Historisk cup med NHL-tema

9 april 2018 09:40
UNGDOM

Uppstigning i ottan stod på agendan i lördags för ett 50-tal unga hockeyspelare som skulle vara på plats i Oskarshamn redan sju på morgonen. De skulle alla ta sig till Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn där det kvällen innan spelats landslagsmatch för att delta i en historisk cup. Visserligen var gårdagens match stor och viktig, men frågan är om inte detta är större för ett gäng 12-åringar. Lagnamn och loggor som återfanns på affischen på entrédörren till ishallen med IKO Penguins, IKO Stars, IKO Capitals och IKO Rangers vittnar om att det är något riktigt stor på gång denna dag. Cupen som går under namnet IKO NHL-inspirerad spelarcup har nämligen aldrig tidigare arrangerats i denna arena, en historisk händelse som alltså skriver in sig i hockeyns historieböcker.


Liten blir stor för en dag

  • Ja detta är en spelarcup dit man anmält sig individuellt och där spelarna delats upp i fyra lag. Så för en dag får våra unga spelare känna sig som riktiga och stora proffsspelare. Få spelartröjor som ser ut precis som NHL-lagen med sina egna efternamn och med nummer som används av NHL spelare just nu, berättar Thomas Laksonen, en av två cupansvariga.

  • Många av spelarna känner till varandra sedan tidigare då de möts på andra cuper eller seriespel, men då har de varit motspelare. Nu ska de efter sin frukost byta om och spela med i samma lag med kanske sina svåraste motspelare och spela mot sina egna lagkamrater från moderklubben. Så det är stor omställning på kort tid så det är mycket känslor och nerver i hallen som man nästan kan ta på, menar Thomas Laksonen.

Spelarglädje och god kamratskap

Första matchen gick av stapeln halv nio och följdes av totalt sex matcher där alla mötte alla. Därefter blev det semifinal och finalspel med totalt 4 matcher. Tempot på isen var högt och spelarna var snabba med att ställa om och hålla ihop sitt lag och för en dag tänka bort sina ordinarie lagkamrater. Efter grundomgången stod det klart att Penguins och Capitals skulle spela om bronsplatsen och där Penguins tog hem segern.

Finalmatchen stod mellan IKO Stars och IKO Rangers, här gick IKO Stars segrande ur striden och Rangers på en hedrande andraplats.

De fyra IKO NHL-lagen har bestått av spelare från hela 11 hockeylag runt om i Småland och Blekinge, som spelat föredömligt på isen och visat god kamratskap utanför isen. Glädjande har vi dessutom klarat oss från personskador som lätt kan uppstå i stridens hetta.

– Det är en stor apparat att arrangera cuper så hatten av för alla som på något sätt backat upp cupen som är ett minne för livet för kanske blivande A-lagsspelare eller för de som väljer att avsluta sin karriär med flaggan i topp och lägga karriären på hyllan. Alla har vi varit unga och kommer ihåg såväl segrar som förluster, men framförallt om man haft roligt, som är det viktigaste av allt, avslutar en nöjd Thomas Laksonen.

Tyler Lundin, målvakt IKO Stars

  • Det har varit en rolig cup bäst av allt, jag fått nya kompisar som jag aldrig träffat tidigare. Det kändes lite konstigt att få slagskott på mig av mina vanliga lagkamrater, men det gick snabbt att tänka om och försöka ta puckarna med plock och stöt. Jag hoppas att det blir en cup igen.

Emil Pantzar, forward IKO Penguins

  • Roligt att få vara en NHL-spelare och att få sitt namn på tröjan. Dagen gick fort och helt plötsligt så var det slut och nu ska ju isen också bort. Men jag hoppas verkligen att det blir en cup igen.

Här ses flera av förväntansfulla och laddade spelare som för en dag blev NHLproffs.

Samtliga spelare på isen för gruppfoto.

Håkan Panzar, Maja Åman och Karl-Philip Johansson fick det mycket noggranna uppdraget att mäta sig fram till vilka fem av de dryga 100 talet puckar som kastats ut på isen som kom närmast mittcirkeln.


En bild från finalmatchen mellan IKO Stars och IKO Rangers.

Cupresultaten finns på Cuponline. Text och foto från cupen:
Gunilla C Johansson, IK Oskarshamn Team 06