Finalförlust i Ljungby trots spelövertag

2 september 2017 20:07

36-22 i skott. Ett långa stunder överlägset presspel som generarade mängder av puckinnehav och målchanser. Men trots det blev det förlust i Silverstone Cup i Ljungby Arena under lördagskvällen. Tingsryd bärgade hem segern med 2-1.


Finalen av Silverstone Cup i Tingsryd inleddes med friska vindar under IK-vingarna. Man fick en tidig utvisning med sig och hade därmed chansen att ta tag i taktpinnen ordentligt. Tyvärr räckte det inte med fint PP-spel för att få utdelning. Istället var det Tingsryd som skulle få den där utdelning. En löst backskott mot mål letade sig hela vägen in bakom en skymd Wictor Ragnewall. IK Oskarshamn åt sig fast långa stunder i Tingsrydszonen genom en effektiv och aggressiv press på Tingsrydsbackarna.

– Vi börjar matchen bra och spelar hela perioden med ett stort spelövertag. Vi har bra kontroll på dem och händelserna. Vi åker mycket skridskor, väldigt bra presspel och vi ger dem minimalt med tid med puck. De får ett powerplay där som de får ta ledningen på, men i 5 mot 5-spelet är vi bättre än dem, analyserar Jens Gustafsson.

I period två kom Oskarshamn ut med ny luft under vingarna efter att man dödat en utvisning och fick ett bra tempo direkt från start. På nytt fick man ofta fast pucken i offensiv zon och hade stundtals flera långa anfallssekvenser och medföljande fina möjligheter. När Lucas Elvenes fick tag i en puck i powerplay, halvvägs in i matchen, visade han dock på en ruggig kyla. Han höll i, höll i och höll i och hittade till slut Roope Ranta på den borte stolpen som avslutade direkt. Men nog borde man fått in ytterligare någon puck i perioden om siktena varit 100% inställda.

– Den andra är till och med ännu bättre än den första. Vi äter fast dem konstant i princip hela perioden och vi lyckas även kvittera i powerplay där när Lucas serverar Roope med en fin macka. Vi borde haft mer utdelning i och med att vi skapar så pass mycket och har ett sådant starkt kommando. Vi har 49 skottförsök mot mål mot deras tio, vilket är mycket bra.

I period tre blev det mer ställningskrig. Det var lite smågrinigt både framför mål och på tekningarna. Jonas Engström höll sånär på att hitta nätmaskerna när han skickade ett höstlöv mot mål som studsade på TAIF-back. Slutakten kändes mer som ett ställningskrig mellan två lag som inte orkade hålla fullt tempo. Chanser fick både lagen i respektive powerplay, men trots fin rörelse på pucken hittade ingen puck in. Inte förrän 19:47, när IKO fick en puck över mållinjen. Då var spelet dock redan avblåst.

– Det blir lite mer avvaktande från både lagen. Vi fortsätter att göra det vi gör bra, med vår press och vårt hårda jobb. Vi vinner även skottförsöken i tredje med 15-10, så jag tycker på det stora hela att vi ska vara nöjda där också.

Chanser byttes hejvilt i sudden death-perioden. Wictor Ragnewall motade bland annat ett friläge från Mikael Frycklund och Lucas Elvenes höll på att bli matchvinnare vid motsatt mål. Istället åkte IKO på en utvisning i en av spelvändningarna, något som Tingsryd tackade för. Hannes Johansson visade upp sin slägga och kunde dunka in pucken på ett direktskott.

– Allt som allt är vi jättenöjda med helgen. Spelsystemet börjar sitta mer och mer och kvaliteten i passingsspelet börjar komma mer och mer också. Våra fokusområden för kommande vecka kommer att bli effektiviteten i avsluten. Vi har haft lite klen utdelning trots alla våra målchanser. Jag är helt övertygad om att vi kommer att vinna fler matcher än vi förlorar om vi spelar så som vi gör. Vi pressar mer än motståndarna, vi skapar mer och har mer puck. Utdelningen kommer att komma, det är vi inte oroliga över, avslutar Jens Gustafsson.

IK Oskarshamn - Tingsryds AIF 1-2 SD (0-1, 1-0, 0-0, 0-1)
09:33, 0-1, Adrian Saxrud-Danielsen (Daniel Öhrn)
28:03, 1-1, Roope Ranta (Lucas Elvenes, Marcus Björk)
63:30, 1-2, Hannes Johansson

Skott: 36-22 (13-9, 15-4, 4-6, 4-3)