Små marginaler när IKO suddenföll

10 februari 2018 18:25

Få klara målchanser för båda lagen. Men ändå blev det sju mål i streckmatchen mellan IK Oskarshamn och Almtuna IS. Efter att ha hamnat i underläge 1-3 tidigt i den andra perioden lyckades man vända på steken till 3-3 i slutet av tredje, men väl i förlängningen lyckades gästerna lirka in den avgörande pucken.


Det var en förstaperiod som startade i högt tempo med chanser för båda lagen, men det var gästerna som skulle få in första pucken i maskerna. IKO drabbades av två utvisningar på kort tid och gästerna fick en 5 mot 3-chans, en chans som man nyttjade omgående. Almtuna fortsatte att bita sig fast effektivt i offensiv zon, men IK Oskarshamn väl fick chansen att hugga högg man. Som ett resultat drog Almtuna på sig en utvisning efter drygt tolv minuter och väl i powerplay kunde seriens poängbäste back dunka dit ett bra slagskott från blå. Framför mål fanns Ludvig Elvenes framme och styrde.

Den andra perioden inleddes tämligen trevande. Först rann Jacob Svensson igenom på en spelvändning och pricksköt 1-2 i krysset. Minuterna senare trampade Per Svensson upp när IKO gick för byte av forwards och 1-3 var ett faktum. Hemmalaget trampade igång, spelade upp sig och när Masi Marjamäki gjorde sig skyldig till ett matchstraff - även om man inte kunde nyttja just det överläget - fick hemmalaget häng på Almtuna igen. Återigen skulle Robin Söderqvist hålla sig framme i hetluften, även denna gång i powerplay, och kunde skarva in Arsi Piispanens skottpassning.

Under de sista 20 ordinarie minuterna var det kvitteringsjakt för IK Oskarshamn. Man hade en hel del puck, men mötte också ett defensivt Almtuna som stängde ner ytorna på ett bra sätt. Utdelning dröjde, men skulle komma med knappt fem minuter. En beslutsam Martin Fehérváry trampade upp med pucken ända upp i offensiv zon och förbi förlängd mållinje. Pucken vispades upp in på första stolpen där, återigen, Söderqvist skarvade vidare till Jonas Engström som kunde trycka in pucken.

Matchen gick till förlängning där ett haveri i en försvarssekvens fick en Almtunaforward ren framför mål. Björn Karlsson fick ta till klubben för att förhindra ett mål. Ett bra jobb i tre-mot-fyra-läget redde ut utvisningen, men strax där efter kom en ny öppning i spel fyra-mot-fyra där Almtuna till slut kunde hänga den matchavgörande pucken.

– Ett krig mellan två lag som spelar på ett liknande sätt i egen zon. På det sättet hålls också chanserna egentligen nere till det minimala också för båda lagen. Till en början tycker jag inte att vi riktigt är beredda att ta den kampen, men det gick bättre ju längre matchen led. Tungt att förlora andraperioden med 2-1, trots att vi har 12-3 i skott. Starkt av killarna att komma tillbaka från det där trots att Almtuna håller nere våra chanser. Vi måste även lära oss att sluta ta utvisningar i sudden när vi spelar tre-mot-tre, vi kan väl konstatera att vi har spelat bättre tre-mot-tre:or, kommenterade huvudtränare Björn Hellkvist efter matchen.

– Självklart ville vi ha tre poäng när ni klev in i den här matchen. Men med utgångsläget 1-3 mot ett idag defensivt starkt Almtuna, när vi satt oss i den sitsen vi gjort, så känns det skönt att få med oss en pinne.

– Vill också tillägga att det såklart är tungt för Ragnewall att bli utbytt, men det är inte på något sätt hans fel. Laget behövde ett mentalt break, vända på det mentala och studsa upp. Det tycker jag också att vi gör. Rifalk kommer in och gör det riktigt bra dessutom. Bra idag är också vår kedja med Söderqvist, Engström och Engsund, även Olhaver när han kommer in i den kedjan. De producerar mål, spelar bra och jobbar hårt, och har egentligen gjort under hela 2018, avslutar headcoach.

IK Oskarshamn - Almtuna IS 3-4 OT (1-1, 1-2, 1-0, 0-1)
07:02, 0-1, Viktor Hertzberg (Rollin-Carlsson, Aronsson) PP2
13:31, 1-1, Ludvig Elvenes (Björk, Söderqvist) PP1
23:41, 1-2, Jacob Svensson (Santesson, Ragnarsson)
24:52, 1-3, Per Svensson (Rollin-Carlsson, Aronsson)
32:56, 2-3, Robin Söderqvist (Piispanen, Björk) PP1
54:24, 3-3, Jonas Engström (Söderqvist, Fehérváry)
62:29, 3-4, Linus Rotbacken (Sandström, Lindström)

Skott: 25-32 (8-14, 12-3, 5-10, 0-5)
Utvisningar: IKO 5x2, AIS 2x2, 1x5, 1x20
Domare: Filip Sandstedt
Publik: 2387

Highlights från matchen: