IKO föll i derbyt efter straffar

15 oktober 2017 15:50

IKO fick med sig en poäng från derbyt i Västervik sedan matchen avgjorts på straffar. IKO hade ledningen men VIK vände tidigt i tredje perioden. Genom en stark avslutning iyckades IKO ändå kvittera och ta matchen till förlängning och straffar. IKO:s målskyttar var Manuel Ågren, Niklas Johansson och Ludvig Elvenes. Tom Linder (bilden) bidrog till poängen med sitt skott som Elvenes styrde in till 3-3.


Gästerna från söder satte hög press direkt och skapade mycket inledningsvis. Man fick även tidigt power play men ingen utdelning där. En IKO-spelare åkte på en riktigt ful tackling med blodvite men ändå ingen utvisning. Efter det kom hemmalaget igång bättre och hade några bra chanser, bl a ett friläge där Wictor Ragnewall gjorde en fin räddning. Perioden fortsatte vara jämn och det var tuffa tacklingar och bra derbystämning både på läktaren och på banan. Med en minut kvar kom IKO i en snabb spelvändning och pucken gick som på ett snöre. Lucas Elvenes tog in pucken, spelade Arsi Piispanen, som hittade Manuel Ågren helt omarkerad på bortre stolpen och han kunde enkelt raka in 0-1. Skotten i första klart till gästerna, 7-12.

Västervik var betydligt bättre i andra perioden samtidigt som utvisningarna enbart drabbade IKO, precis tvärt emot första perioden. Två utvisningar var med kort mellanrum men ett heroiskt box play och en storspelande Wictor Ragnewall räddade IKO. Matchen stod och vägde och VIK var lite hetare men var inte tillräckligt kyliga i avsluten. Perioden blev mållös och skotten klart till hemmalaget, 15-7, mycket tack vare utvisningarna.

Västervik vände på steken på en halvminut i början av tredje perioden genom mål av Joacim Hedblad och Patrik Blomberg. Västervik hade tagit över matchen och tryckte på för mer. Man fick dessutom strax efter spela power play som blev dramatiskt. Inom en halv minut fick först Västervik och sedan IKO en straff, som båda missade. Efter 9.31 satte Joakim Englund 3-1 för Västervik och då såg det riktigt mörkt ut för gästerna. Men direkt i nästa anfall, efter åtta sekunder, tryckte Niklas Johansson in 3-2 på passning från Victor Löfstedt och då var det match igen. IKO fick energi av målet och fem minuter senare kom även kvitteringen till den stora IKO-klackens stora glädje. Målskytt Ludvig Elvenes, hans andra mål för säsongen, assist Tom Linder och Lucas Elvenes. Oavgjort stod sig ordinarie tid ut. Skotten i tredje 10-13.

I förlängningen blev det som vanligt öppet spel där IKO hade två riktigt farliga lägen och Wictor Ragnewall fick rädda ytterligare ett friläge. Inget mål föll i overtime, skotten 1-2 och totalt i matchen helt lika, 34-34. I straffläggningen blev det bara ett mål genom Patrik Blomberg, som blev matchvinnare. IKO tappade en placering till fjärde genom förlusten, då Almtuna gick förbi.

Övriga matcher i nionde omgången; söndag Leksand-AIK 0-3, Troja/Ljungby-Almtuna 0-4, Björklöven-Tingsryd 6-1, Vita Hästen-Södertälje 4-3, Pantern-MODO 4-2 och måndag Karlskoga-Timrå. På onsdag spelar IKO hemma mot BIK Karlskoga och därefter blir det två nya bortamatcher till helgen, Troja/Ljungby på fredag och Leksand på söndag.

Jens Gustafsson, IKO:s assisterande tränare:
- Vi får en okej start och första period och ledningen med 1-0. Sen är det väldigt mycket box play i andra perioden som tar udden av oss gör att vi kommer ur rytmen lite grann. I tredje går det fort när dom vänder och vi spelar dåligt försvarsspel, som annars är väldigt bra i de två första perioderna. Sen är det starkt ändå att vi kommer tillbaka när vi hade tappat matchen.

- Det är en okej prestation men vi har alldeles för mycket utvisningar, jag tror vi har mest box play i hela ligan. Det är något vi måste rätta till. Power play måste också bli bättre.

- Vi måste trots allt se det positivt även om vi förlorat de senaste matcherna, vi tar ändå med oss poäng. Vi har ännu inte förlorat på ordinarie tid på bortaplan och det kan bli viktigt i långa loppet att vi får med oss poäng. De andra lagen tappar också poäng så vi faller ju inte genom tabellen för detta. Positivt är ju att vi bröt en trend mot Västervik, en poäng nu mot noll på hela förra säsongen.

Västerviks IK - IK Oskarshamn 4-3 (0-1, 0-0, 3-2, 0-0, 1-0) 19.03 0-1 Manuel Ågren (Arsi Piispanen, Lucas Elvenes)
42.51 1-1 Joacim Hedblad (Andreas Frisk, Oscar Drugge)
43.20 2-1 Patrik Blomberg (Christopher Fish, Oscar Karlsson)
49.31 3-1 Joakim Englund (Emil Wahlberg, Oskar Svanlund)
49.39 3-2 Niklas Johansson (Victor Löfstedt)
54.53 3-3 Ludvig Elvenes (Tom Linder, Lucas Elvenes)
65.00 4-3 Patrik Blomberg, avgörande straff

Skott: (7-12, 15-7, 10-13, 1-2, 1-0)
Utvisningar: VIK 3x2, IKO 5x2
Domare: Pierre Schilken
Publik: 1726

Länk till presskonferens efter matchen

Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

Videoklipp med höjdpunkter från matchen: Publiceras måndag kl 07.00. **

Bilder från matchen:** Foto: David Wall, Pic-Agency.com.


Ludvig Elvenes gjorde sitt andra mål för säsongen fram till kvittering 3-3.


Manuel Ågren gjorde matchens första mål efter 19 minuter.


Stort IKO-jubel efter kvitteringen.


En stor ljudlig IKO-klack på plats.