Växjö tog fjärde segern
Publicerad: 2020-02-15
HERR
IK Oskarshamn lyckades inte heller knipa någon poäng av Växjö Lakers i det fjärde mötet. Men denna gången var det riktigt nära. IKO hämtade upp ett 0-2-underläge och Jonas Engström (bilden) gav laget ledningen med 3-2 tidigt i tredje perioden. Men Växjö skulle bryta tillbaka med en snabb kvittering och tog även ledningen. Slutresultatet 3-5 kom i tom kasse. IKO:s övriga mål gjordes av Markus Modigs och Johannes Salmonsson.

IKO hade initiativet inledningsvis men kom inte till några riktigt vassa lägen trots ett power play redan efter en minut. Istället gjorde Växjö två mål på sina första två skott. Lånet från Mörrum, Marcus Paulsson gjorde 0-1 efter fyra minuter. Mitt i perioden rann Brendan Shinnimin ifrån i en kontring och blev fälld med straff som följd, där Fredrik Karlström avslutade distinkt förbi Tex Williamsson och 0-2 på tavlan. IKO fortsatte spela bra men Växjö hade några långa anfall och Shinnimin var igenom en gång till men stoppades med justa medel. Oskar Nilsson och nämnde Shinnimin hade sina duster där det togs och gavs men utan utvisningar. IKO:s bästa chans hade Joakim Thelin som efter en snabb kontring bröt in framför Viktor Fasth i gästernas mål och fick med sig en straff, som Nicklas Heinerö dock sköt rakt på Fasth. Skotten i första perioden 11-10 där IKO ledde betydligt större tidigare under perioden.

IKO inledde andra perioden bra och fick utdelning redan efter två minuter när Markus Modigs med sitt sjunde för säsongen, lyfte in en retur till 1-2, assist Oskar Nilsson och Filip Karlsson med sin första poäng i IKO-tröjan. IKO fortsatte dominera och ledde skotten tidigt med 8-1. Men efter åtta minuter hände det igen - Tex Williamsson blev pååkt och tvingades utgå. Men ingen utvisning! Fredrik Pettersson-Wentzel fick hoppa in mellan stolparna, inledde med en kanonräddning och kom in bra i matchen. PW fick en ganska lugn start och fick bara ytterligare något enstaka skott mot sig. IKO tryckte tillbaka gästerna rejält och hade ett bra power play men fick inte in pucken. Fasth stod väl placerad och hade även lite tur. IKO spelade hårt fysiskt och Nichlas Torp delade ut några rejäla proppar och även Modigs vann puck offensivt genom tacklingar. Torps tackling på Micflikier gjorde den sistnämnde lite sur så han åkte ut för något han sa till domaren. Joakim Thelin hade en liknande inbrytning som i första perioden men Fasth var följsam. Ställningen 1-2 stod sig till paus och IKO vann skotten med hela 17-5.

IKO fortsatte i tredje perioden som man gjort i andra. Tidigt i perioden hade man vänt på matchen med två mål på en och en halv minut. 2-2 var egentligen ett power play-mål då Växjö precis blivit fulltaliga och samtidigt fick en ny avvaktande utvisning då Johannes Salmonsson skickade in kvitteringen, assist Palmberg och Kelleher. Efter drygt fyra minuter sköt Jonas Engström, med ett oväntat skott när chansen nästan var över, ledningspucken under Viktor Fasth. Växjö tog time out och fick effekt direkt. 38 sekunder senare var det kvitterat genom Pontus Holmberg. IKO fick efter åtta minuter en gyllene chans att avgöra matchen med spel fem mot tre i en och en halv minut men lyckades inte få in pucken. Med fem minuter kvar kom istället 3-4 efter en hög puckstuds bakom PW som Casey Bailey kunde raka in. IKO försökte komma tillbaka och hade sina lägen. Med två och en halv minut kvar plockade man ut målvakten men det ville sig inte. Växjö hade ett par skott mot den tomma buren som Simon Després räddade men till slut kunde IKO-bekante Oliver Bohm ändå få in pucken i tom kasse. Skotten med stort övertag för IKO, 12-7 i tredje perioden och 40-22 totalt.

Matchens lirare blev Pontus Holmberg och Joakim Thelin, samt hemmalagets slitvarg Nichlas Torp.

Noterbart i övrigt att Be-Ge Hockey Center var fullsatt för åttonde gången i SHL och att IKO inte drog på sig en enda utvisning!

Övriga eftermiddagsmatcher var Rögle-Frölunda 4-3 Leksand-Luleå 0-3 samt på kvällen Linköping-HV71 2-4, Malmö-Djurgården 5-1, Örebro-Skellefteå 2-4, Färjestad-Brynäs. På fredagskvällen spelade Färjestad-Skellefteå (0-3) och dessa lag spelar alltså två matcher på två dagar. Härnäst får IKO åka till Göteborg och möta Frölunda i Frölundaborg. På torsdag är det ny hemmamatch mot Skellefteå. IKO har oförändrat tio poäng upp till Linköping över strecket och tre ner till Leksand på fjortonde plats med elva matcher kvar.

IK Oskarshamn - Växjö Lakers HC 3-5 (0-2, 1-0, 2-3)
04.07 0-1 Marcus Paulsson (Linus Högberg, Roman Horák)
10.28 0-2 Fredrik Karlström, straff
22.24 1-2 Markus Modigs (Oskar Nilsson, Filip Karlsson)
42.45 2-2 Johannes Salmonsson (Rickard Palmberg, Tyler Kelleher)
44.12 3-2 Jonas Engström
44.50 3-3 Pontus Holmberg (Marcus Sylvegård, Fredrik Karlström)
55.21 3-4 Casey Bailey (Ludvig Nilsson, Richard Gynge)

{!K}

Video från presskonferensen med tränarna Sam Hallam och Per-Erik Johnsson efter matchen: