IKO fick revansch på Växjö
Publicerad: 2020-09-03
herr
IKO fick sin revansch på Växjö efter en väl genomförd match. Man vann med 3-2 där Kim Strömberg (bilden) blev matchvinnare med styrningen till 3-2 i power play i mitten av tredje perioden. Målskyttar för IKO dessutom Jan Ordos och Joakim Thelin.

Hemmalaget gick ut hårt och satte en konstant press på Växjö de första sju-åtta minuterna av matchen. Viktor Fasth i bortakassen ställdes på svåra prov och Växjö fick stundtals bara slå ifrån sig samtidigt som IKO ganska enkelt spelade sig ur Växjös korta anfall. Det hårda jobbet gav utdelning efter nio minuter då Jan Ordos spräckte Fasths nolla, assist Engström. IKO fick spela power play direkt efter målet men ingen utdelning där även om tempot var bra. Växjös första riktiga anfall kom efter femton minuter och var nära att resultera när Emil Pettersson sköt och Richard Gynge styrde men Cannata var med på noterna. Sista minuterna av första perioden var det tätt med utvisningar åt båda håll och man fick var sitt power play på någon minut. Växjö utnyttjade sitt pp med halvminuten kvar när Martin Lundberg tryckte in en retur från nära håll. Men IKO var inte klara där utan Joakim Thelin ryckte åt sig ett friläge och avslutade i hög fart distinkt förbi Viktor Fasth och då stod klockan på 19.49. Skotten i första perioden 9-7, kanske lite i underkant med tanke på hemmalagets spelövertag. Noterbart också att IKO vann tacklingarna med 11-4.

Andra perioden blev betydligt jämnare och Växjö fick mer att säga till om. Man fick också utdelning efter fem minuter när IKO-bekante Marcus Sylvegård stod väl placerad i power play och det var kvitterat. Joe Cannata fick jobba betydligt mer i den här perioden och gjorde det bra men kvitteringen var inte mycket att göra på. Fredrik Olofsson skapade ett bra anfall för IKO efter elva minuter men det var Växjö som hade initiativet. Med sju minuter kvar fick IKO spela power play och skapade lite tryck men det blev inget mål. IKO åkte på sin femte utvisning med tre minuter kvar men hade inga problem att försvara sig. Skotten i andra perioden 9-13 efter en rejäl uppryckning av gästerna. Även tacklingarna var det omvända mot första perioden, 3-10.

Markus Modigs hade ett rungande skott i ribban efter tre minuter av tredje perioden efter ett bra IKO-anfall. Efter ett spelavbrott när Fasth tappat benskyddet fortsatte IKO trycka på och Växjö tvingades ta time out. Växjö tog sig ur greppet och Fredrik Karlström kom med bra fart och fick till ett bra avslut men Cannata var snabb med plocken. Nästa power play för IKO blev riktigt bra -och kort. Efter 16 sekunder satt pucken bakom Fasth sedan Nolan Zajac skjutit en kanon från blålinjen och Kim Strömberg styrt in ledningsmålet till 3-2, Strömbergs första mål i IKO. Med en och en halv minut kvar fick Växjö en straff men Emil Pettersson lyckades inte överlista Cannata. Direkt därefter tog Växjö ut målvakten men det var IKO som hade de bästa chanserna att träffa den tomma målburen. Slutresultatet skrevs till 3-2, skotten i tredje 9-9 och totalt 27-29.

Nästa träningsmatch är hemma mot Örebro på tisdag med start kl 18.00.

{!C} {!D}

IK Oskarshamn - Växjö Lakers HC 3-2 (2-1, 0-1, 1-0)
09.10 1-0 Jan Ordos (Jonas Engström)
19.29 1-1 Martin Lundberg (Emil Pettersson, Joel Persson), spel 5 mot 4
19.49 2-1 Joakim Thelin
25.26 2-2 Marcus Sylvegård (Jakob Forsbacka Karlsson, Pontus Holmberg), spel 5 mot 4
48.28 3-2 Kim Strömberg (Nolan Zajac, Rickard Palmberg), spel 5 mot 4
Skott: 27-29 (9-7, 9-13, 9-9)
Utvisningar: IKO 6x2, Växjö 5x2
Domare: Pehr Claesson, Morgan Johansson
Publik: 0

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Vi försöker ju jobba steg för steg här under träningsmatcherna men så klart är det kul att vinna. Vi gör en bra första period men har det lite tuffare i andra. Där blir vi lite utdragna och vi får inte till det där att vi jobbar riktigt tajt med varandra. Vi får några långa byten och får det lite kämpigt men håller ihop det hyfsat ändå. I tredje kommer vi tillbaka och är det bättre laget. Vi visar bra moral där och orkar se till att avgöra matchen i power play. Som vi spelar i första vill vi spela och för varje match orkar vi spela så fler och fler minuter och det gör ju att vi växer. Jag är framför allt nöjd med att vi följer vår riktlinje och tar kliv för varje dag. Det här var ytterligare ett litet kliv som lag. Vi behöver alla och vi tuggar på med fyra femmor, det är så vi behöver göra om vi ska vinna matcher framöver.