Frölunda blev nästa tunga skalp
Publicerad: 2020-01-16
HERR
På tredje försöket mot svenska mästarna Frölunda blev det seger för IK Oskarshamn efter en mycket stark insats. Segersiffrorna skrevs till hela 5-1 och det var fullt rättvist då IKO var det bättre laget större delen av matchen. Tyler Kelleher och Oskar Nilsson (bilden) med två respektive ett mål låg bakom den mycket meriterande segern. Målskyttar även Pontus Netterberg och Emil Wahlberg med 5-1-målet i tom kasse och därmed hans första SHL-mål. IKO passerade nu både Linköping och Leksand i tabellen och möter just Leksand på lördag i ett fullsatt Be-Ge Hockey Center.

Svenska mästarna kom ut hårt och skapade några bra lägen under några minuter. Tex Williamsson var redo även om han inte fick så många skott under den pressen. IKO tog successivt över taktpinnen och matchen ändrade skepnad totalt. IKO ökade tempot och hade ett par riktigt vassa chanser och till slut kom utdelningen. Klockan på 6.05 när Tyler Kelleher, med sitt tionde mål, högg på en retur och skickade in 1-0 bakom Johan Mattsson i Frölunda-kassen, assist Salmonsson/Bodie. Gästerna ryckte upp sig skapade åter några långa anfall men IKO höll dem på utsidan. Så även i ett box play efter tolv minuter där Joakim Thelin dödade mycket tid genom att hålla pucken i Frölundas försvarszon en bra stund. Med tre minuter kvar var det IKO:s tur att spela power play. Man gjorde det riktigt bra, flyttade pucken snabbt och skiftade platser. Till slut kom läget och efter många hugg på returer kunde Oskar Nilsson få in pucken, 2-0 efter 19.06, assist Piispanen/Després. Målet godkändes efter videogranskning. Stundtals i första perioden liknade spelet Luleåmatchen! I samband med målet surnade en Frölundaback till och gav målskytten Oskar en ful knuff. Det blev nytt pp men det blev inget mer mål under den knappa minut som var kvar av perioden. Skotten i första perioden 6-4.

Frölunda tog upp jakten direkt efter den avtjänade utvisningen och pressade på. Efter tre minuter ökade pressen ytterligare när man fick spela fem mot tre i över en och en halv minut. Men IKO klarade av det med heroiskt krigande i box play och många kvalificerade räddningar från Tex. Direkt när IKO blivit fulltaligt gick man till anfall och efter en minut kom lite överraskande i det läget 3-0. Målskytt från nära håll Pontus Netterberg efter en fin passing från Engström, assist även Henrik Nilsson. Frölunda bytte målvakt strax efter tredje målet och Niklas Rubin tog över mellan stolparna. IKO stod emot Frölundapressen bra nästan hela perioden men efter hård press och misstänkt Frölundautvisning kom pucken ut till Joel Lundqvist som fick på en riktig kanon till 3-1 med tre och en halv minut kvar. Kapten Lundqvist var inblandade i mycket och fick mycket burop emot sig när det hettade till. Resultatet stod sig till paus och skotten klart till Frölunda, 6-17.

IKO lyckades hålla Frölunda stången även om gästerna hade ett power play mitt i perioden. IKO offrade sig kopiöst, tacklade och täckte skott. Med fem minuter kvar kom så det förlösande 4-1-målet efter ett fint anfall. Tyler Kelleher gjorde sitt andra mål för kvällen och elfte totalt, assist, Salmonsson/Piispanen. Därmed kändes matchen i hamn. Frölunda chansade med att ta ut målvakten nästan direkt och en halvminut därefter sköt Emil Wahlberg 5-1 i tom bur, hans första SHL-mål i karriären! Skotten i tredje perioden 9-10 och totalt 21-31. IKO gjorde ett power play-mål på två försök och var hundraprocentiga i box play mot ett av ligans bästa lag i numerärt överläge.

Matchens lirare blev Ryan Lasch och Tex Williamsson med 30 räddningar, närmare 97 procent! Hemmalagets slitvarg blev Joakim Thelin med hårt jobb både offensivt och defensivt.

Kvällens övriga resultat Brynäs-Färjestad 4-3 str, Leksand-Örebro 0-1, Växjö-Skellefteå 1-2, Rögle-Luleå 4-7, Djurgården-Linköping 3-2. IKO är därmed för första gången på ett tag uppe över kvalstrecket med två poäng ner till både Linköping och Leksand, samt åtta poäng upp till Brynäs. På lördag väntar ett häftigt streckmöte hemma mot Leksand i ett fullsatt Be-Ge Hockey Center.

IK Oskarshamn - Frölunda HC 5-1 (2-0, 1-1, 2-0)
06.05 1-0 Tyler Kelleher (Johannes Salmonsson, Mathew Bodie)
19.06 2-0 Oskar Nilsson (Arsi Piispanen, Simon Després), spel 5 mot 4
26.21 3-0 Pontus Netterberg (Jonas Engström, Henrik Nilsson)
36.31 3-1 Joel Lundqvist
54.55 4-1 Tyler Kelleher (Johannes Salmonsson, Arsi Piispanen)

{!B}

Video från presskonferensen med tränarna Roger Rönnberg och Fredrik Hallberg efter matchen: