Lördag Lör 6 Februari Feb
Tisdag Tis 16 Februari Feb
Torsdag Tor 18 Februari Feb
Lördag Lör 20 Februari Feb
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Lördag Lör 13 Mars Mar
Söndag Sön 14 Mars Mar
Tisdag Tis 16 Mars Mar
Torsdag Tor 18 Mars Mar
Lördag Lör 20 Mars Mar
Måndag Mån 22 Mars Mar
Torsdag Tor 25 Mars Mar
Lördag Lör 3 April Apr
Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt

Olle har uppnått sin pojkdröm

11 maj 2021 15:00

IKO-produkten Olle Lycksell har uppnått sin pojkdröm - ett NHL-kontrakt med Philadelphia Flyers! Från Hockeyskolan till debut i IKO U16 som 13-åring och vidare juniorhockey i både IKO och Linköping, tre matcher i IKO:s A-lag och nu efter tre SHL-säsonger har han som 21-åring nått målet. Olle skrinnar därmed i samma skridskoskär som två tidigare IKO-spelare - Per Gustafsson och Mathias Johansson, som båda nådde världens bästa hockeyliga.


Olle Lycksells korta seniorkarriär i moderklubben kan summeras som succé. Inlånad för två matcher i HockeyAllsvenskan gjorde han 1+1 och avgjorde matchen mot Södertälje med en läcker straff. Ungefär i samma veva, som 18-åring, tog seniorkarriären fart i Linköping där det blev 26 matcher och därefter ytterligare två hela säsonger innan flytten gick till Färjestad inför den senaste säsongen. Totalt har Olle gjort 180 SHL-matcher inklusive slutspel och svarat för 64 poäng (29 mål).

Men sagan tog alltså sin början i IKO:s hockeyskola i mitten av 00-talet. Han visade tidigt talang och spelade och tränade ofta med äldre killar. Debuten i U16 gjorde han alltså som 13-åring. 16 år gammal gjorde han sin första A-lagsmatch med IKO i HockeyAllsvenskan och i samma veva spelade han i högsta juniorligorna, J18 och J20 med LHC. Innan 18-årsdagen draftades Olle av Philiadelphia Flyers, klubben som han nu knappt fyra år senare skrivit NHL-kontrakt med.

Stort grattis till NHL-kontraktet Olle, mycket telefonsamtal och gratulationer nu kan jag tänka mig?
- Tack så mycket! Ja det har varit en del som har ringt. Det blir så när det händer något lite större så här.
Var det en pojkdröm som gick i uppfyllelse när du skrev på för Philadelphia Flyers?
- Jo absolut, det var det verkligen. En häftig känsla och det var riktigt skoj. NHL är väl det högsta man kan komma inom ishockey så att få skriva ett sånt här Entry Level Contract är en bra bit på vägen i alla fall. Då får man tacka sig själv och vara lite glad.
Om vi tar det från början så har det varit hockey ända sedan du var liten?
- Ja, jag började väl där vid 5-6 år och man växte upp med hockey och det var prio ett. Jag upptäckte ganska tidigt att hockeyn var det jag ville satsa på och nu står jag här idag så det känns skönt.
Höll du på med andra idrotter också?
- Ja jag spelade mycket både fotboll och innebandy upp till jag var 15 och jag tror det var nyttigt och har hjälpt mig väldigt mycket. Jag kände att det var hockey som gällde men det var kul att testa på andra sporter samtidigt. Jag tyckte det var kul att träna och det hände att man åkte direkt från hockeyträningen till innebandyn. Vårt hockeylag bildade ett fotbollslag i Rödsle så vi kombinerade sommarträning ihop med fotboll där. Alla vi grabbar tyckte det var kul att kombinera hockey och fotboll.
Du hade talang men resan var ändå inte spikrak, berätta.
- Ja jag har väl alltid haft talang och har verkligen brunnit för sporten länge. Samtidigt har det varit mycket motgångar också så det har inte varit någon spikrak väg. Till en början gick det väldigt bra men jag var ganska liten och i 12-15-årsåldern handlar det rätt så mycket om storlek. Då fick jag verkligen mina första motgångar när dom växte ikapp mig och blev större och starkare. Så det var en tuff tid absolut de sista åren i Oskarshamn, men jag tog mig igenom det och det är nog främst för att jag alltid har tyckt att det är så roligt.
Har du några jämnåriga från tiden i Oskarshamn som fortsatt att satsa på hockeyn
- Dom jag tänker främst på är Joakim och Alexander Nilsson som båda spelar i Kalmar i division 1. Vi spelade ihop i J18 det året jag var tillbaka i IKO.
Vad har IKO som förening betytt för din utveckling som hockeyspelare?
- Det har så klart betytt väldigt mycket för mig att få spela och representera IK. Det var där intresset väcktes och jag spelade upp till U16. Det har varit många roliga stunder man har tillbringat där borta i hallen. Vi hade ett väldigt bra lag och jag har många vänner därifrån även fast många har slutat. Det hade varit kul att gå hela vägen i Oskarshamn men det fanns inte dom förutsättningarna i juniorverksamheten då men klubben är på väg åt rätt håll. Jag flyttade ju till Linköping ganska tidigt. Min tid i Oskarshamn var väldigt bra och jag tror dom flesta upplever det så. Det hade varit väldigt kul att se om man nu satsar på att få ihop J18 och J20 på en hög nivå och kunna plocka upp juniorer i A-laget i SHL.
Hade du några idoler i Oskarshamn?
- Ja #15 Fredric Jaensson var min stora idol och inspirationskälla och jag gick på alla matcher på den tiden. Han var väldigt häftig att titta på. Jag hade själv nummer 15 under alla mina år i IK.
Vilka ledare minns du under ungdomsåren?
- Vi hade ju främst Patrik Lizell, Robert Karlberg och Dennis Österlund under mina tidiga år. Sen vill jag även lyfta fram min J18-tränare Emil Ivansson som är väldigt duktig och ambitiös. Så det är väl främst dom som har utvecklat mig och som jag har fått jobba med, vilket har varit väldigt kul.
Vilka ledare har betytt mest under din första seniortid?
- Jag skulle nog säga att det är dom flesta i Linköping. Det är nog där jag kände att jag utvecklade mig själv som mest och jag fick väldigt professionell hjälp. Så det är hockeygymnasiet och staben i LHC och tränarna jag hade där, ett stort tack till hela Linköping som organisation.
Men det var inte förrän i Färjestad det lossnade på riktigt, eller?
- Ja men absolut, det lossnade verkligen här nu och det är fantastiska ledare som jag har fått hjälp av här också. Jag hade det lite tufft i början i FBK och spelet klaffade inte helt och vågade inte riktigt. Men efter jul så kände jag verkligen att jag började finna mig själv och våga mer. Då fick jag väldigt bra utdelning i poäng och såna bitar. Även i slutspelet gick det bra för mig. Det är något jag verkligen tar med mig och är väldigt nöjd med sista delen av säsongen.
Vad händer nu i den fortsatta i karriären?
- Jag blir utlånad från Phliadelphia till Färjestad den kommande säsongen. Sedan drar jag över och testar lyckan "där borta". Så är det sagt just nu i alla fall men det kan ju bli förändringar. Jag blir kvar i Karlstad en säsong till så får vi se vad som händer. Flyers organisation håller koll på mig under tiden