Annandagshockey i Gävle
Publicerad: 2019-12-25
HERR
Det blev ingen lång julledighet för hockeykrigarna och redan på juldagen var man åter i träning. Direkt därefter beger sig IKO till Gävle för att spela match mot Brynäs på Annandagen i klassiska Gavlerinken som numera heter Monitor ERP Arena. Joakim Thelin (bilden) avgjorde hemmamötet mot Brynäs i förlängning.

Brynäs vann första SHL-mötet lagen emellan med 4-1 i mitten av oktober medan IKO fick revansch två veckor senare och vann efter förlängning. Filiph Engsund gjorde IKO:s enda mål i bortamötet och hemma gjorde han två mål varefter Joakim Thelin avgjorde i Sudden. Inför matchen är Brynäs tio poäng före i tabellen.

IKO svarade som bekant för ett trendbrott genom att vinna mot Linköping efter en rad förluster i jämna matcher. Brynäs har vunnit ungefär varannan match den senaste tiden. Före jul vann man mot Örebro och föll två dagar tidigare med 6-0 mot Djurgården.

Brynäs tillhör de stora lagen i svensk hockey genom tiderna med 13 SM-guld, det senaste 2012. Klubben har spelat i högsta serien i obruten följd i drygt 50 år även om man tvingats kvala för att hänga kvar några gånger. Så till exempel 2005 då IKO och Brynäs möttes i kvalserien och Brynäs vann båda de mötena.

Anton Rödin, med sex matcher i IKO för drygt 10 år sedan, är tvåa i hemmalagets interna poängliga med 15 poäng (2 mål). Bäst är Greg Scott med 9+7. Tyler Kelleher med 5+9 är i topp i IKO följd av tre man på 9 poäng; Johannes Salmonsson (6 mål), Pontus Netterberg (2) och Arsi Piispanen (1).

IKO har gjort 13 mål i power play och de flesta av dessa nu på slutet och snittar nästan 14 procent mot Brynäs dryga 19. I box play är IKO bättre, 81 mot 79 procent. På målvaktssidan är IKO lite bättre än Brynäs med 89,22 mot 89,09 i räddningsprocent.

Det är full omgång när seriens andra halvlek inleds på Annandagen med tidiga matcherna Linköping-Malmö, Rögle-Färjestad och HV71-Leksand samt på kvällen Skellefteå-Örebro, Växjö-Djurgården och Luleå-Frölunda. Det är tätt med matcher nu och redan på lördag är det match igen då IKO tar emot Linköping och sedan på måndag väntar Växjö borta.

Återigen rullar en buss med fantastiska supportrar den långa vägen till Gävle för att stötta laget. Såklart vill man uppleva samma glädje som i Linköping innan jul.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen:
– Det blev en kort julledighet men det är så det är i den här branschen. Så det är bara att hämta energi och mental styrka och gå iväg upp till Gävle.
– Det var en bra avslutning inför julen att vinna mot Linköping. Vi lever i allra högsta grad och ska möta dom snart igen. Det är många viktiga matcher nu på kort tid för att hänga på, Brynäs, Linköping, Växjö närmast. Ju fler som är inblandade desto bättre är det.
– Vi har spelat bra men inte fått poäng tidigare och nu fick vi poäng med oss. Nu gjorde vi tre mål och rätt folk som gjorde mål också för vi behöver få igång målskyttet. Senaste fem-sex matcherna har vi bara släppt in ett och två mål och då vet vi att vi har möjlighet att plocka poäng.
– Vi vet att vi kan men sedan är det ju tuffare i den här ligan och man har mindre tid på sig att ta vara på lägena.
– Brynäs har vi slagit en gång och förra bortamatchen var väl en av våra sämre men ändå var det jämnt en bit in i tredje perioden. Vi vet att vi kan mäta oss med alla lag men det gäller att vi är redo där uppe. Gör vi vårt till hundra procent då får motståndarna vara bra för att slå oss.
– Det känns ganska bra just nu med truppen. Det är egentligen bara Johan Alm och Gustaf Franzén som är indisponibla. Filiph Engsund och Oskar Nilsson är båda tillbaka i full träning. Vi har inte riktigt bestämt när det är aktuellt för spel. Det är bra med mycket folk nu när vi har tätt med matcher närmaste veckan.

IK Oskarshamn Göran Svenson