IKO möter Björklöven i seriefinal

13 mars 2018 14:20

IK Oskarshamn är halvvägs på sin roadtrip genom Sverige när man möter Björklöven i A3 Arena i Umeå onsdag kväll. Lagen står på samma poäng i toppen av tabellen efter två segrar var så det blir en ren seriefinal med viktiga poäng på spel.


Det har varit jämnt mellan Björklöven och IKO i grundserien där man vunnit sina hemmamatcher, tre gånger med ganska stora siffror. IKO började med att vinna hemma med 6-1 och föll sedan i Umeå med 5-1. I slutet av januari var det back-to-back och IKO vann hemma med 3-2 efter straffar där Marcus Björk gjorde hattrick mot sin moderklubb inklusive det avgörande straffmålet. Två dagar senare vann Löven i Umeå med 4-0.

I Slutspelsserien inledde Löven med en Suddenseger hemma mot Pantern och följde upp med bortaseger mot Almtuna och är alltså på sex poäng, precis som IKO men tre mål sämre målskillnad. IKO har alltså två raka segrar, 4-1 mot Södertälje och 5-2 mot Pantern. Man har därmed gått från noll poäng i seriestart rakt upp i serieledning med sex poäng. I nästa omgång har Björklöven att möta Södertälje på bortaplan medan IKO är nästgårds när man möter AIK. Oavsett resultaten i tredje omgången blir matchen mot AIK väldigt viktig och Blue Front Support anordnar bussresa till Hovet.

IKO har en väldigt bred trupp i slutet av säsongen, vilket är en framgångsfaktor. Man spelar också enligt tränare Björn Hellkvist sin bästa hockey just nu. När Lucas Elvenes kom tillbaka blev det 15 forwards, 7 backar och 2 målvakter. Mot Pantern kunde man går runt på 14 forwards vilket så klart gör att man orkar mer i tuffa matcher. Christian Lindberg och Oscar Josefsson fick stanna hemma från road tripen men tränar på hemmaplan och finns tillgängliga till resterande matcher.

Kalle Johansson (2:a) och Arsi Piispanen (5:a) finns i toppen av den korta seriens poängliga med tre poäng vardera. På delad sjundeplats med 2 poäng ligger John Dahlström och Markus Persson tillsammans med Björklövens bäste Austin Farley.

Statistiken i special teams är intressant även om man inte ska dra för stora växlar då det bara spelats två matcher. IKO leder power play-ligan på fina 42 procent med tre mål på sju försök. Björklöven har gjort två mål på 10 försök, 20 procent. I box play är IKO tvåa på 89 procent (ett insläppt mål på nio box play) medan Björklöven står på 78 procent (två insläppta på nio bp).

Christoffer Rifalk leder målvaktsligan med tre insläppta mål på 53 skott (94 procent), medan Lövens Adam Werner har släppt in sex mål på 41 skott (85 procent).

IKO reser till Umeå idag och egentligen har Björklöven haft ett sämre spelschema med hemmamatch mot Pantern följt av bortamatch mot Almtuna igår och nu tillbaka hem till Umeå för att sedan avsluta med Södertälje borta och AIK hemma.

Övriga matcher i omgång 3 är Almtuna-Södertälje, båda på tre poäng och AIK-Pantern med fem respektive en poäng efter två omgångar.

Björn Hellkvist IKO:s huvudtränare:
- Vi förbereder oss för ett jäkla krig, det kommer att bli mycket folk och ett jäkla drag på läktarna. Säkert lite svårt för domaren att stå emot ibland. Björklöven är ett satsande lag och dom har några nordamerikaner som spelar på gränsen. Även lite svenska och finska killar som också är på gränsen-spelare. Det är bara att ställa in skallen på att det kommer att bli tufft. Vi måste hålla oss till strukturen i vårt spel och inte bli passiv som individ utan att man vill vara aktiv och delta hela tiden.

- De två första matcherna kan jag tänka mig har varit en försmak av vad som väntar i Umeå. Det blir den tuffaste nöten så här långt att knäcka.

- Vi förbereder oss tillsammans på bästa sätt för matchen. Det är resdag idag så vi har ingen träning. Alla är friska och hela så vi har tillgång till 14 forwards, sex backar och två målvakter.

Länk till spelschema med resultat