IKO tog en poäng men var nära tre

5 februari 2018 21:40

IK Oskarshamn gjorde en bra bortamatch och var väldigt nära att få med sig tre poäng hem från mötet med Pantern i Malmö. Men med 51 sekunder kvar kvitterade Pantern i spel 6 mot 5 och med tre sekunder kvar av förlängningen tog hemmalaget även hand om bonuspoängen. Målskyttar för IKO var Jonas Engström, Robin Söderqvist, Mikael Kuronen och Kalle Johansson.


Gästande IK Oskarshamn kom ut starkt i första perioden och jobbade sig tidigt till ett power play. Detta utnyttjades på bästa sätt med pucken i mål redan efter en knapp halvminut, klockan på 4.01. Jonas Engström fick passningen av Niklas Johansson och bröt in framför mål och högg på Robin Jensens returer tills pucken var i nät. Därmed gjorde Engström sitt andra mål för säsongen och mål för andra matchen i rad. IKO fortsatte jobba bra och fick ytterligare en utvisning med sig redan efter en minut. Men det blev inget längre power play eftersom man själva fick en utvisning strax efter. Efter åtta minuter slängde Lucas Nordsäter in en puck från kanten som studsade på en IKO-back och ställde Wictor Ragnewall helt, självmål således. Resten av perioden var ganska jämn och Ludvig Elvenes hade den klaraste målchansen men 1-1 stod sig till paus. Skotten också jämnt 11-10.

IKO inledde även andra perioden piggt men det var Pantern som gjorde första målet efter fem minuter. Lukas Haudum målskytt i power play. Strax efter fick även IKO ett power play och då kom kvitteringen. Robin Söderqvist sköt på en briljant passning över centrallinjen från Arsi Piispanen. Pantern tog ledningen igen efter 16 minuter när Andreas Heier la en backhand från dålig vinkel mellan benen på Ragnewall. Men IKO gav inte upp utan kom två minuter senare i ett mönsteranfall. Pucken gick som på ett snöre från Kuronen till Piispanen till Elvenes och tillbaka till Mikael Kuronen som gjorde sitt andra mål i klubben. Sista sekunderna av perioden hade IKO ett par fina lägen i samma sekvens att ta ledningen efter fint jobb av Victor Löfstedt. Skotten åter jämnt, 10-10, i en jämn match.

IKO fick en bra start även på tredje perioden. Efter en bra brytning i offensiv zon redan efter 1.40 kom ledningsmålet fram till 3-4 med fint samspel mellan Söderqvist och Engström och till slut hamnade pucken hos Kalle Johansson som pangade upp pucken otagbart för Jensen. Matchen fortsatte vara jämn och IKO hade bra kontroll på händelserna. Pantern kom inte till några farliga avslut. Men med minuten kvar tog man ut målvakten och efter bara nio sekunder kom ett skott från distans och med två man framför Ragnewall kunde Nicklas Jadeland styra in kvitteringen.

Förlängningen var också jämn och Wictor Ragnewall gjorde flera kvalificerade räddningar under sista minuten. Men med bara tre sekunder kvar kunde Anders Grönlund skjuta segermålet från nära håll och se till att bonuspoängen stannade i Malmö. Skotten i tredje perioden 14-5, i Sudden 3-2 och totalt 38-27. Positivt var att power play resulterade i två mål på två försök. IKO gick upp en plats i tabellen och är sjua i en haltande tabell. Vid flyt med resultaten är man kvar som sjua, annars en till tre placeringar lägre.

Blott 360 personer på läktaren i Malmö isstadion samtidigt som drygt 9000 fler såg matchen Malmö-Rögle strax intill med mål av bl a Lucas Elvenes.

Tionde omgången från slutet med övriga matcher tisdag; Vita Hästen-Västervik och onsdag; Troja/Ljungby-Leksand, Karlskoga-MODO, Almtuna-Timrå, Tingsryd-AIK och Södertälje-Björklöven. Den här veckan får IKO lite längre vila än konkurrenterna och möter Almtuna hemma på lördag eftermiddag med Grabbkväll i Be-Ge Hockey Center.

Björn Hellkvist, IKO:s huvudtränare:
- Prestationsmässigt är det bra idag, men resultatmässigt en enorm besvikelse. Vi spelar jättebra och smart på alla sätt och vis i tredje perioden. Men sen är det ett stort misstag där vi står fel i 5 mot 6 och blir hårt straffade direkt.

- Spelet i sin helhet är ok och vi gör fyra mål framåt. Men vi släpper in jättebilliga mål. Sen är det så klart surt att släppa in ett med tre sekunder kvar i förlängningen när vi strax innan själva hade ett jätteläge.

IK Pantern - IK Oskarshamn 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 1-0) 04.01 0-1 Jonas Engström (Niklas Johansson, Kalle Johansson), spel 5 mot 4
08.23 1-1 Lucas Nordsäter
25.31 2-1 Lukas Haudum (Anders Grönlund), spel 5 mot 4
28.30 2-2 Robin Söderqvist (Arsi Piispanen, Marcus Björk), spel 5 mot 4
36.00 3-2 Andreas Heier (Anders Grönlund, Oscar Eklind)
37.59 3-3 Mikael Kuronen (Ludvig Elvenes, Arsi Piispanen)
41.40 3-4 Kalle Johansson (Jonas Engström, Robin Söderqvist)
59.09 4-4 Nicklas Jadeland (Lukas Haudum, Dennis Svensson), spel 6 mot 5
64.57 5-4 Anders Grönlund (Dennis Svensson)

Skott: 38-27 (11-10, 10-10, 14-5, 3-2)
Utvisningar: Pantern 3x2, IKO 2x2
Domare: Patric Bjälkander
Publik: 360

**[Länk till IKO:s spelschema med resultat

](http://www.ikoskarshamn.se/a-laget/spelschema-2017-2018)Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan**

Videoklipp med höjdpunkter från matchen: Publiceras tisdag kl 07.00.

{!d}

Mikael Kuronen kvitterade till 3-3 i slutet av andra perioden....


...och jubel efter det.