO–Karlskoga, Vita Hästen–Tingsryd, Karlskrona–Södertälje. Efter en veckas uppehåll blir det nu tätt med matcher igen. Redan på fredag åker IKO till Tingsryd och på söndag är det ny hemmamatch mot Karlskoga med Kids Hockey Night i arenan.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen
– Det blev någon dags ledighet men i övrigt vi har tränat på bra under den här veckan. Nu kör vi igång med tätt med matcher så det gäller att ta hand om kropparna och vara redo för varje match.
– Förra gången vi mötte Leksand vann vi med 5-1. Det var tidigt på säsongen och kanske inte så mycket att jämföra med idag. Vi var väldigt effektiva i våra avslut och starka i defensiven plus bra målvaktsspel. Vi har alla tillgängliga utom Robin Söderqvist men han är på is i morgon så förhoppningsvis är han snart tillbaka. Det kommer nog att krävas en del isträning innan han är helt redo.

Videointervju med Oskar Nilsson inför matchen