IKO var värda poäng men blev nollade
Publicerad: 2019-12-07
HERR
IKO gjorde en riktigt bra match mot topplaget Örebro men trots många chanser blev det inget mål och gästerna kunde vinna med 2-0 där sista målet kom i tom kasse. IKO var med i matchen hela vägen och i slutet öste man på utan målvakt i tre minuter men pucken ville inte in bakom Örebros storspelande målvakt Dominik Furch.

Hemmalaget kom ut starkt från start och jobbade sig till ett power play redan under första minuten, det gav dock ingen utdelning. I stället kom Örebro i en spelvändning efter sex minuter där IKO inte hängde med i hemjobbet och Mathias Bromé kunde göra 0-1 bakom Fredrik Pettersson-Wentzel. Det blev ytterligare utvisningar ganska tätt under några minuter. I spel fyra mot fyra kom Engström och Heinerö i ett bra anfall och Heinerö sköt två hårda skott från nära håll men Dominik Furch räddade båda. Örebro dominerade andra halvan av perioden men fick inte så många farliga skott på mål, ett stolpskott var närmast. Med tre minuter kvar hade Mat Bodie en riktigt bra chans från nära håll. Skotten klart i hemmafavör, 13-8.

IKO inledde aven andra perioden starkt och växte mer och mer i matchen. Man hade ett power play tidigt som strax avlöstes av ett box play men inga pp-mål åt något håll så långt, Dahlström var närmast. Senare delen av perioden dominerade IKO och kedjan Salmonsson/Piispanen/Kelleher skapade långa anfall med flera avslut men Furch var tät. Det var intensiv hockey och power breaket kom inte förrän det var knappt två minuter kvar. IKO fick en utvisning med minuten kvar och jobbade bra i box play, för bra till och med. Man stressade högt i Örebrozonen men vid ett byte träffade pucken spelaren som kom in innan den förste hunnit ut och det blev spel fem mot tre en minut i inledningen av tredje perioden. Andra perioden slutade 0-0. Skotten i andra ganska jämnt, 7-8.

IKO klarade de första två kritiska minuterna, återigen med uppoffrande box play-spel. Örebro hade övertaget men IKO jobbade sig ikapp spelmässigt och hade i mitten några riktigt tunga anfall. Efter tolv minuter kom den allra bästa chansen efter ett fint anfall av Salmonsson där pucken dansade på mållinjen i ett öppet mål. Johnsson hade en fin chans direkt efter och IKO öste på samtidigt som Örebro slog icing efter icing. En ännu bättre chans hade Piispanen/Kelleher med fyra minuter kvar men Furch gjorde en makalös räddning med benskyddet. Även Engström hade öppet mål strax efter. IKO tog ut målvakten under en dubbelutvisning med 3.30 kvar och spelade fem mot fyra. Med knappa minuten kvar bröt Netterberg in framför mål men Furch räddade även det. IKO skapade en hel del i slutet men till slut kom ändå 0-2 i tom kasse genom Glenn Gustafsson med 28 sekunder kvar. Skotten i tredje perioden 6-9 och totalt 26-25. Positivt ännu en gång var box play där IKO nu inte släppt in något mål på fem raka matcher. Negativt var publiksiffran, 2865, första gången under 3000 den här säsongen.

Matchens lirare blev de båda målvakterna Dominik Furch som höll nollan och Fredrik Pettersson-Wentzel som hade nästan 96 i räddningsprocent, samt hemmalagets slitvarg Simon Després som verkade spela non stop och gjorde det strålande. Istiden landade på 23.17.

Lördagens övriga matcher var på eftermiddagen Frölunda-HV71 2-4, Skellefteå-Leksand 3-2 och på kvällen Brynäs-Växjö 4-3 ot, Luleå-Färjestad 3-4, Malmö-Linköping 0-1 str. Djurgården-Rögle (1-5) spelades 29 oktober. Nu väntar en dryg veckas landslagsuppehåll innan IKO tar emot Rögle den 17 december och vi närmar oss halva serien spelad.

IK Oskarshamn - Örebro HK 0-2 (0-1, 0-0, 0-1)
06.28 0-1 Mathias Bromé (Ryan Stoa, Kristian Näkyvä)

{!B}

Video från presskonferensen med tränarna Niklas Eriksson och Håkan Åhlund efter matchen: