IKO pressade Rögle till förlängning
Publicerad: 2021-10-26
herr
Matchen mot Rögle blev en tät och målsnål historia men det saknades inte målchanser även om det var ganska få skott på mål som noterades. Rögle tog ledningen i första perioden och höll den till sju minuter in i tredje. Då kvitterade lagkaptenen Jonas Engström (bilden) och IKO tog över och var närmast ett avgörande under ordinarie tid. Men matchen gick till förlängning och där avgjorde gästerna efter två minuter.

Hemmalaget inledde piggt och i kraft av ett tidigt power play skaffade man sig ett spelmässigt övertag. De bästa chanserna kom en stund efter utvisningen där Zohorna-kedjan hade ett par riktigt bra lägen och Brace nästan styrde in ett farligt skott. Rifalk i gästernas kasse hade stolparna med sig ett par gånger och kollega Juel i andra buren fick göra några bra ingripanden med plockhandsken och var med i matchen. Junioren Hampus Plato jobbade bra över halva banan och fick iväg en farlig lyftning som var nära att ställa Rifalk. Bästa chanserna åt båda håll kom efter elva minuter, först ett skott från Karlkvist där pucken dansade på mållinjen och direkt därpå en kontring där Juel gjorde en makalös räddning med benskyddet. IKO tog över några minuter och öste på med skott men fick inte hål på Rifalk. Istället kom, lite ologiskt i det läget, 0-1 efter knappt 17 minuter, målskytt William Wallinder med ett hårt skott förbi en skymd Juel. IKO fortsatte jobba på och hade några hyfsade chanser till men 0-1 stod sig till paus. Skotten något i bortafavör, 8-11.

Tidigt i andra perioden stal Muzito-Bagenda pucken i offensiv zon och skapade ett fint läge. Rögle tog över och hade några riktigt långa anfall men IKO tog sig ur greppet. Bagendakedjan skapade åter tryck och Thelin-kedjan tog över och hade bra snurr i Röglezonen. En Röglespelare ramlade i mittzonen och gav utrymme för Brace som mötte Rifalk mitt i försvarszonen och strax efter sköt Cooper ett hårt skott men då var Rifalk tillbaka kassen och lyckades blockera en styrning. Efter tolv minuter fick IKO sitt andra power play i matchen och det blev spel 5 mot 3 i två minuter. Quenneville hade ett mäktigt skott efter dryga minuten men Rifalk och Rögleförsvaret stod emot hela utvisningstiden. IKO fick sin första utvisning med en minut kvar av perioden men Thelin åkte på en förlupen puck och dödade sekunderna till paus. Skotten i andra perioden helt jämnt 7-7.

IKO klarade av box play i en minut utan problem även om Everberg var riktigt nära vid ena stolpen. Efter ett par minuter fick Hynek Zohorna en smörpassning på blålinjen och var helt ren med Rifalk men lyfte en backhand tätt över ribban. Man bytte chanser med varandra några minuter men efter sju minuter kom äntligen kvitteringen. Daniel Muzito-Bagenda, med sin första poäng i IKO, jobbade hårt och fick fram en fin passning till Jonas Engström som pangade in 1-1. Där exploderade matchen och speciellt för hemmalaget som kom i chans på chans, både Hynek Z, Brace och Olofsson hade jättechanser till ledningsmål. Rögle stack upp ibland och Juel fick komma upp stort. IKO fick ett gyllene läge att avgöra matchen med power play med fyra minuter kvar. Matchen gick till förlängning även om IKO var närmast ett avgörande under ordinarie tid. Efter två minuter i förlängningen kom avgörandet när Rögle fick ett överläge och Ludvig Larsson sköt bonuspoängen till gästerna. Skotten i tredje perioden 7-3, i overtime 0-2 och totalt 22-23.

Matchens lirare blev Jonas Engström och slitvargen John Dahlström.

Poängen ikväll innebar ett kliv upp till sjätteplatsen i tabellen. IKO fortsätter hemmaveckan med match mot Leksand, som är två poäng före, på torsdag och Luleå på lördag kväll.

IK Oskarshamn - Rögle BK 1-2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-1)
16.44 0-1 William Wallinder (Linus Sjödin, Samuel Jonsson)
47.12 1-1 Jonas Engström (Daniel Muzito-Bagenda, John Dahlström)
62.08 1-2 Ludvig Larsson (Ryan Mckiernan)
Skott: 22-23 (8-11, 7-7, 7-3, 0-2)
Utvisningar: IKO 1x2, Rögle 4x2
Domare: Marcus Linde, Tobias Björk