• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 31 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Västerås
VIK

IKO går för serieledning

30 oktober 2018 16:30
HERR

IKO spelar tre hemmamatcher i rad och den andra är mot Västerås onsdag kväll. I potten ligger positionen som serieledare efter den här omgången eftersom AIK står över och sedan bara kommer ha en match mer spelad. En poäng räcker för att ta över serieledningen. På fredag möts de båda övriga toppkonkurrenterna AIK och MODO samtidigt som IKO tar emot Pantern. Matchens profil på onsdag är #47 Christian Lindberg som gjorde mycket viktiga 4-2 mot MODO i lördags, vilket var 18-åringens första A-lagsmål.


Nykomlingen Västerås kommer på besök för att möta topplaget IK Oskarshamn, som alltså har chansen att gå upp i serieledning. När lagen möttes i början av serien i Västerås vann IKO efter förlängning. Västerås har överraskat hittills och ligger på slutspelsplats (8:a) med 19 poäng. Mot Leksand senast hade man ledningen i mitten av tredje perioden men föll till slut i förlängningen. IKO och VIK är ganska lika i s k special teams, båda med över 30 procent i power play (IKO med 15 mål, VIK med 11) och över 85 i box play, med 4 respektive 5 insläppta. Även vad det gäller antalet utvisningar är det väldigt jämnt.

Lukas Zetterberg med 10 poäng (6 mål) är Västerås bäste poängplockare, följd av Marcus Bergman (5+4) och Kalle Östman (3+6). För IKO är motsvarande trio Filip Sveningsson (7+5), Jonas Engström (6+4) och Arsi Piispanen (2+8). På målvaktssidan är det två tilltänkta JVM-spelare som eventuellt ställs mot varandra. Adam Åhman toppar alltjämt målvaktsligan på nästan 96 procent medan Samuel Ersson är femma på nästan 93. Christoffer Rifalk har nära 91 procent medan Marcus Dahlbom är precis under 90.

Som det topplag IKO är står man sig bra i den mesta statistiken. Både power play och box play har som sagt varit bra hela säsongen. Skotteffektiviteten är också i topp, 12 procent, och man gör tre och ett halvt mål per match samtidigt som man släpper in mindre än två. Antalet insläppta mål (22) är nio mindre än närmaste lag och antalet gjorda mål (43) är också i topp, delat med AIK, Karlskrona och Björklöven. Även utvisningsstatistiken är positiv i år med bara drygt tre tvåminutare per match och inga femminutare eller matchstraff än så länge.

Hemmalagets profil är 18-årige Christian Lindberg som är på väg mot det stora genombrottet. Han är inne på tredje året i hockeygymnasiet och har haft stora framgångar i IKO:s juniorlag. Förra året fick han kliva upp i A-laget och spelade 37 matcher inklusive slutspel. Det genererade ett tvåårigt seniorkontrakt och i år har han tagit ytterligare kliv. Nyligen gjorde han sin första assist och i lördags kom första målet, både snyggt och viktigt när han satte 4-2 mot MODO, ett nära nog matchavgörande mål där han först snurrade upp självaste Joakim Hagelin på läktaren. Christian hinner även med några matcher med J20-laget emellanåt.

Almtuna och MODO möttes i måndags (2-0) och AIK står över vilket gör att IKO vid minst oavgjort går upp i serieledning. Efter onsdagens omgång har AIK och MODO bara en match mer spelad än IKO, som har sin hängmatch mot Västervik nästa vecka. Onsdagens övriga matcher är Karlskrona-Tingsryd, Björklöven-Vita Hästen, Pantern-Södertälje och Karlskoga-Leksand. På fredag har IKO sin tredje hemmamatch på raken då man tar emot Pantern.

Videointervjuer med Christian Lindberg och Håkan Åhlund inför matchen