Förlust mot Leksand och en sjundeplats

7 mars 2018 23:10

IK Oskarshamn kunde inte stå emot serietvåan Leksand i sista matchen utan föll med klara 1-6. IKO:s ende målskytt Filiph Engsund tidigt i matchen. På slutet rann det iväg med bland annat ett mål i tom kasse. På lördag börjar Slutspelsserien i Svenska Spel Trophy och IKO får börja hemma mot Södertälje.


Hemmalaget började bäst och fick utdelning tidigt i en intensiv första period. Redan efter tre minuter vann Jonas Engström en duell i anfallszonen och sköt mot mål och Filiph Engsund tog hand om returen och avslutade distinkt förbi Tex Williamsson i gästernas kasse med sitt fjärde mål för säsongen. Leksand jämnade ut spelet bland annat genom ett power play mitt i perioden. Precis efter en dubbelutvisning med knappt två minuter kvar kvitterade Leksand direkt efter tekning med ett överraskande skott från Wilde Bröms som gjorde sitt första Allsvenska mål. Skotten i första perioden klart till hemmalaget 10-6.

Andra perioden stod och vägde med störst puckinnehav för IKO men Leksand hade några vassa lägen. Strax efter halva perioden spelad kom Leksand i en snabb spelvändning och Emil Bemström fick en fin passning och slank emellan backarna och överlistade Christoffer Rifalk även om domaren behövde ringa för att avgöra om pucken var inne. 1-2 stod sig till pausvilan trots att IKO fick spela power play två gånger. Skotten i andra nästan omvänt, 8-12.

Tidigt i tredje perioden blev IKO överspelade på offensiv blålinje och i spelvändningen kunde Martin Grönberg göra ställningen till 1-3 och det blev uppförsbacke för hemmalaget som nu tvingades jaga. Mitt i perioden kom sedan 1-4 i power play genom Johan Porsberger. Eftersom målskillnad inte spelade någon roll i det här läget chansade IKO med att ta ut målvakten redan efter femton och en halv minut och det tog bara en halvminut så gjorde Anton Öhman 1-5 i tom kasse. Med knappt två minuter kvar fastställde sedan Alex Friesen slutresultatet till 1-6 med ett slagskott i ytterligare ett power play. Skotten i tredje perioden 10-14 och totalt 28-32.

IKO:s huvudtränare Björn Hellkvist:
</span>- Jag tycker vi kommer ut väldigt bra och det är ett tokladdat Oskarshamn på hemmaplan och möter också ett riktigt taggat Leksand. Det är också en riktigt rolig första period med mycket känslor. Bra ishockey tycker jag ändå. Sen ger vi bort de tre första målen dom gör, det ska inte vara mål. Första är ett bingoavslut och det är ungefär lika sannolikt som att Tex Williamsson vann på Färgfemman på Bingolotto. Ibland går sådana puckar in och vi skulle aldrig låta honom skjuta där inne i slottet helt enkelt. Dom andra två målen vi släpper sen, det måste vi bli av med till slutspelet. Vi kan inte ge upp dom spelvändningarna. Det sätter oss i en sits med en uppförsbacke som vi inte kan vända. Sen är matchen som den är i tredje perioden och målskillnaden är helt oväsentlig, det är bara poängen som räknas. När det rann iväg med mål i tom kasse och sen tog vi nån dum utvisning.

- Jag är glad över den starten vi hade och visade bra karaktär och mod och vågade spela mycket. Det gillar jag, det jag inte gillade var spelvändningarna. Det vi tar med oss från matchen är lärdom att play off är lika mycket kamp och slit och riv som det är lite "waiting game". Man måste vänta in lägena utan att bli passiv och spela med lite större marginaler än vad vi gör idag.

Omgång 52: Västervik-Karlskoga 1-2, Södertälje-Pantern 4-1, Almtuna-Vita Hästen 2-1 öt, Tingsryd-MODO 3-1, AIK-Troja/Ljungby 5-3, Timrå-Björklöven 2-3. IKO slutar därmed på sjunde plats i grundserien och börjar på lördag med hemmamatch mot Södertälje. Därefter tre raka bortamatcher Pantern, Björklöven och AIK innan man avslutar hemma nästa söndag mot Almtuna.

Matchens lirare: Tex Williamsson och Björn Karlsson.
Publikens lirare: Gustav Olhaver.

IK Oskarshamn - Leksands IF 1-6 (1-1, 0-1, 0-4) 03.02 1-0 Filiph Engsund (Jonas Engström)
18.14 1-1 Wilde Bröms (Martin Grönberg)
31.00 1-2 Emil Bemström (Olle Alsing, Anton Öhman)
41.22 1-3 Martin Grönberg (Emil Bemström)
49.40 1-4 Johan Porsberger (Anton Öhman, Alex Friesen), spel 5 mot 4
55.48 1-5 Anton Öhman (Tex Williamsson), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
58.13 1-6 Alex Friesen (Johan Porsberger), spel 5 mot 4

Skott: 28-32 (10-6, 8-12, 10-14)
Utvisningar: IKO 5x2, Leksand 4x2
Domare: Peter Lyth
Publik: 2428

**[Länk till IKO:s spelschema med resultat

](http://www.ikoskarshamn.se/a-laget/spelschema-2017-2018)Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan**

Videoklipp med höjdpunkter från matchen: Publiceras torsdag kl 07.00.

Bilder från matchen: Foto: Peter Holm, Frilansfotograferna.

Kalle Johansson täcker skott.

Mikael Kuronen med en tuff tackling.


Arsi Piispanen startar ett anfall tillsammans med Tom Linder.


Leksand fick jubla mest ikväll.


John Dahlström i läge framför Tex Williamsson i Leksandskassen.