IKO tar emot tabellfyran Örebro
Publicerad: 2019-12-06
HERR
Örebro har varit årets överraskning så här långt med toppkänning hela säsongen. Just nu parkerar närkingarna på fjärde plats i tabellen trots tre raka förluster på slutet. #10 Nicklas Heinerö (bilden), med ett mål i förra hemmamatchen mot Växjö, är matchens profil i hemmalaget.

Örebro har överraskat rejält den här säsongen och har varit i serieledning ett tag. På slutet har det gått lite tyngre då tre raka segrar följdes av tre raka förluster, senast 2-0-förlust mot Växjö. Förra mötet lagen emellan slutade med Örebro-seger med 3-2. IKO hade ledningen men Örebro vände och Johannes Salmonsson gjorde 3-2 precis mitt i matchen och sedan blev det inga fler mål.

IKO och ÖHK har mötts många gånger i Allsvenskan genom åren innan närkingarna tog steget upp i SHL 2013. Man gick upp i Allsvenskan så sent som 2009 och redan andra säsongen kvalade man till SHL för att till slut lyckas på tredje försöket. Första året i SHL blev det kval för att hänga kvar och efter det har det blivit kvartsfinal en gång och åttondelsfinal två gånger. Senast lagen möttes var i play off-serien 2013 då Örebro vann båda mötena för att sedan gå hela vägen, ett avancemang som man kan tacka IKO för som slog BIK Karlskoga i sista matchen.

Mathias Bromé (7+12), Sakari Salminen (7+11) och Shane Harper (8+8) är poängbäst i Örebro. Hos IKO är topptrion Tyler Kelleher (5+9), Pontus Netterberg (2+7) och Filiph Engsund (6+2). På målvaktssidan har Örebro det väl förspänt med både Dominik Furch och Jonas Arntzen över 92 procent. Den sistnämnde har parallelt gjort fyra matcher med Almtuna i Allsvenskan.

Örebro är bara lite före IKO i power play, 16 resp 14 procent. I box play är Örebro tvåa i ligan på 86 procent medan IKO nu är fin 5:a på 82 procent. De sista fyra matcherna har IKO:s box play varit hundraprocentigt och man har gjort pp-mål fem matcher i rad.

{!B} {!C}

Lördagens övriga matcher är på eftermiddagen Frölunda-HV71, Skellefteå-Leksand och på kvällen Brynäs-Växjö, Luleå-Färjestad, Malmö-Linköping. Djurgården-Rögle (1-5) spelades 29 oktober. Nu väntar en dryg veckas landslagsuppehåll innan IKO tar emot Rögle den 17 december.

Videointervjuer med #10 Nicklas Heinerö och Håkan Åhlund inför matchen:


IK Oskarshamn Göran Svenson