Förlust till slut i Linköping med mål i tom bur
Publicerad: 2022-10-06
herr
IKO vände på matchen en gång mot Linköping men hemmalaget vände tillbaka och kunde vinna till slut med 4-2 med sista målet i tom kasse. Patrik Karlkvist gjorde IKO:s båda mål och är i topp i skytteligan i SHL med sju mål. Antti Suomela med två assist fortsätter i toppen av poäng- och assistliga.

Första perioden
Förstakedjan öppnade piggt och Oksanen stod för avslutet med en backhand där Marucs Högberg i hemmakassen blockerade. LHC kontrade men Brace jobbade hem bra och även Cannata i gästernas mål fick känna på pucken. Linköping hade sedan bra tryck ett par minuter men IKO försvarade sig bra. Efter fyra minuter kom matchens första utvisning och den drabbade bortalaget. LHC fick tidigt ett uppställt pp-spel och IKO:s box blev allt mindre. Med 15 sekunder kvar kom utdelningen med en styrning framför Cannata genom Markus Hännikäinen. LHC behöll sitt spelövertag efter målet och Worge Kreü svarade för en stark och viktig brytning när Broc Little var nära att komma fri. Strax efter kom Karlkvist till ett bra läge men kom för nära målvakten. Efter tolv minuter fick Karlkvist en ny chans och då gjorde han inget misstag. En fin passning från Suomela gav Karlkvist friläge från halva banan och han satte sitt sjätte mål distinkt bakom Högberg, assist även Oksanen. Ett par minuter efter kvitteringen fick IKO spela sitt första power play och hade några lägen men också en kontring mot sig och inget mål åt något håll. Cannata gjorde många viktiga räddningar och IKO jobbade sig tillbaka in i matchen. Med minuten kvar kom en ny utvisning för IKO men inget mer mål i perioden. Skotten inledningsvis klart till LHC men det jämnade ut sig till 15-14.

Andra perioden
IKO klarade av återstående minuten av box play och flyttade upp positionerna därefter. Man skapade ett långt anfall där Zohorna hade två chanser men Högberg stod emot. Sedan kom IKO tre mot en men Byron fick ingen chans att passa och det hela rann ut i sanden. IKO hade tagit över mer och mer och utdelningen kom efter drygt fem minuter, återigen firma Karlkvist/Suomela. Den här gången en fin passning från kanten och Karlkvist åkte in precis framför mål och kunde stöta in den, assist även Lilleberg. Efter en stund kom LHC tillbaka spelmässigt och skapade en del, bland annat Costmar från nära håll där Cannata kom upp stort. Brace fick ett friläge efter elva minuter och fick även träff på returen men ingen puck i mål. Inte långt därefter kom kvitteringen till 2-2 när Ty Rattie högg på en retur otagbart för Cannata. IKO fick spela power play sista två minuterna och bästa chansen hade Byron med en styrning från nära håll. Det blev ingen pp-utdelning men åtta sekunder följde med in i tredje. Skotten 16-14.

Tredje perioden
Det blev inget mål på åtta sekunders power play och perioden inleddes utan något riktigt tryck från något av lagen. IKO fick sin tredje utvisning efter drygt sex minuter när man var för många på banan. Här lyckades bortalaget rensa flera gånger, däribland Cannata en gång och sista sekunderna städade Lilleberg av med hård kamp vid sargen. IKO skulle också få ytterligare ett power play med knappt sju minuter kvar men fick heller ingen utdelning. IKO fortsatte gå för en kvittering och Brace hade en bra möjlighet när han rann igenom men var hårt uppvaktad. Med två minuter kvar plockade man ut målvakten. Karlkvist hade ett jätteläge till hattrick men Högberg gjorde en kanonräddning. Till slut blev det ändå Linköping som tog alla tre poängen sedan Ty Rattie blivit tvåmålsskytt med 4-2 i tom kasse. Skotten betydligt färre i tredje perioden, 6-5, totalt 37-33.

IKO möter härnäst regerande svenska mästarna Färjestad hemma på lördag.

Linköping HC - IK Oskarshamn 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
05.59 1-0 Markus Hännikäinen (Jonas Junland, Henrik Törnkvist), spel 5 mot 4
12.24 1-1 Patrik Karlkvist (Antti Suomela, Ahti Oksanen)
25.18 1-2 Patrik Karlkvist (Antti Suomela, Emil Martinsen Lilleberg)
33.12 2-2 Ty Rattie (Christoffer Ehn, Sebastian Strandberg)
34.31 3-2 Arvid Costmar (Linus Hultström, Vilmos Gallo)
59.19 4-2 Ty Rattie, spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 37-33 (15-14, 16-14, 6-5)