"Vi gör en för bra match för att inte vinna"

13 oktober 2017 22:14

IK Oskarshamn begav sig till Scaniarinken för ett fredagsmöte med Södertälje SK. Ett SSK med nya tränare och som tog säsongens första seger senast uppe i Örnsköldsvik. IK Oskarshamn var laget som stod för puckinnehavet och de flesta skotten fick dock nöja sig med en poäng mot ett desperat krigande Södertälje.


Matchen i Scaniarinken hann knappt börja innan SSK skulle få chansen i matchens första powerplay. Men Oskarshamn kom snabbt in i matchen och kunde tillsammans med målvakt Christoffer Rifalk reda ut underläget. Med totalt 14 utvisningsminuter under de inledande 20 minuterna blev det aningen hackigt och svårt att komma in i 5 mot 5-spelet. Istället var det inte långt ifrån att Marcus Björk kunde hänga matchens första mål i spel 4 mot 4. Den gången var dock målburen lite för smal för att Björk skulle få in pucken i den öppna kassen.

– Jag tycker att vi reder ut boxplayet bra, en spelform vi är bra i hela matchen. Hela perioden är ganska kontrollerad och bra från vår sida bortsett från att vi inte får in pucken i mål. Det är lite väl mycket utvisningar och med all del boxplaytiden vi har är det starkt att vinna skotten med 9-1, kommenterar tränare Björn Hellkvist efter matchen.

Matchens andra akt blev istället en rak motsats, inga utvisningar förrän alldeles i slutet. IK Oskarshamn fortsatte vara laget som hade mest puck, men mötte också en Södertälje som verkade fulla av energi trots att man fick försvara sig stora delar av perioden. Redan tidigt i perioden var dock IKO nära ett mål, när Gustav Olhaver höll sig framme på en retur. Halvvägs in i perioden kom ytterligare ett par minuter av hård IKO-press i offensiv zon, men inte heller här ville pucken in. Hetaste chansen kom i slutminuten när Stefan Gråhns visades ut. Då var det troligen bara centimetrar ifrån att Arsi Piispanen kunde vispa in en sargretur i mål.

– Vi börjar bra även i period två, och sätter hård press på de under den första halvan. Vi har flera chanser för att ta ledningen men pucken vill inte in och under den andra halvan av perioden blir vi lite söndertrasade.

Den sista tredjedelen inleddes på ett glädjande sätt när Martin Fehérváry frispelade Lucas Elvenes som redan 11 sekunder in i perioden kunde hänga matchens första. Det såg också lovande ut när IKO ett par minuter senare fick ett powerplay. Men något mer mål från gästerna skulle det tyvärr inte bli den här kvällen, även om det var nära ytterligare ett par gånger. Bland annat genererade ett fin kombination av Niklas Johanssons kedja ett öppet mål från snäv vinkel utan att pucken ville in. Istället var det Södertälje som via en märklig studs bakom mål och ett par returer kunde spräcka Rifalks nolla i kassen. Ett mål som gav hemmalaget mängder av energi i slutminuterna.

– Bästa perioden i matchen från vår sida, tycker jag. Vi får ett ledningsmål och har bra kontroll i inledningen och spelar kreativt. Två powerplay har vi med oss i perioden och där borde vi ha avgjort, utan tvekan. Dessvärre blir vi väldigt hårt straffade pä ett simpelt misstag där de kvitterar.

Istället var det i övertiden det hela skulle avgöras. När Filiph Engsund tappade klubban i offensiv zon såg Södertälje till att kontra. Och inte ens en storspelande Christoffer Rifalk kunde rädda IK Oskarshamn den gången. Efter ett par snabba passning var det bara för förre IK-backen Jonas Liwing att raka in pucken i öppen kasse.

– På det stora hela gör vi en för bra match för att inte vinna och få med oss tre poäng. Vi borde ha avgjort matchen i den tredje perioden. Samtidigt ska vi inte ta någonting ifrån Södertälje som krigar väldigt hårt hela matchen.

Södertälje SK - IK Oskarshamn 2-1 OT (0-0, 0-0, 1-1, 1-0)
40:11, 0-1, Lucas Elvenes (Fehérváry)
53:07, 1-1, Thomas Valkvä-Olsen (Flodkvist)
61:00, 2-1, Jonas Liwing (Weigel, Bengtsson)

Skott: 17-31 (1-9, 9-11, 6-10, 1-1)
Utvisningar: SSK 7x2, IKO 5x2
Domare: Christoffer Karlsson
Publik: 2405

Videoklipp med höjdpunkter från matchen: Publiceras lördag kl 07.00.