Luleå var starkast till slut - två mål i tom kasse
Publicerad: 2020-09-26
herr
IKO kvitterade två gånger mot topptippade Luleå i hemmapremiären i SHL. Filiph Engsund kvitterade till 1-1 (bilden) och Kim Strömberg till 2-2, båda med sitt första mål för säsongen. Luleå lyckades ta ledningen en gång till och gjorde sedan två mål i tom kasse när IKO chansade med sex utespelare för att få till en kvittering.

Hemmalaget inledde piggt och Markus Modigs hade ett bra avslut i slottet som Luleå-keepern David Rautio var med på. I matchens första power play efter tre minuter var Luleå effektiva och Petter Emanuelsson satte 0-1, där det efter videogranskning konstaterades att pucken var precis över linjen. IKO kom igen efter målet och skapade bland annat ett snabbt anfall 4 mot 2 som var riktigt bra. IKO:s första pp kom efter åtta minuter men blev resultatlöst. Precis vid utvisningen ringde domaren igen men pucken var på linjen och Rautio låg ovanpå, rutinerat. IKO fick sedan fyra minuters pp sedan Sondell deltagit i spelet innan han helt kommit in på isen och han fick kliva tillbaka i ytterligare två ödesdigra minuter. IKO lyckades nämligen utnyttja sitt tredje pp väl och Filiph Engsund kunde sätta kvitteringen bakom Rautio. Assist två gånger Kim - Strömberg och Rosdahl. Tätt efter kom Luleås fjärde utvisning men ingen utdelning där för IKO. Nästan samma sak upprepades även vid den utvisningens slut men Olausson slapp ny utvisning. 1-1 stod sig till paus efter en bra avslutning från hemmalaget och skotten klart till IKO, 8-4, lite så klart tack vare många power play.

Tidigt i andra peroden fick IKO sitt femte power play men det städade Luleå av ganska enkelt. Oscar Engsund fick där visa sin gamla hemmapublik hur han utvecklats när han helt enkelt flyttade på Kelleher. Thelin-linan skapade ett par fina anfall i början av perioden. Sjätte pp-spelet dröjde inte särskilt länge och där ställde man upp ganska bra men inget ytterligare pp-mål den gången. Strax efter kom Salmonssonkedjan tre mot en men det blev inget avslut. Luleå skapade tryck och IKO lyckades inte rensa ur zonen varvid Juhani Tyrväinen på nytt gav gästerna ledningen. IKO fick sin andra utvisning efter 11 minuter men Luleå fick efter en minut sin sjunde. Alldeles i slutet av den minut IKO fick på sig skickade Kim Strömberg in kvitteringen med ett distinkt skott från tekningscirkeln, hans första mål i SHL. Assist Rosdahl/Engsund. Luleå fick en chans till och vände snabbt samtidigt som en IKO-back ramlade och Einar Emanuelsson kunde göra 2-3 med två minuter kvar, en ställning som stod sig perioden ut. Skotten omvänt mot första perioden, 6-10.

Luleå hade ett spelövertag tidigt i tredje perioden och IKO kunde inte riktig få till något tryck. Mitt i perioden fick IKO spela box play för tredje gången och klarade det bra. Klockan tickade mot full tid och man tvingades ta ut målvakten med drygt två minuter kvar. Men då kom två mål i tom kasse. Först Einar Emanuelsson, med sitt andra för kvällen, till 2-4 efter några sekunders spel 5 mot 6. IKO tog ut målvakten igen och då kom även slutresultatet 2-5 med knappa minuten kvar, målskytt Erik Gustafsson. Skotten i tredje perioden 5-9 och totalt 19-23.

De 50 Blue Front-supportrarna som fått tillträde till matchen skapade en bra stämning i arenan och lät som dom var betydligt fler.

Till matchens lirare utsågs Filiph Engsund och Juhani Tyrväinen, samt hemmalagets slitvarg Tyler Kelleher.

Nästa match är också på hemmaplan när Färjestad kommer på besök på torsdag. Därefter har IKO bortamatch mot HV71 på lördag.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Jag tycker vi spelar helt ok och gör det vi vill göra. Bra power play igen, båda målen i den spelformen. Ungefär i mitten av andra perioden tycker jag vi blir lite ängsliga. Vi ger bort ett mål där vi inte följer planen. Därefter visar vi alldeles för lite mod i vårt spel och börjar spreta lite. Jag saknade viljan att göra skillnad som jag förväntar mig av varje individ. Vi möter ett bra lag som är väldigt bra att spela på ledning och dom får matchen precis dit dom vill i det läget. Sen tycker jag inte vi är riktigt nära att kvittera men försöker göra match av det genom att plocka målvakten men vi är inte nära då heller, tyvärr. Jag kände att vi skulle gå för en kvittering och då är det skit samma om det blir 2-3 eller 2-5. Det vi måste jobba med är vårt sätt att hantera ett baklängesmål när matchen står och väger. Vi får träna på grunderna så vi blir ytterligare lite solidare.

IK Oskarshamn - Luleå HF 2-5 (1-1, 1-2, 0-2)
03.31,0-1 Petter Emanuelsson (Victor Berglund, Jack Connolly), spel 5 mot 4
15.00 1-1 Filiph Engsund (Kim Strömberg, Kim Rosdahl), spel 5 mot 4
29.24 1-2 Juhani Tyrväinen (Niklas Olausson)
34.21 2-2 Kim Strömberg (Kim Rosdahl, Filiph Engsund), spel 5 mot 4
37.59 2-3 Einar Emanuelsson (Isac Brännström, Eddie Larsson)
58.09 2-4 Einar Emanuelsson (Arttu Ilomäki, Erik Gustafsson), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
59.08 2-5 Erik Gustafsson (Daniel Sondell), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 19-23 (8-4, 6-10, 5-9)
Utvisningar: IKO 3x2, Luleå 8x2
Domare: Morgan Johansson, Patric Bjälkander